Прощавай, Кубок…

Трохи менше місяця тому, готуючи звіт про сенсаційний результат товариської зустрічі нашої команди ФК «Інгулець» з грізним представником Прем’єр-ліги – луганською «Зорею», в якому, нагадаємо, наші футболісти перемогли з рахунком 1:0, ми висловили сподівання, що це буде не останнім сюрпризом, який інгульчани подарують своїм уболівальникам. Але ніхто не міг навіть припустити такого «сюрпризу», що ми його отримали наприкінці минулого тижня: в розіграші Кубку Кіровоградської області 2015 року чинний володар Кубку, команда, яку всі вважали головним фаворитом в боротьбі за цей трофей і в нинішньому сезоні, вибула з розіграшу вже в першому турі, поступившись з рахунком 0:1 ФК «Головківка». Так, «Головківка» на рівні області справді непогана команда. Крім того, в порівнянні з минулим сезоном вона дещо підсилилася, залучивши до свого складу кількох нових гравців, серед яких і Андрій Вдовіченков – ще в минулому сезоні гравець «П’ятихатської», який покинув команду через те, що йому не знаходилося постійного місця в основному складі. Але ж минулого року «Головківка» вважала б за щастя зіграти з нашою командою бодай внічию, адже це їй ні разу так і не вдалося: футболісти з сусіднього району поступилися в усіх чотирьох іграх (і на своєму полі, і на полі стадіону «Інгулець») обом нашим складам: і ФК «АФ «П’ятихатська» і їх дублерам з ФК «АФ «П’ятихатська-2», причому рахунок в поєдинках лише одного разу показав, що боротьба проходила майже на рівних (2:1), тоді як в трьох інших поєдинках наші футболісти просто «громили» своїх опонентів (4:0; 4:1; 5:2). І тут ось маємо оце ганебне 0:1… В минулому номері ми говорили, що футбол – річ часто непередбачувана, що інколи трапляються випадки, коли й сильніші команди поступаються слабшим, якщо не зуміли належним чином налаштувалися на гру, інколи до невтішного результату призводить певна випадковість. Однак в даному разі про випадковість говорити складно: гол наші хлопці пропустили не в кінці зустрічі, а лише наприкінці першого тайму. Тобто мали ще 45 хвилин для того, щоб довести свою перевагу в майстерності, вирівняти результат і вирвати перемогу. Але не зуміли… І це вже свідчить про системні прорахунки в підготовці команди. В чому саме? Очевидно, відповідь на це питання мають дати самі фахівці клубу: чи то мали місце помилки в комплектуванні складу, чи щось слід було змінити в тренувальному процесі, а, можливо, щільний графік виступів у зимових кубках та товариських спарингах не давав можливості відновити сили і налаштуватися на офіційну гру належним чином. Словом, нам залишається лише здогадуватися. Ну і чекати, звичайно, тепер уже початку Чемпіонату області, першу гру в якому ФК «Інгулець» проведе 26 квітня в Богданівці Знам’янського району, де зустрінеться з місцевим «Буревісником».

Принагідно маємо повідомити нашим читачам про зміни в регламенті чемпіонату. Отож, на відміну від минулорічної першості, де усі аматорські команди за класом були розділені на дві групи (І-шу і ІІ-гу), тепер такий розподіл здійснюватиметься за територіальним принципом «Схід» (де гратимуть 8 команд) та «Захід» (9 команд).

Команди у своїх підгрупах зіграють два кола, після чого до фінального етапу вийдуть по дві кращі команди з кожної підгрупи з набраною кількістю «золотих» очок, де і визначать переможця та призерів цьогорічного чемпіонату.

Команди, які посядуть в своїх підгрупах треті та нижчі місця, гратимуть стикові матчі з суперником з іншої підгрупи (вдома та на виїзді, для визначення підсумкового місця в чемпіонаті області та для нарахування залікових очок в залік обласної спартакіаді. Отож від нашого району в заявці залишиться лише одна команда – ФК «Інгулець», яка потрапила до групи «Схід». Чому не заявлена, як планувалося раніше, команда АФ «П’ятихатська»? Певне, відповідь на це можемо знайти в календарі чемпіонату, який поміщаємо в цьому ж номері. Адже з початком чемпіонату другої професійної ліги, який розпочнеться в другому півріччі, гравцям «Інгульця» довелося б «розриватися» на два фронти. А так, очевидно, коли основна команда розпочне змагання в другій лізі, чемпіонат області за них дограватимуть  дублери, яких спочатку передбачалося заявити під назвою АФ «П’ятихатська”.

Що ж, чекаємо продовження футбольного сезону і сподіваємося, що подібних «сюрпризів», як той, що ми його отримали в першому ж кубковому матчі, нам більше отримувати не доведеться.

Володимир КІФЕНКО.