Питання про реванш поки що відтерміновується

фрагмент однієї з атак «Інгульця» в грі з «Головківкою».Отже позаминулої суботи футбольні уболівальники Петрівщини нарешті дочекалися цієї давно очікуваної події: вперше в нинішньому сезоні команда ФК «Інгулець» провела офіційний матч (в даному випадку це був матч другого туру першості області) на домашньому стадіоні «Інгулець». Особливої інтриги додавав той факт, що гостями петрівчан стали наші недавні кривдники – футболісти з ФК «Головківка», котрі цього року вже на першому етапі розіграшу Кубка області несподівано вибили інгульчан з турніру, перемігши з рахунком 1:0. Тож, говоритимемо відверто, цього дня більшість із нас чекали не лише красивої і видовищної гри, а й сатисфакції за завдану поразку. Втім, забігаючи наперед, зазначимо, що ці очікування справдилися лише наполовину. Тобто красиву й видовищну гру ми справді побачили, причому у виконанні обох команд, а от мрії про реванш доведеться трохи відкласти.

Тепер декілька слів безпосередньо про сам перебіг поєдинку. По-перше, поглянувши на нинішній склад головківців, уважні болільники, гадаю, звернули увагу, що він, у порівнянні з минулим роком, суттєво змінився більш ніж наполовину. В команді з’явилося кілька дуже сильних майстровитих гравців, добре навчених усім азам футбольного мистецтва, відтак стало зрозумілим, що наша кубкова невдача була зумовлена не лише власною невдалою грою, а й потужним виступом опонентів. По-друге, присутність на матчі в Петровому почесного президента ФК «Головківка», народного депутата України Анатолія Кузьменка, а також президента клубу – комерційного директора ТОВ «УкрАгроКом» (а донедавна – голови Олександрійської райдержадміністрації) Віталія Згами засвідчила, що в Головківці зараз знову серйозно активізували увагу до питань відновлення класу команди, що, фактично, є дублюючим складом першолігівської «Олександрії». І хоча на пряме запитання до того ж Кузьменка: «Анатолію Івановичу, за кого ж сьогодні уболіватимемо?» - він дипломатично ухилився від прямої відповіді, віджартувавшись традиційним: «За красиву гру», - однак, зрозуміло, що й сам особисто задіяв як власний організаційний вплив, так і фінансовий ресурс для зміцнення команди, аби повернути ФК «Головківка» звання однієї з найсильніших аматорських команд області. Що ж, до певної міри, це таки вдалося, принаймні якщо цього року саме ФК «Головківка» стане володарем Кубку Кіровоградської області, то це досягнення тепер вже нікого не здивує (на момент виходу цього номера з друку Кубок області вже отримає нове місце приписки).

І все ж, аналізуючи суботній поєдинок в Петровому, маємо підстави стверджувати, що й таких головківців можна й потрібно було перегравати. Ледь не з перших хвилин гри ініціативою заволоділи футболісти «Інгульця»: отримавши перевагу в центрі поля, вони змусили гостей діяти від оборони, постійно тримаючи в напрузі як захисників «Головківки», так і її досвідченого голкіпера Володимира Шаботенка. Однак знову далася взнаки віднедавна набута нашими гравцями «хвороба» - невміння реалізувати гольові моменти. Більше того, в одній з небагатьох контратак головківців, яку перервали недозволеним прийомом в двох метрах від лінії штрафного майданчика, після майстерного виконання штрафного удару лідером атак головківців Олексієм Тимченком гості повели в рахунку. Сталося це на 25-й хвилині гри. До честі наших футболістів, уже трохи більше, ніж за п”ятнадцять хвилин, вони змогли зрівняти рахунок: після виконання кутового удару захисники гостей лише на мить залишили без опіки півзахисника «Інгульця» Руслана Соляника, якому цієї миті вистачило, аби обробити м’яч, переклавши його на «ударну» ногу, і невідпорно пробити повз воротаря, котрий, в цілому, цього дня діяв безпомилково. Здавалося, що якщо вже не в першому таймі, то, принаймні, в другій половині гри наші гравці мають дотиснути своїх опонентів, однак час збігав, а повторити успіх не вдавалося. За повної ігрової і територіальної переваги «Інгульця» відверто дивували одноманітні верхові простріли після проходів з флангів, які легко ліквідували значно вищі і атлетичніші захисники гостей, а кілька, здавалося б, стовідсоткових моментів наші футболісти не використали, очевидно, не впоравшись з надмірним хвилюванням. Проте, крім того, не вистачило й футбольного везіння, як, приміром, в епізоді, коли м’яч після потужного удару Вадима Антіпова влучив у хрестовину воріт, але відлетів не в сітку, а в ноги захисникові, який, розряджаючи напругу, відбив його на кутовий. Не дали результату й останні хвилини гри, коли головківці вже відверто грали на відбій, а футболісти «Інгульця» й надалі дещо сумбурно намагалися пробити їх щільну оборону. Фінальний свисток засвідчив, що нічийний результат головківці зараховують собі в актив, адже гості, не приховуючи задоволення, вітали одне одного радісними обіймами. Що ж, а нашим футболістам тепер слід налаштовуватися на реванш уже в другому колі, в грі, що запланована на кінець серпня. А тим часом в лідери групи «Схід» вийшла молода команда «Старт» з села Іванківці, що в Знам’янському районі, яка після двох поспіль перемог набрала 6 очок, і в якій сьогодні виступають одразу два колишніх футболісти «Інгульця» - Андрій Марущук та Сергій Твердоух.

