Літо щедро обдаровує людей плодами і ягодами. Не прогавте часу, наробіть із них смакоти, щоб холодної зимової пори мати на столі ласощі для сім’ї і друзів.

Шовковиця

Варення

1 кг шовковиці пересипте 1 кг цукру і залиште на кілька годин. Коли ягоди пустять сік, варіть 10-15 хвилин. Остудіть, поставте в холодильник на ніч, а вранці знову варіть до готовності. Додайте сік одного лимона, помішайте, дайте закипіти і закрийте в банки.

Це варення дуже добре давати дітям, бо шовковиця багата на білки, вітаміни і залізо. Вона - перша допомога при анемії.

Цілюша суміш

Корисно зробити на зиму таку суміш: 1 кг білої шовковиці розітріть з 250 г меду і зберігайте її в холодильнику. Ця суміш допомагає поновити сили після операцій, важкої роботи, хвороби. Особливо помічна чоловікам при імпотенції. Приймати по 1 чайній ложці 3 рази у другій половині дня.

Малина

Протерта з цукром

1 кг малини (полуниць, смородини, порічок, суниць тощо) 1-2 кг цукру.

Свіжу чисту малину висипте на стіл і переберіть (мити не треба). Кількість цукру залежить від строку зберігання - чим більший строк, тим більше цукру. Якщо ви збираєтеся зберігати варення рік і довше, то цукру треба буде взяти від 1,8 до 2 кг на 1 кг ягід. Якщо варення готується на 2-4 тижні, вистачить і співвідношення 1:1. Чим довше ви будете перетирати ягоди товкачиком, тим менше варення буде розшаровуватися при зберіганні. Для приготування варення слід брати лише посуд, що не окислюється (емальований, скляний, або пластиковий), а товкачик обов’язково має бути дерев’яним.

У миску з ягодами всипте цукор і розтовчіть товкачиком. Банки добре вимийте і обдайте окропом. Готове варення розкладіть у банки, не доходячи до горлечка на 1,5-2 см, поверх варення насипте шар цукру завтовшки в 1 см (він захистить варення від контакту з повітрям). Банки не обов’язково герметично закупорювати. Достатньо накрити поліетиленовими кришками. Зберігайте в холодильнику.

Сушена

Для сушіння потрібно брати трохи недозрілу малину. Ягоди переберіть, розкладіть у ситах в один шар. Сушіть на сонці 10-12 днів. Висушені ягоди закупорте в герметичній тарі.

Вітамінне асорті

Візьміть 1 кг малини, 1 кг смородини або порічок, 1 кг аґрусу, 2,5 кг цукру. Все перемеліть на м’ясорубці і розкладіть у банки, накрийте поліетиленовими кришками. Зберігайте в холодильнику. Варення дуже смачне і корисне, бо в ньому зберігаються усі вітаміни.

Вишня

Вишні чудово підходять для домашніх заготовок на зиму. Прості рецепти для консервації, приємний смак і колір, густе варення нікого не залишить байдужим до цього плоду. Крім того, в плодах вишні містяться різні кислоти (молочна, янтарна, яблучна, лимонна, шікімова, хінна) пектинові речовини, вітамін С.

Пектинові речовини, що містяться в плодах вишні, надають консервованому варенню, повидлу, джему густоту та желеподібну консистенцію. А кількістю доданого цукру можна регулювати солодкість цієї смачної домашньої заготовки на зиму.

Варення з вишень. 

Вишні (800 грам) очистити від кісточок, залити сиропом, звареним з 1кг 200 грамів цукру і 3 склянок води. Сироп повинен бути теплим. Нехай постоїть половину доби.

Сироп злити, закип’ятити, залити ним вишні. Через 3-4 години сироп злити, кип’ятити до легкого загустіння. Залити ним вишні, і варити варення. Виділену пінку знімати. Варення з вишень необхідно варити на повільному вогні, помішуючи близько 20 хвилин. Розфасувати по банках і закрутити заготовку на зиму. Можна за 10 хвилин до кінця варіння кинути гілочку м’яти. Потім її вийняти.

П’яна вишня.

З 2,5 склянки води і 0,5 кг цукру зварити сироп. Наприкінці кип’ятіння додати трохи кориці і 4 гвоздики. Обережно влити 1/4 склянки 25% оцтової есенції. Проварити вишні в цьому маринаді 1 хвилину. Вишні разом з рідиною перекласти в банку.

Через 5 днів необхідно злити рідину, закип’ятити. Вишні залити охолодженим розчином. Потім в банку влити 1/4 склянки горілки або рому. Накрити кришкою і зберігати в прохолодному місці.

Вишні у власному соці.

Добре промиту вишню покласти в сталеву або емальовану каструлю. На 4 кг ягід взяти 1 кг цукру і пересипати фрукти. Необхідно залишити на 10 годин для виділення соку. У банки розкласти плоди, розлити рідину і стерилізувати 10 хвилин півлітрові банки. Ягоди повинні залишатися цілими.

Ще один рецепт варення з вишні.

