Конституція УкраїниЦієї неділі, 28 червня, петрівчани разом з усією Україною, відзначать День Конституції. Це особлива дата для кожного українця, адже саме в ніч з 27 на 28 червня у такому далекому вже 1996 році прийняття цього документа закріпило за нашою державою її суверенітет, територіальну цілісність, правові основи молодої незалежної України. Цей день наблизив нас до досягнення справжнього громадянського суспільства, де забезпечення прав і свобод людей завжди займає пріоритетне положення в системі соціальних цінностей.

На жаль, сам факт прийняття Конституції не означав беззаперечного її дотримання. За 96-м роком послідували роки владного беззаконня, свавілля міліції, бюрократії та корупції. Всі демократичні принципи, на яких ґрунтується основний документ нашої держави, часом цинічно ігнорувались, більшість з тих, хто були покликані охороняти Закон, підлаштовували його під власні потреби або і зовсім закривали очі на його існування, тож з’явилося інше негласне правило: Закон охороняє лише тих, хто володіє грошима та владою. Люди зневірились у силі Закону, в його беззаперечному контролі над усіма сферами життя в Україні.

 

Але це було б занадто легко - всі негаразди нашого з вами буття списати на погану владу, мовляв «вони всі однакові» Настала пора визнати, що ми самі є першопричиною всіх наших бід. Байдужість до життя власної країни стала однією з найяскравіших ментальних рис середньостатистичного українця. Як часто ви або ваші знайомі ігнорували вибори, бо «нічого не зміниться, оберуть тих самих», і правда нічого не мінялось? Вам доводилось брати пакунок гречки або палку ковбаси в обмін на голос, а потім чекати докорінних змін в державоустрої країни? А хабара ДАІшнику давали колись, «бо так простіше залагодити неприємну проблему»? Якщо так, тоді чому ви, той, хто переступає через Закон та дозволяє собі злочинну пасивність по відношенню до громадського життя власної Батьківщини, чекаєте захисту власних прав та інтересів, створення прозорого правового поля? Українці добре знають свої права, які щодня потураються, але не знають своїх обов’язків, які самі ж щодня потурають. Це ми – ті, хто отруює наше життя, адже не депутати Верховної Ради насмітили у нашому під’їзді і не Президент з міністрами о 3 ночі слухають музику на повну гучність у машині під вікнами нашого будинку. Тож чому б не почати зі зміни власного світогляду та способу життя? Дратує високий рівень корупції? Його можна легко знизити: не беріть і не давайте хабарів. На вулицях брудно і комунальні служби не ліквідують купи сміття? Тоді наступного разу не полінуйтесь донести свій недопалок до урни, а відправляючись на відпочинок за місто, зібрати непотріб, що залишиться після вашого пікніка і викинути його в належне місце. І коли побачите, як хулігани чіпляються до перехожих, не варто проходити повз, ніби не помітили, адже наступного разу жертвою байдужості можете стати ви самі чи ваші близькі.

До речі, День Конституції цього року приніс українцям гарні новини: на честь свята понеділок 29 червня буде оголошений вихідним днем. Тож давайте проведемо його як справжні громадяни своєї держави, свідомі та цивілізовані. Бо зміни починаються з нас. Хто, як не ми поважатиме та слідуватиме букві духу Конституції, а разом з нею шануватиме і українську державність загалом?

Євгенія Кіфенко