Про намір об’єднатися банки заявили ще восени минулого року, і ось 16 березня об’єднання відбулося. Що означає це об’єднання для клієнтів обох банків? Чому воно відбулося саме зараз? Про це ми запитали у СЕРГІЯ ЧЕРНЕНКА, голови правління Першого Українського Міжнародного Банку.

— Сергію, чи не занадто ризиковано проводити об’єднання банків у такі складні часи?

— Навпаки, зараз саме час, правда, якщо банки якісні. Обидва наші банки — ПУМБ і «Ренесанс Кредит» — завершили минулий рік з прибутком. Рішення про об’єднання вже давно «було у повітрі», оскільки ПУМБ і «Ренесанс Кредит» входять до однієї банківської групи. Коли бізнес зростає, проводити об’єднання банків важче, тому ми постійно відкладали злиття. Але саме завдяки кризі ми зрозуміли, що час настав.

— У чому практична цінність цієї події для клієнтів?

— По-перше, в об’єднаного банку більше можливостей для того, щоб успішно пережити цей складний час. Завдяки об’єднанню капітал ПУМБ зросте на 295 млн. грн., що додасть резерву потужності нашому банку. Це важливо для спокою клієнтів, які розмістили депозити. По-друге, ми зміцнюємо банк за рахунок кращої пропозиції кредитів і депозитів, що вигідно виділить нас серед конкурентів. І, звичайно, завдяки об’єднанню ми розширюємо нашу мережу відділень зі 152 до 187 у 48 містах України.

— Під яким брендом працюватиме об’єднаний банк?

— Найближчим часом банк «Ренесанс Кредит» продовжуватиме роботу під існуючим брендом, який добре знають на ринку споживчого кредитування. До кінця року процес його приєднання завершиться, і об’єднаний банк буде працювати під брендом Першого Українського Міжнародного Банку – ПУМБ.

— Чи потрібно клієнтам банку «Ренесанс Кредит» прийти до відділення, щоб переоформити договір?

— Ні, цього не потрібно. Вони й надалі обслуговуватимуться у відділеннях банку «Ренесанс Кредит» за стандартними умовами без зміни реквізитів. Тільки по завершенні процесу об’єднання наприкінці 2015 року можливі зміни у реквізитах рахунків. Про це клієнтам буде повідомлено додатково і завчасно. Більше того, буде перехідний період, протягом якого будуть діяти як старі, так і нові реквізити рахунків.

— Як ваші клієнти поставилися  до новини про об’єднання?

— Корпоративні клієнти з радістю зустріли цю новину, адже розширення географії присутності ПУМБ буде дуже доречним. Також з моменту оголошення про злиття зросла кількість приватних клієнтів, які розмістили депозити в ПУМБ. На фоні ліквідації великої кількості банків клієнт шукає, в першу чергу, надійний банк, а питання прибутковості депозитів відійшло на другий план. ПУМБ залишається сьогодні одним з найбільш стабільних і надійних банків на ринку, що підтвердили результати стрес-тестування НБУ.

Ольга Рябук