Чергову гру першості області «Інгулець» проведе 16 травня в Бобринці, де зустрінеться з місцевим «Новатором», а найближчі виступи команди відбудуться в рамках чемпіонату України серед аматорів, зокрема 6 травня в Дніпропетровську наші футболісти зустрінуться з магдалинівським «ВПК-Агро» (арена Дніпропетровського стадіону «Ювілейний» вважається домашньою для цього колективу), а 13 травня на власному стадіоні прийматимуть «Колос» з Зачепилівки Харківської області.

Отож, як завжди, побажаємо нашим футболістам яскравої і результативної гри.

І вже на момент, коли цей номер газети був майже готовий до друку, приємна новина надійшла з Дніпропетровська. Тож внесемо у верстку сторінки деякі корективи, адже не можемо не по-ділитися нею з нашими читачами. Отож, як уже говорилося раніше, минулої середи наші футболісти проводили чи не найскладнішу виїзну гру в своїй групі в рамках чемпіонату України серед аматорів, зустрічаючись на полі дніпропетровського стадіону «Ювілейний» з одним із фаворитів групи - своїми давніми знайомими з команди «ВПК-Агро». Нагадаємо, що після першого туру магдалинівці стали лідерами нашої групи, адже, як і наші футболісти, теж здобули виїзну перемогу над зачепилівським «Колосом», та ще й забили на один м’яч більше, тобто перемогли з рахунком 3:0. Отож, з таким самим рахунком – 3:0 завершилася гра й у Дніпропетровську, але не випадково ми називаємо цю новину приємною, адже усі три м’ячі забили саме наші футболісти у ворота господарів.

Уже на 9-й хвилині гри влучним ударом по воротах суперників відзначився Віталій Колесников, до кінця  ж першого тайму ще одного разу змусив господарів розпочинати з центра поля добре провівший звітну гру Микола Коляда, який влучним ударом в «дев’ятку» воріт суперника не залишив голкіперу «ВПК-Агро» жодних шансів. Завершив побиття магдалинівців на очах їх же рідних уболівальників на 75-й хвилині той же Микола Коляда, який після гросмейстерської за точністю передачі від Вадима Антіпова вийшов сам на сам з голкіпером і так само упевнено й професійно його переграв.

Таким чином «Інгулець», набравши у двох турах максимальну кількість – 6 очок, став одноосібним лідером групи. В іншому матчі нашої групи «Таврія-Скіф» (наш суперник в минулому турі) та зачепилівський «Колос» розійшлися миром, зігравши унічию 1:1.

Єдиний прикрий нюанс від здобутої перемоги: забиваючи перший м’яч, травмувався наш нападник Віталій Колесников, тож одразу після цього, загалом радісного для нас епізоду, він  був замінений. Настільки серйозною виявиться травма і як скоро Віталій зможе повернутися в стрій, певне, вже найближчим часом вирішуватимуть медики.

А вже цієї середи свідками захоплюючого футбольного дійства станемо і ми – уболівальники Петрівщини, адже цього дня на стадіоні «Інгулець» наша команда прийматиме футболістів зачепилівського «Колоса». Тож у сподіванні на прийнятний для нас результат, звичайно, очікуватимемо, передусім, красивої і видовищної гри.

Володимир Кіфенко.

На знімку: фрагмент однієї з атак «Інгульця» в грі з «Головківкою».