Сезон простуд і грипу

Грип, мабуть, одне з найнебезпечніших захворювань з групи гострих респіраторних вірусних інфекцій. Що ж потрібно знати, щоб зустріти цю недугу у всеозброєнні?

ОРВІ і грип – це тема, яка завжди нас хвилює, особливо, коли настають холоди. Цього сезону ми чекаємо 3 серотипи вірусу. Як ніколи гостро хвилює питання профілактики. Рекомендую всім пройти вакцинацію. Прищепитися необхідно вже зараз, тому що повинно пройти близько місяця, перш ніж виробляться антитіла. Навіть після вакцинації немає 100% гарантії, що людина не захворіє. Категорично не рекомендую займатися самолікуванням. Препарати, особливо дітям, повинен призначати лише лікар.

Дітям до 2-х років при грипі показано виключно стаціонарне лікування.

Відрізняємо грип від ОРВІ.

Спершу відзначимо, що простуда – термін не медичний, тому ми говоримо про ОРВІ і грип.

ОРВІ – це ряд гострих вірусних захворювань дихальних шляхів, що викликаються різними вірусами: риновірусом,аденовірусом, респіраторно-синцитіальним вірусом, вірусом парагрипу, коронавірусом та іншими.

Грип – це ОРВІ, викликана вірусом грипу. Для грипу характерне виникнення епідемій, що охоплюють значну частину населення. Грип протікає важче, дає досить велику смертність, частіше дає ускладнення. 

Дуже важливо, щоб люди не удавалися до самолікування і зверталися до лікарні при перших же симптомах.

Викликаємо «швидку»

– підвищення температури тіла;

– біль в горлі;

– кашель;

– нежить;

– біль в суглобах.

Лікування

 З’явилися перші ознаки захворювання:

 – Залишаємося удома! – не йдемо на роботу і не ведемо в дитячий садок і школу хвору дитину. Не піддаємо небезпеці себе і  оточуючих.

– Не біжимо до лікаря! – лікарня або поліклініка під час грипозного сезону – місце вірогідного зараження. Викликаємо лікаря додому.

- Ізолюємо хворого! – ви-діляємо хворому окрему кімнату, посуд, визначаємо, хто займатиметься доглядом, і, по можливості, тримаємося на відстані не ближче 2 м від хворого.

– Прикриваємо рот і ніс! – щоб уникнути поширення інфекції під час чхання і кашлю. Бажане використання одноразових серветок, які можна відразу викинути в сміття. Якщо ви прикрили рот або ніс рукою, рекомендовано їх відразу вимити з милом.

– Виконуємо інструкції лікаря! – при грипі вживають препарати з доведеною активністю проти вірусу грипу, а також препарати, які пом’якшують симптоми, – вони не діють на вірус грипу, але полегшують стан хворого, пом’якшуючи симптоми: жар, нежить, біль в горлі, кашель, головний біль і біль в суглобах. Але зловживати цими препаратами не можна, передозування може заподіяти серйозні проблеми організму.

– Народні методи! – неефективні проти грипу самостійно, але можуть використовуватися як допоміжні для пом’якшення симптомів і загальної підтримки організму.

– Якомога частіше пиття, помірна їда! – Під час хвороби необхідно пити багато рідини, бажано вітамінізованої. А їжа має бути легкою і нежирною. 

Чим грип не лікується:

– Антибіотики – борються не з вірусами (вірус грипу), а з бактерійними інфекціями. І їх вживання без призначення лікаря ускладнює боротьбу з хворобами в майбутньому.

– Гомеопатичні препарати – неефективні проти вірусу грипу. Їх вживання – ознака безвідповідального ставлення до життя хворого.

– Імуностимулятори, імуномодулятори – неефективні проти вірусу грипу. А їх дія під час хвороби може виявитися небезпечною.

Ускладнення

Головна небезпека грипу – не сам вірус, а ускладнення, що розвиваються на його фоні, які виникають в 20% випадків і навіть здатні привести до інвалідності і летального результату.

Ускладнення грипу вельми різноманітні:

– Одним з найбільш частих і потенційно небезпечних ускладнень грипу є запалення легенів. Головне – не панікувати і не займатися самолікуванням. 

– Дещо поступаються пневмоніям по частоті такі ускладнення грипу, як запалення середнього вуха (отит) і запалення додаткових пазух носа (гайморит та інші синусити). Причиною їх, також як і у випадку з пневмонією, є мікробна інфекція, що приєдналася до грипу. Неадекватне лікування як отиту, так і синуситів здатне спровокувати набагато грізніші інфекційні ускладнення – менінгіт (запалення мозкової оболонки) і навіть менінгоенцефаліт.

 – Інколи грип здатний ускладнитися порушенням центральної нервової системи, асоційований з грипозною інфекцією енцефаліт, мієліт, неврити і полірадикулоневрити (запальні захворювання тканини головного і спинного мозку, а також периферичних нервових волокон).

Все перелічене свідчить про необхідність вельми серйозного ставлення до профілактики цієї інфекції.

Профілактика

Пропонуємо вам декілька дієвих методів уникнути виходу на лікарняний і витрат на лікування:

– Вакцинація! –щеплення – найдієвіший метод профілактики грипу і ОРВІ. 

– Уникайте скупчення людей! – щоб уникнути можливості контакту з хворими людьми. Щоб не підчепити чужий вірус в транспорті або на роботі, краще всього за-крити ніс і рот марлевою пов’язкою.

– Використовуйте одноразові маски при необхідності! – щоб захиститься від зараження при догляді за хворим або при спілкуванні з потенційними носіями інфекції. Маска повинна прикривати ніс і рот. Маску необхідно замінити, як тільки вона стала вологою або забруднилася. Волога маска не діє!

– Провітрюйте приміщення! – в комплексі з вологим прибиранням як в будинку, так і на роботі.

– Повноцінно харчуйтеся, висипайтеся, уникайте перевтоми! – для підвищення опірності організму. Це збільшить шанси уникнути зараження: постарайтеся не нервувати, особливо по дурницях. Стрес відкриває дорогу хворобам.

– Мийте руки з милом! – інфекція потрапляє в організм через рот, ніс, і очі, яких торкаєтеся руками. Цими ж руками ви тримаєте грошові банкноти, поручні в громадському транспорті, на яких можуть знаходитися віруси.

– Використовуйте одноразові паперові серветки! – відмовтеся від носових хусток, використану серветку необхідно терміново викинути в урну, віруси, що осіли на ній, довго зберігають свою життєздатність, тому при повторному використанні вони легко можуть знову перекочувати у ваш організм.

– Приймайте вітаміни! – регулярно вживайте вітамін С.

– Зволожуйте повітря! – в квартирі і офісі. 

– Використовуй індивідуальний посуд! Головне – не панікувати і не займатися самолікуванням.

Катерина Мерва, лікар-інфекціоніст Петрівської центральної районної лікарні