учасники конкурсу молодих освітянНастала весна, навчальний рік наближається до свого завершення. Як завжди о цій порі на Петрівщині пройшов районний конкурс «Міс освітянка та містер освітянин – 2015». 

Учителю! Ти йдеш по цій землі

І слід стає твій крок за кроком

Яскравим вогником у сутінках пітьми,

А все життя для тебе є уроком.

Ці слова, які прозвучали під час відкриття конкурсу, можна вважати його девізом, бо відображають суть вчительської праці, яка є постійним уроком не тільки для школярів, а й для педагога.

В конкурсі взяли участь Ксенія Кузьменко – вчитель української мови та літератури Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Мирослава Мартинюк – вчитель початкових класів Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів; Діана Товмач – вихователь Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Тетяна Мотовилець – вчитель початкових класів Ганнівської ЗШ І-ІІІ ступенів, Володимир Якимович – вчитель географії Балахівської ЗШ І-ІІІ ступенів та Ігор Чебаненко – вчитель географії Богданівської ЗШ І-ІІІ ступенів.

Почесними гостями заходу стали ветерани педагогічної ниви Н.В.Гришко, В.К.Кіфенко, М.С.Гончаренко, О.П.Кульшенко, В.І.Сімян. Оцінювало роботу молодих колег журі у складі: Г.Москалець – начальник відділу освіти райдержадміністрації, Л.Горбанець – голова райкому профспілки працівників освіти,  М.Лаврін – вчитель російської мови та зарубіжної літератури Іскрівської ЗШ І-ІІІ ступенів – переможець районного та лауреат обласного конкурсів «Міс освітяночка – 2014» і Н. Гуренко – ветеран педагогічної праці, голова клубу педагогів-ветеранів «Свічадо».

Г.Москалець вітає учасників заходуГ.Москалець, вітаючи учасників конкурсу, зауважив, що Україна сьогодні переживає період становлення своєї державності, тому дуже важливим завданням є створення якісного освітнього середовища. До цієї справи вже долучаються молоді педагоги, які віддають їй свій розум, знання і натхнення. Як показали їхні перші кроки на освітянській ниві, всі вони різні, всі вони - цікаві особистості, але всі мають спільну рису – любов до дітей. 

Григорій Леонідович висловив вдячність учасникам за те, що обрали професію педагога, побажав успішного виступу на конкурсі, який стане першим кроком до вершин професійної майстерності.

Ніна Василівна Гуренко також побажала конкурсантам успіхів у роботі та щастя в житті, висловила упевненість, що вони через багато років також прийдуть на подібний конкурс, щоб порадіти за молодих педагогів – своїх послідовників, своїх вихованців.

Перш за все педагоги-ветерани оцінили стінгазети, виготовлені учасниками, після чого й розпочалися власне змагання. В конкурсі «Патріотичне виховання дітей і молоді – запорука міцності держави» учасники повинні були розповісти про традиції свого навчального закладу щодо вшанування учасників Великої Вітчизняної війни, воїнів-інтернаціоналістів, учасників АТО, видатних людей рідного краю.

К.Кузьменко - «Міс освітянка – 2015»Продемонструвавши фрагмент уроку на тему «Формула успіху молодого спеціаліста освіти», молоді педагоги намагалися максимально розкрити можливості сучасного навчально-виховного процесу на етапі становлення національної самосвідомості та патріотичних почуттів учнів, привернути увагу до думки, що історію рідного краю творить кожен із нас, а до всього, що відбувається в країні сьогодні, ми маємо безпосередній стосунок.

В конкурсах «Бліц – інтерв’ю» і «Показуха» конкурсанти демонстрували ерудицію, кмітливість, рівень знань, обізнаність з особливостями професії педагога тощо. У конкурсі «Світ моїх захоплень» учасники розкривали свою багатогранну особистість, талант, духовний потенціал, комунікабельність – все те, що робить кожну людину неповторною і цікавою.

Змагання пройшли напружено (бо ж кожен з учасників прагнув перемоги), але цікаво, у дружній атмосфері. Переможцями стали К.Кузьменко і І.Чебаненко, які отримали почесні звання «Міс освітянка – 2015» і «Містер освітянин – 2015», у номінаціях були відзначені Д.Товмач – «Міс Креативність», М.Мартинюк – «Міс Оригінальність», Т.Мотовилець – «Міс Чарівність» та  В.Якимович – «Містер Ерудит». Тож, як сказала на закінчення ведуча конкурсу Н.Дементьєва: 

- Своє життя ви присвятили школі,

І не шукаєте ви кращу долю.

Чекає з нетерпінням кожен клас

Уроки ваші і, звичайно, вас.

О.Анісімов і С.Тилик з молодими педагогами

Наступного дня молоді педагоги зустрілися з керівництвом району. Г.Москалець познайомив О.Анісімова та С.Тилик з учасниками зустрічі, зауважив, що керівники навчальних закладів надзвичайно позитивно характеризують своїх юних колег, які влилися в педагогічні колективи. 


О.Анісімов, привітавши педагогів, згадав про те, як разом з С.Тилик вони зустрічалися зі старшокласниками. Результатом цієї зустрічі стало усвідомлення того, що, хоча вони ще вважаються дітьми, але вже мають зрілі, свідомі погляди на життя, події, які відбуваються в країні і сторінки історії.

- Сучасна молодь надзвичайно швидко сприймає нові технології, вона розумна і розвинена. Тому вам – молодим людям – буде легко знайти з учнями спільну мову. Та слід пам’ятати, що ви їх навчаєте, а вони вас вивчають і оцінюють. Бо, завдяки сучасним технологіям, відразу помічають некомпетентність і фальш. Учень, наприклад, нерідко задає запитання, вже знаючи завдяки мобільному телефону і Інтернету на нього відповідь, – сказав Олександр Іванович.

С.Тилик і молоді вчителі на містку закоханих.С.Тилик також привітала молодих педагогів з успішними першими кроками на освітянській ниві. Своїм ставленням до роботи вони можуть довести і собі, і оточуючим, що потрібні, а, здобувши перші перемоги, вчитель відчуває, що недаремно обрав свій шлях. Вона також побажала, щоб поряд з кожним знайшлися люди, які підтримають у тяжку хвилину, допоможуть подолати труднощі.

Молоді освітяни поділилися з керівниками району своїми враженнями про освітянські будні, висловили вдячність за те, що їх тепло зустріли і підтримали трудові колективи, пообіцяли, що стануть достойною зміною старшим колегам.

На завершення зустрічі С.Тилик запросила її учасників на невелику екскурсію оновленими набережною і парком, реконструкція якого знову перетворила це колись улюблене місце дозвілля петрівчан в один з найчарівніших куточків нашої Петрівщини.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: учасники конкурсу молодих освітян; Г.Москалець вітає учасників заходу; К.Кузьменко - «Міс освітянка – 2015»; О.Анісімов і С.Тилик з молодими педагогами; С.Тилик і молоді вчителі на містку закоханих.