На території області почастішали випадки так званих «телефонних» афер та шахрайств, пов’язаних з розрахунками через мережу Інтернет. Правоохоронці вкотре звертаються до жителів Кіровоградщини з проханням бути обережними, дотримуватися порад, що допоможуть вберегти себе та своїх рідних від злочинних посягань.

Якщо вам телефонують невідомі, представляючись псевдоправоохоронцями, повідомляють, що з рідними сталася біда та пропонують сплатити певну суму коштів для вирішення проблеми – не поспішайте виконувати ці вимоги.

Обов’язково уточніть дані того, хто телефонує, його посаду, звання та підрозділ, у якому він працює, або ж попросіть передати трубку вашому родичу.

Негайно спробуйте зв’язатись з рідними, аби з’ясувати, де зараз вони перебувають.

У жодному разі не перераховуйте грошей на вказані аферистами рахунки.

Терміново телефонуйте в міліцію та повідомте про подію.

У випадку, якщо ви вирішили скористатися послугами з купівлі-продажу товарів через Інтернет, обирайте тільки перевірені веб-ресурси.

Уникайте купівлі з попередньою оплатою, обирайте можливість розрахунку за товар на умовах післяплати через службу доставки чи поштове відділення.

Не повідомляйте інформацію  про картковий рахунок чи платіжну картку, а також про персональні дані через Інтернет.

Для оплати товарів (послуг) використовуйте окрему картку з обмеженим лімітом для унеможливлення її використання шахраями.

З метою збереження конфіденційності персональних даних та інформації про картковий рахунок, здійснюйте будь-які розрахунки через мережу Інтернет з власного комп’ютера.

У разі вчинення стосовно вас шахрайських дій негайно зверніться до міліції з письмовою заявою, а також з повідомленням про скоєння злочину до адміністрації чи служби безпеки веб-ресурсу.

СЗГ УМВС України в Кіровоградській області