чагарники деінде вже підступили впритул до дорожнього покриттяЛіси потрібні, але не на узбіччях доріг

Наша географічна зона бідна на ліси, тож для працівників лісництва збереження існуючих і створення нових лісових насаджень – нагальне завдання. Але не даремно ж існує народна мудрість, яка говорить, що чоботи повинен шити швець, на скрипці грати скрипаль, а борщ варити кухар, бо, якщо вони візьмуться не за свою справу, то нічого доброго з цього не вийде. 

До редакції вже не раз зверталися люди (здебільшого, автомобілісти) зі скаргами на те, що їздити шляхами Петрівщини небезпечно не тільки через те, що вони вкрай розбиті (про це, до речі, у відеоролику в Інтернеті говорив напередодні своєї трагічної загибелі відомий музикант Андрій Кузьменко - більше відомий широкому загалу, як Кузьма, – лідер гурту «Скрябін», який їхав з Олександрії через Петрове в Кривий Ріг), а ще і тому, що узбіччя доріг заросли чагарниками і деревами так, що не видно – що діється за найближчим поворотом. Здається, працівники дорожньої служби вирішили допомогти лісівникам надолужити нестачу лісів, розводячи їх обабіч автомобільних шляхів. Бо ж, дивлячись на лісосмуги біля узбіччя доріг, важко навіть здогадатися – коли востаннє вони проріджувалися?

Свого часу організовувалися суботники по приведенню лісосмуг у належний стан, на які виходили працівники підприємств і установ райцентру та й інших населених пунктів району. Мабуть, і зараз люди відгукнулися б на пропозицію допомогти розчистити лісосмуги та узбіччя, але ж саме допомогти, а не зробити роботу замість тих, хто цим безпосередньо повинен займатися.

сміття – сумна «прикраса» наших лісосмугКрім того, варто зауважити, що водії і пасажири також не повинні забувати про те, що вони живуть не останній день на цій землі, тож не варто ставитися до навколишнього середовища за принципом: «Після мене – хоч потоп». Бо ж це не марсіяни, а саме ми з вами викидаємо сміття з автомобілів, відтак порожніми пляшками, пакетами, папером та іншим непотребом подекуди вщерть усіяні всі узбіччя, а в лісосмугах можна натрапити на цілі гори сміття, яке хтось сюди вивозить.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: чагарники деінде вже підступили впритул до дорожнього покриття; сміття – сумна «прикраса» наших лісосмуг.