Задзвеніли дзвіночки,

пролилися струмочки -

це із далеку до нас весна прийшла,

подарунки щедрі для всіх принесла.

А за нею слідом птахи прилетіли. Птахи – це такі створіння, які завжди надихали людину на поезію, художнє мистецтво, високі почуття любові.

Так почався виховний захід для учнів 2-х класів Петрівської ЗШ І ступеня «Свято зустрічі птахів». Учні поповнили знання про роль птахів в природі і житті людини; ознайомилися із заходами по охороні довкілля, що здійснюються у нас в районі; виявили бажання допомагати в охороні природи, зокрема, ставитися до пернатих друзів бережливо.

На святі почули багато цікавої інформації, а також красивих віршів і висловів про птахів. Птахи завжди були не тільки об’єктами вивчення на природознавстві, а й з давніх-давен про них співали пісні, складали легенди, прислів’я, приказки.

Прислів’я та приказки - це голос краю, в якому ми живемо, це момент фольклору України. Ось лише деякі з них.

Птах

У всякої пташки свої замашки.

Кожна птиця знайде свого Гриця.

Де багато пташок, там нема комашок.

Доспівалась пташка до зими, пришлося під стріхою зимувати.

Яка пташка, така й пісня.

Горобець

Горобець маленький, а серденько має.

Горобців боятися – проса не сіяти.

Ластівка

Де ластівка не літає, а на весну додому прилітає.

Ластівка день починає, а соловей його кінчає.

Ластівка весну починає, осінь накликає.

Всі ми є патріотами нашої країни, але де б ми не були по життю, завжди в серці залишається наша «мала» батьківщина – Петрівщина. Ми звикли, що живемо у прекрасному зеленому краї з багатою природою, звикли чути красивий спів птахів. З учнями провели гру «Загадки - відгадки» та вікторину «Що ти знаєш про птахів », виконали «Танок маленьких каченят». Наостанок діти подивилися комп’ютерну презентацію «Птахи весною» та «Птахи Червоної книги».

1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів, тому цей день – 1 квітня вважається Міжнародним днем птахів. Але ми закликаємо вас пам’ятати про охорону птахів не тільки в цей день, а завжди.

Надія Сидоренко, педагог-організатор Петрівської ЗШ І ступеня