прессконференціяНародні депутати вимагають відсторонити від виконання обов’язків прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, доки Генпрокуратура розслідуватиме факти корупції в Кабміні. Корупційний скандал здійнявся після перевірки Державною фінінспекцією України діяльності міністерств та державних підприємств протягом 2014 року.

Держфінінспекція провела близько 4 тис. ревізійних перевірок, встановивши корупційні збитки державі на суму більш як 7 млрд 600 млн грн. Це вдвічі перевищує суму за звітний період 2013 року, коли урядом керував Азаров разом зі старшим сином Януковича.

«На жаль, результати перевірок державних підприємств свідчать про те, що після Революції гідності системна корупція Януковича-Азарова не була ліквідована, а просто змінила керівника і стала невід’ємною частиною нового уряду. Тепер корупційні схеми в країні очолює уряд Яценюка», – заявив голова Держфінінспекції Микола Гордієнко.

Він передав до ВР звіт про діяльність своєї служби, в якому детально описав усі корупційні схеми уряду Яценюка. Окрім цього, Гордієнко офіційно звернувся до Генпрокуратури, аби вона перевірила оприлюднені факти й притягнула до відповідальності винних у корупції посадових осіб. Голова Держфінінспекції також просить Президента Порошенка взяти під особистий контроль резонансне розслідування.

Прем’єр зробив спробу зупинити Гордієнка, призначеного на посаду вже після Революції гідності. Яценюк відсторонив голову Держфінінспекції від виконання обов’язків на два тижні. Сталося це тоді, коли Гордієнко мав представити урядові підсумки перевірки держпідприємства «Енергоатом», на якому робить бізнес давній спонсор Яценюка, член фракції «Народний фронт» Микола Мартиненко. При цьому глава уряду мотивував своє рішення буцімто необ’єктивністю фінперевірок та зловживаннями фінансових інспекторів на держпідприємствах під час аудиту.

До речі, чи не найбільшу з корупційних схем фінслужба викрила в енергетичному секторі – на «Енергоатомі», «Атомкомплекті» та всіх АЕС. Сотні мільйонів «відмили» в Мінфіні, Укрзалізниці, «Укргазвидобуванні», «Укрзалізничпостачі», Державній службі спеціального зв’язку, «Укртрансгазі».

Держфінінспекція мала намір повернути державі найбільшу телекомунікаційну компанію «Укртелеком» – тут виявили, що нові власники не виконали договірних зобов’язань на 220 млн грн. Проте Яценюк зупинив повернення «Укртелекому» державі. Підприємство й надалі належить донецькому мільярдеру Рінату Ахметову.

Депутати були шоковані фінансовими зловживаннями в уряді Яценюка, який прийшов до влади завдяки Майдану й під гаслами боротьби з корупцією. «Свободівець» Юрій Левченко сказав з парламентської трибуни, що керівник Держфінінспекції фактично зробив заяву про злочин Яценюка.

«Ідеться про зловживання з боку уряду на чолі з Арсенієм Яценюком на більш ніж 7,5 млрд грн. Кабмін, який постав на плечах Майдану, на крові Небесної сотні, зараз займається такими ж корупційними діями, як і уряд Януковича-Азарова», – заявив Левченко.

Він вимагає, щоб Генпрокурор прийшов до парламенту й відреагував на те, що Держфінінспекція виявила зловживання на понад 7,5 млрд грн, та на той факт, що уряд і особисто прем’єр Яценюк саботують розслідування цих злочинів.

Проти Яценюка піднялися і члени коаліції від фракції «Блок Петра Порошенка». Зокрема, Сергій Каплін закликав відсторонити прем’єр-міністра від виконання обов’язків, доки триватиме розслідування корупційних справ Кабміну Яценюка.

«Уряд покриває злочини минулої влади та наживається на старих корупційних схемах. Систему ніхто не переламав через коліно, просто прийшли нові люди. І очолює їх прем’єр Яценюк», – наголосив Каплін. Він уже підготував депутатські звернення до Генпрокуратури. 

Близький до Президента Порошенка голова ВР Володимир Гройсман також має намір надіслати запити до Кабміну та Генеральної прокуратури з приводу корупції в уряді Яценюка.

Олександр  Петренко