доллариВже кілька місяців в країні не вщухають корупційні скандали — представників старої влади, які вдало замаскувались під прихильників Майдану, виводять на чисту воду. А коли нова влада хапає їх за руку, відсторонює і звільняє з посад, злочинці починають кричати, що це вони — «нещасні і невинні жертви переслідувань». Так було з керівництвом податкової і митної служб, служби з надзвичайних ситуацій, Укрзалізниці… 

А в деяких загнаних в кут корупціонерів через страх втратити нажиті неправедним шляхом багатства так розвивається фантазія, що вони розповідають несусвітні небилиці, аби лишень відвести увагу від власних злодіянь.

Вже колишній голова Державної фінансової інспекції Микола Гордієнко звинуватив у корупції… самого прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. Та ще й приписав голові Кабміну втрату державою 7,6 млрд. грн. — неймовірної суми грошей! Ці небилиці миттю підхопили проросійські телеканали і газети, Гордієнко став просто «телезіркою». Не секрет, що Кремль і Путін бачать своїм основним ворогом в Україні саме Арсенія Яценюка.

Жодне з промосковських ЗМІ «не помітило», що ці заяви Гордієнко зробив вже після того, як Кабмін відсторонив його від посади голови ФДІ. Причому відсторонив через підозри у тому, що відомство необ’єктивно проводить фінансові перевірки, а сам Гордієнко набрав з неперевірених, або «дуже м’яко» перевірених держпідприємств немало мільйонів відступного. Тому і не знайшов нічого кращого корупціонер, аніж спробувати перекинути провину з хворої голови на здорову.

На ефірах Гордієнко вимахував паперами – актами перевірок держфінінспеції. Але коли спеціальна урядова комісія почала детально вивчати надані Гордієнком документи, то з’ясувалось, що основні зловживання, які справді завдали державі шкоди на мільярди гривень, були ще за часів… Януковича-Азарова. І нова влада до цього ніяким боком причетна бути не може.

Натомість з 30 доручень, які Яценюк дав голові ДФІ, дві третини просто не були виконані — певно, Микола Гордієнко знав, кого краще не чіпати, щоб не позбутись шикарного життя. Бо як ще можна пояснити, що фінінспекція практично не знайшла фінансових порушень при будівництві нової будівлі Генпрокуратури за часів Віктора Пшонки? А кошторис був – 1 мільярд гривень! Либонь, половину ненаситний Пшонка злямзав. Згадаймо неймовірну, майже межигірську розкіш його службового кабінету. Питання – скільки отримав за послуги «сліпий» Гордієнко? Чи обмежився тим, що одразу після фіктивної перевірки цього будівництва, кум Януковича Пшонка призначив його 27-літнього сина Олександра прокурором Солом’янського району Києва?

Питання є і до способу життя самого Гордієнка, який з 89-го року працює на державній службі. Про це, зокрема, говорила на брифінгу перша заступниця міністра юстиції Наталя Севостьянова. Звідки у чесного чиновника з’являться кошти на величезний будинок під Києвом, із окремим виходом до ріки, та кілька земельних ділянок біля столиці? Звідки у державного чиновника кошти, щоб купити приміщення і облаштувати ресторан в самому центрі Києва, поруч із Михайлівським собором. Причому ресторан цей, «Княжий град», відкритий два з половиною роки тому, — один із найдорожчих у столиці. Офіційної зарплати самого Гордієнка навряд чи вистачило б для того, аби провести у власному закладі хоча б кілька вечорів із сім’єю — середній чек за скромний обід тут близько 800 грн. на людину. І ще цікава деталь - меню ресторану було розроблене шеф-кухарем Іваном Пилипенком — почесним членом гільдії кухарів Москви та асоціації кухарів Росії. Звісно, в Києві своїх кухарів немає – треба тільки до Білокам’яної їхати.

Та питання в іншому – чи може чесний чиновник, який з роду-віку офіційно не займався бізнесом, дозволити собі таку розкіш, як дорогий ресторан у центрі столиці, поруч із одним з найпрестижніших готелів? Відповідь очевидна. Та екс-голова ДФІ чудово знав, що рано чи пізно, але за «нетрудові доходи» доведеться відповідати. Тому зробив стандартний для наших корупціонерів фінт: переписав майно на дружину і… розлучився з нею. Розлучився формально, бо подружжя Гордієнків продовжує жити під одним дахом. До того ж Гордієнко має право на водіння двох автомобілів преміум-класу («мерседес» та БМВ), які формально належать дружині. У декларації «правдоруба» ви не знайдете і слідів цієї розкоші. Хоча за законом Гордієнко мав все це відобразити – оскільки проживає спільно з екс-дружиною, веде спільне господарство і є членом родини. Отакий собі зразок чесного і високодуховного чиновника.

Сьогодні уряд активізував боротьбу з чиновниками-корупціонерами. Тому українцям слід готуватись до нових гучних скандалів, у які гордієнки правдами і неправдами будуть втягувати очільників країни, аби лишень прикрити власні злодіяння. Але ж всі знають, хто найгучніше кричить «Тримайте злодія!».

Олег Козачук