Вишні (без кісточок) засипати цукром на свій смак. Залишити на 5 годин. Сік, який виділився, злити, закип’ятити, потім знову всипати плоди і проварити. Проваривши 10 хвилин, залишити настоюватися на 6 годин. Потім проварити ще раз. Варення готувати в кілька прийомів. Тоді добре просочаться вишні і вийде варення високої якості.

Вишневе варення з кісточками.

Вишень беремо кілограм, промиваємо, наколюємо. З півлітри води і 1,3 кг цукру зварити сироп і залити підготовлені плоди. Нехай постоїть 3 години. Потім прокип’ятити 5 хвилин. Дати постояти 3 години. І так повторити кілька разів. На 3 - 4 раз закатати.

Якщо варити в два прийоми, то на цю кількість цукру брати половину води.

Варення сухе вишневе з лимоном.

2 кг вишень звільнити від кісточок і залити сиропом зі склянки води і 1,2 кг цукру. Проварити 80 -90 хвилин. За 10 хвилин до кінця варіння додати сік половини лимона і терту цедру. Потім дати постояти 8 годин. Після відстоювання вишні відцідити, висушити в духовці при 400 С. В кінці сушіння обваляти або обсипати цукром. Зберігати в банках. Сироп, що залишився, довести до кипіння і перелити в пляшку або банку. Він так само є гарною зимовою консервацією, підійде в чай або просто з водою.

Солодка вишня для вареників.

З промитих вишень вийняти кісточки і додати 600 г цукру. Через 12 годин суміш розфасувати по банках, розділяючи рівномірно рідину. Стерилізувати 15 хвилин (півлітрові - 10) і закатати.

Вишня натуральна для вареників, киселів, компотів. 

Приготовану таким чином вишню можна використовувати взимку для приготування вареників (відцідити рідину), компотів, киселів. Плоди промити, відцідити, обсушити. Розкласти по літрових стерилізованих банках, залити водою. Слідкуйте, щоб вміст не був вище плічок, адже при нагріванні у вас воно почне підніматися. У каструлю або миску простелити на дно тканину, рушник, поставити заготовку і залити воду. Отримаєте водяну баню. Доведіть до кипіння, трохи прикрутіть вогонь. Стерилізувати слід 20 хвилин, потім закрутити. 

Вишневий мармелад. 

Ця страва може зберігатися навіть взимку, якщо місце підібрати не сире і з постійною температурою. Це може бути і підвал, і холодильник. На 1 кг плодів брати 1 кг цукру. Вишню очистити від кісточок, нехай трохи пустить сік. Варити поки не вийде однорідна маса. Протерти її через сито. В пюре додати цукор і варити, поки не загусне. Потім розфасувати по формах або просто розкласти не товстим шаром на деко. Підсушити в духовці при невеликій температурі, посипавши цукровою пудрою. Порізати чи вийняти з формочок вишневий мармелад та розфасувати по чистих банках.

Цукати з вишень.

Ще один спосіб заготовки для всієї родини - цукати з вишень. Звичайно, доведеться трохи повозитися, але на виході буде дуже смачна страва.

Для цукатів бажано брати вишні сорту «Шпанка чорна». Потім потрібно звільнити вишні від плодоніжок і кісточок. Далі 200 г цукру залийте склянкою холодної води, поставте на помірний вогонь і варіть, помішуючи, до тих пір, поки сироп не закипить. Як тільки він закипить, потрібно опустити в нього вишні і дати постояти 2-3 дні.

Потім викласти вишні на друшляк, та помістити його над каструлею з сиропом. Коли з вишень стече весь сироп, додайте туди ще третину цукру, що залишився і прянощі. Доведіть сироп до кипіння і знову опустіть в нього вишні, та залиште на 2-3 дні.

Повторити потрібно так 4-5 разів. А в останній раз залиште вишні стояти в сиропі протягом 2 тижнів. Після цього викладайте вишні в друшляк і дайте сиропу повністю стекти. А потім потрібно розкласти їх на деко та підсушити в духовці при температурі 35 С. Готові цукати обваляйте в дрібному цукрі, та смакуйте цими ласощами.

Інгрідієнти для приготування цукатів: 1,5 кг вишні без кісточок, 1 кг цукру, 1 склянка води, 2 гвоздики, 1 паличка кориці.

Варення асорті без варки

3 склянки смородини чорної; 2 склянки вишень; 2 склянки червоної або білої смородини; 2 склянки малини; 2 склянки абрикос; 2 лимони зі шкіркою або 2 великих персики.

Перекрутити на м’ясорубці і додати 14-15 склянок цукру.

Перекласти в стерилізовані банки і поставити на холод (підвал).

Ще неймовірно смачне поєднання 3 ягід в однаковій пропорції: смородина, полуниця і малина. Я зазвичай ставлю в холодильник. Потім з молоком, в коктейлі або як солоденька підливка – ням! Консервація асорті буде дуже корисна. Смачного!

Добірку рецептів підготувала Валентина Сидоренко