В облдержадміністрації продовжується активна робота над формуванням проектних ідей до Плану заходів з реалізації Стратегії-2020

В обласній державній адміністрації відбувся семінар-нарада з керівниками структурних підрозділівВ обласній державній адміністрації відбувся семінар-нарада з керівниками структурних підрозділів, окремих територіальних органів міністерств та відомств України в області, експертами та фахівцями галузей стосовно формування проектних ідей до Плану заходів з реалізації Стратегії розвитку Кіровоградської області до 2020 року. Стратегією розвитку до 2020 року мають стати визначені загальні пріоритети та завдання регіонального розвитку, а також індикатори, які потрібно досягнути на кінець звітного періоду. Загалом стратегія розробляється на підставі Закону України «Про засади державної регіональної політики» та відповідної постанови Уряду якими визначено, що регіональний розвиток має базуватися на відпрацьованому плані заходів, який, у свою чергу, складається із проектів. По своїй суті ці проекти мають вирішувати системні проблеми як у галузевій, так і по територіальній ознаці. Європейський Союз посилає нам чіткі і зрозумілі сигнали: кошти потрібно вкладати у проекти, які стосуватимуться розвитку регіону, а не підтримки наявної інфраструктури. Вкладені кошти повинні сприяти розвитку бізнесу, створенню нових робочих місць тощо. Необхідно відійти від практики, коли переважна більшість коштів місцевих бюджетів фінансується виключно на капітальні ремонти чи реконструкцію соціальних об’єктів.

Наразі керівництво обласної державної адміністрації вбачає низку пріоритетних напрямів, реалізація яких повинна бути відображена у Стратегії розвитку області до 2020року, це і вирішення складної демографічної ситуації, зайнятості сільського населення, розвитку інфраструктури сільських територій. Наявні проблеми і у сфері охорони навколишнього природного середовища, в житлово-комунальному господарстві, водопостачанні, дорожньо-транспортній інфраструктурі. Больових точок достатньо, але це одні із головних.

Директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Ніна Рахуба детально зупинилася на основних аспектах підготовки проектних ідей до Стратегії розвитку області 2020. Як вона наголосила, найбільш оптимальним варіантом організації цієї роботи є спільне вироблення структурних підрозділів ОДА із фахівцями, експертами та науковцями, а також галузевими громадськими організаціями проектних ідей. Встановлено критерії відбору проектних ідей, це – спрямованість на досягнення суспільної вигоди для територіальної громади, неможливість юридичній чи фізичній особі бути отримувачем вигоди, термін реалізації проекту повинен складати не більше трьох років. Крім того, проектні ідеї повинні відповідати одному із стратегічних напрямів регіонального розвитку: розвиток інноваційного та конкурентного виробничого сектору області, зростання конкурентноспроможності аграрного сектору, розвиток транспортно-транзитного потенціалу, розвиток сучасної індустрії послуг, забезпечення комфортного та безпечного життєвого середовища для людини, незалежно від місця проживання, запровадження сучасних моделей та успішних практик управління та формування інфраструктури. Проектні ідеї збиратимуться до кінця червня поточного року, а далі їх розглядатимуть та оцінюватимуть фахівці галузевих експертних груп. Доцільність реалізації проектної ідеї затверджуватиме Керівний комітет. На завершальному етапі План заходів з реалізації Стратегії-2020 буде винесений на розгляд депутатів обласної ради.