На цьому наголосив новообраний голова обласної асоціації органів місцевого самоврядування, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, розпочавши свій виступ перед делегатами четвертої конференції обласної асоціації, і закликав сільських, селищних, міських голів, голів районних рад до спільної плідної роботи.

На початку заходу Микола Ковальчук, відповідно до статуту, склав повноваження голови асоціації, і делегати обрали головою обласної асоціації Олександра Чорноіваненка.

Після низки кадрових змін у керівному складі обласної асоціації органів місцевого самоврядування делегати перейшли до обговорення питання щодо децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування.

- Хочу, щоб ми сьогодні один одного почули і внесли свої пропозиції щодо змін до законодавства, - зазначив Олександр Чорноіваненко. Після чого представники органів місцевого самоврядування області в обговоренні відкрито й щиро висловлювали власні позиції щодо подій у державі, а особливо нагальної необхідності внесення змін до чинного законодавства України. Також делегати обговорили актуальні питання, які виникають у процесі впровадження нового бюджетного та податкового законодавства.

У конференції також брали участь голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко, народний депутат України Вадим Івченко (фракція ВО «Батьківщина»), голова секретаріату Української асоціації районних та обласних рад Юрій Андрійчук, заступник директора з питань реформ Асоціації міст України Валерій Баранов, заступник Керівника Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Вадим Савченко. Зокрема, народний депутат Вадим Івченко у своєму виступі майже повністю підтримав кожного, хто виступав на заході, і наголосив на нагальній необхідності повернення місцевим громадам права розпоряджатися землею. На його переконання, жодна країна в світі ще не придумала більш дієвого механізму, ніж той, коли майном і землею громади розпоряджаються обрані нею ж місцеві ради. Вадим Івченко висловив занепокоєння тим, що з 11 тисяч громад після об’єднання планується залишити всього 700 громад. – Я розумію з 11 тисяч утворити 3-4 тисячі громад, але 700 – я не розумію такого об’єднання. А як же історичні, культурні чинники? Як громада буде впливати на своє майно? Ця реформа не повинна пройти за рахунок сільських територій! – впевнений народний депутат. Він також проінформував присутніх про свою роботу у Верховній Раді України щодо внесення змін до Податкового та Бюджетного кодексів України, окремих законодавчих актів, якими посилюється фінансова самодостатність місцевих громад.

У результаті дискусії делегати конференції прийняли відповідні рішення з доповненнями, включивши до них підняті представниками органів місцевого самоврядування позиції. Також делегати підтримали пропозицію одного з сільських голів про скликання  Національного конгресу місцевого самоврядування. У заході взяли участь 317 представників органів місцевого самоврядування області.

- Кожен працюємо на своєму місці, - на завершення підсумував голова обласної асоціації органів місцевого самоврядування, голова обласної ради Олександр Чорноіваненко і додав, що робитиме все необхідне, щоб сільські, селищні, міські голови були почуті, а їхні проблемні питання – вирішені.