Йосипівська сільська рада

перший сільський голова Лідія Бондар та депутат районної ради Людмила Колісник (1999 рік)Центром цієї наймолодшої в районі сільської ради є село Йосипівка, за історичними довідками, зібраними місцевою сільрадою, засноване ще в середині ХVІІІ століття. Його землі межують з Дніпропетровщиною, тому колись воно належало до П’ятихатського району цієї області, власне, як і значна більшість площ нинішньої Петрівщини. А восени 1929 року було організовано колгосп імені Ворошилова, який невдовзі увійшов до складу нашого району. Першим головою сільської ради тоді працював Микола Демидович Шульга. У серпні 1941 року колгосп припинив своє існування в зв’язку з окупацією території німецькими загарбниками. За часи Великої Вітчизняної війни загинуло 138 йосипівців, котрі на різних фронтах захищали нашу Батьківщину.

У жовтні 1943 року після звільнення сіл Йосипівка та Зелений Гай (що також входить до Йосипівської сільської ради), колгосп Ворошилова та артіль «Трудова» відновили свою роботу. Тоді перед колгоспниками стояло завдання збільшити виробництво продукції рослинництва і тваринництва та продаж її державі. У 1950 році колгосп «Трудова» влився в колгосп «Зоря комунізму», який через рік об’єднався з колгоспом імені Ворошилова. Далі господарство з травня 1957 року входило до складу радгоспу «Пятихатський», а з грудня 1963 року стало третім відділком радгоспу «Петрівський».З 1999 року на території села була утворена самостійна Йосипівська сільська рада, першим головою якої стала Лідія Гайфулівна Бондар. 

Внаслідок організаційних змін у сільському господарстві в 90-х роках на території сільської ради утворилося сільськогосподарське підприємство ПСП «Йосипівка», яке займалося рослинництвом та тваринництвом. У господарстві спорудили млин та крупорушку, була облаштована і олійниця для потреб господарства. Очолював «Йосипівське» Василь Шаров. Згодом частина пайовиків звідси перейшли до Івана Великого, який заснував ФГ «Сім вітрів». У 2006 році спільними зусиллями сільгосппідприємств і громади село було газифіковане.

На території села діє бібліотека та працює Будинок культури, де проводить свій вільний час молодь села.

Сергій АНДРУСЕНКО


механізатори ПСП «Йосипівка» Григорій Мойса, Леонід Краснік, Микола Гончаренко, Анатолій Кадук, Вадим Мойса і Леонід Кадук перед початком жнив керівник господарства Василь Шаров, представник підрядної будівельної організації Василь Коноваленко і перший заступник голови райдержадміністрації Микола Філіпенко під час будівництва газопроводу (початок 2000-х роів)

Іван Великий з членами трудового колективу ФГ «Сім вітрів» (2010 рік) механізатор Валерій Мінаков

Інна Андреєва (завідуюча переробним цехом) та працівники Юрій Кіфіль і Артем Конахін будівництво дороги Петрове-Йосипівка

оператори машинного доїння ПСП «Йосипівське» Неля Майєр, Ганна Іванова, Людмила Колісник, Світлана Талан, Надія Завізіон та Світлана Поліщук.

На знімках: перший сільський голова Лідія Бондар та депутат районної ради Людмила Колісник (1999 рік); механізатори ПСП «Йосипівка» Григорій Мойса, Леонід Краснік, Микола Гончаренко, Анатолій Кадук, Вадим Мойса і Леонід Кадук перед початком жнив; керівник господарства Василь Шаров, представник підрядної будівельної організації Василь Коноваленко і перший заступник голови райдержадміністрації Микола Філіпенко під час будівництва газопроводу (початок 2000-х роів); Іван Великий з членами трудового колективу ФГ «Сім вітрів» (2010 рік); механізатор Валерій Мінаков; Інна Андреєва (завідуюча переробним цехом) та працівники Юрій Кіфіль і Артем Конахін; будівництво дороги Петрове-Йосипівка; оператори машинного доїння ПСП «Йосипівське» Неля Майєр, Ганна Іванова, Людмила Колісник, Світлана Талан, Надія Завізіон та Світлана Поліщук.

Фото автора.