спільне фото на згадку – ветерани Другої світової, учасники гібридної війни на Донбасі та ветерани-«афганці» разом з керівниками районуІ знову, як і десять років тому, цьогорічний ювілей Великої Перемоги зібрав на вулицях наших  міст, сіл і селищ таку кількість людей, якої, здається, не здатне зібрати жодне інше свято. Зокрема, центральні вулиці Петрового просто вразили своїм велелюддям, незважаючи на те, що погода цього дня виявилася не по-травневому холодною і незатишною.

Обличчя петрівчан цього дня також, здебільшого, були урочисто зосередженими, дещо схвильованими, особливо, коли святковою колоною проїздили ветерани. Мабуть, це вже останній ювілей, в якому ми ще можемо бачити безпосередніх учасників тієї страхітливої війни, яку ще донедавна звикли називати Великою Вітчизняною. І хоч зараз акцент робиться на дещо інших чинниках, що зумовили її початок і перебіг, а відтак тепер її офіційна назва – Друга світова, однак, як би не називалася ця найчорніша сторінка в літописі не лише нашої країни, а й людства загалом, зрозуміло, що йдеться про величезну трагедію в історії нашого народу, трагедію, яка залишила свій скорботний відбиток в долі буквально кожної української родини.

Ще  на знімку, вміщеному нашою районкою в травні 2005-го, з нагоди 60-річного ювілею, на читачів газети дивилися очі трьох з половиною десятків ветеранів війни, зокрема учасників бойових дій. колись браві Солдати Перемоги – Іван Родіонович Донченко, Іван Павлович Заудальський та Павло Якович Стрілець.А в цьогорічних урочистостях в райцентрі тих із них, хто зміг бути присутнім на святі, залишилося лише троє: Іван Павлович Заудальський, Павло Якович Стрілець та Іван Родіонович Донченко. Та й всього на сьогоднішній день по району живих ветеранів війни - 25 чоловік. Тож, можливо, і з цієї причини на по-урочистому схвильованих обличчях петрівчан цього дня рідко можна було побачити радісну посмішку. А ще тому, що вперше після тієї кривавої війни ми відзначаємо ювілейну дату з дня її закінчення знову у стані війни – війни гібридної: підлої, підступної, з незрозумілими поки що і для усіх нас, і для людства в цілому наслідками.

Детальний розгорнутий репортаж про те, як відзначалися події, присвячені ювілейній даті Перемоги на Петрівщині, а також про усі заходи, приурочені до цього світлого дня, ми опублікуємо у наступному номері районки.

Володимир Кіфенко.

На знімках: спільне фото на згадку – ветерани Другої світової, учасники гібридної війни на Донбасі та ветерани-«афганці» разом з керівниками району; колись браві Солдати Перемоги – Іван Родіонович Донченко, Іван Павлович Заудальський та Павло Якович Стрілець.