переможці ра-йонного фестивалю-конкурсу дитячих хорових колективів «Пісенний вернісаж» - хоровий колектив Петрівського НВК «Палітра»«Із народної скарбниці,

Наче з чистої криниці,

Дістаєм багатство й силу,

Що тримає всю родину»

Український хоровий спів — це перлина національної музичної культури, душа нашого народу, співучого і талановитого. Через неперевершене хорове мистецтво світ здавна пізнавав Україну, її музику, історію. Основним завданням хорової культури є ідейно-естетичне виховання мільйонів самодіяльних співаків, задоволення зростаючої естетичної потреби людей у створенні духовних цінностей. Хорова діяльність надає можливість знайомитися зі скарбами народного фольклору, спадщиною національної і світової музичної класики, композиторською творчістю, а також готує досвідчених слухачів музики, виховує художню вимогливість, що має, на моє переконання, велике значення у формуванні людини майбутнього.

Культурно-просвітнє значення хорової культури в сучасних умовах важко переоцінити. Особлива роль та величезне виховне її значення у безпосередньому спілкуванні з живими джерелами музично-пісенної культури. Хорова діяльність також виконує виховну, пізнавальну, художньо-естетичну та комунікативну функції. Різноманіття функцій хорової творчості свідчить про її різнобічний характер і великий діапазон виховних засобів, яким вона володіє. 

З метою популяризації вокально-хорового співу, підвищення рівня творчих здібностей учнівської молоді, виховання у них розуміння та любові до національного та світового мистецтва в районі вже вдруге відбувся фестиваль-конкурс дитячих хорових колективів «Пісенний вернісаж», у якому взяли участь хорові колективи шкіл району. Співаки змагалися у фольклорному та естрадному напрямках.

Слід зазначити, що проти минулорічного, цьогорічний фестиваль відзначився значним творчим ростом виконавців та поповнився новими цікавими творами. Особливо тепло сприйняли глядачі виступи хорових колективів Петрівської ЗШ І ст. «Петрівчанки», Володимирівської ЗШ І-ІІІ ст. «Веселики», Ганнівської ЗШ І-ІІІ ст. «Сузір’я» та «Краплинки», Зеленської ЗШ І-ІІІ ст. «Мелодія», Іскрівської ЗШ І-ІІІ ст. «Іскряночка», Червонокостянтинівської ЗШ І-ІІІ ст. «Веселики».

Справжню бурю оплесків викликали виступи хористів Петрівської ЗШ І-ІІІ ст. «Барви дитинства», Новостародубської ЗШ І-ІІІ ст. «Джем» та Петрівського НВК «Палітра».

За висновками журі повністю дотримались умов фестивалю-конкурсу та продемонстрували високу виконавську майстерність саме співаки «Палітри», які й стали переможцями та отримали грамоту відділу освіти райдержадміністрації.

Валентина РЯБОКОНЬ, член журі.

На знімку: переможці ра-йонного фестивалю-конкурсу дитячих хорових колективів «Пісенний вернісаж» - хоровий колектив Петрівського НВК «Палітра».