талановита майстриня Надія Сторожук з онукою, сином та любов’ю до вишиванняЯк багато навкруги нас по справжньому талановитих людей, проте не всі можуть присвятити таланту все своє життя, як наприклад, це зробила чудова жінка Надія Сторожук. У свої вже вісімдесят два роки вона продовжує справу всього свого життя - вишивання. Любляча мати, бабуся, прабабуся, чудова майстриня та привітна господиня у своєму домі. Народилася вона в селі Секлетинівка, рано стала дорослою, бо вже в дванадцять років втратила матір, а батько ще раніше був репресований, потім в армію забрали брата. Загалом в сім’ї було шестеро дітей. Матір навчила всьому, що знала про вишивання, просто показала головне, а донька, вишиваючи з дитинства, стала майстринею цієї справи. Так просте захоплення переросло в талант, а пізніше стало центром внутрішнього світуНадія Андріївна. Найважче було пережити війну та страшний голод. Під час часи доводилося постійно ховатися в погребі, адже з неба нещадно летіли смертоносні удари ворога. Трапився випадок, коли в підвалі довелося провести цілий місяць, було дуже страшно і важко це витримати. Та все погане, зрештою, закінчується, закінчилось і це жахіття. А життя Надії Андріївни почало набирати оберти і невпинно бігти вперед.

майстриня та роботи, які чарівно прикрашають її домівкуРобота дояркою, життя, у військовому містечку, де до речі, вона освоїла професію кулінара, троє чудових дітей: двоє синів та дочка. Спочатку з чоловіком військовим Надія Сторожук жила на Житомирщині, а 1982 року вони переїхали на Петрівщину, в Богданівку. Талановита сім’я талановита у всьому: син Леонід живе в Харкові, заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки художників України, ілюстратор, художник-аніматор, кінодокументаліст. Син Віктор ще з дитинства знайшов своє покликання, коли вперше до його рук потрапив різець і він почав вправлятися в різьбі по дереву. Згадує, що перша робота не вдалася, а це була ложка, яку спересердя закинув на грушу. Зараз має величезну колекцію чудових ложок власної роботи, багато виставок, причому не тільки в Україні, а й в світі. А другим захопленням виявився виноград, тож зараз ще залюбки займається виноградниками. Дочка Надії Андріївни - Людмила - віддала своє серце дітям і наразі працює в дитячому садку вихователем. Чотири онуки також талановиті. Онука Яна працює комп’ютерним аніматором. Багато її робіт з пластиліну були на виставках, свій кліп з цими роботами зняла відома група Тартак. Онуки Вікторія та Аліна працюють менеджерами.

син Віктор та його колекція ложок власної роботиНадія Андріївна в свої вісімдесят два роки продовжує вишивати, цей талант вона пронесла через все життя, виплекала, зміцнила. За цей період її роботи вже встигли побачити виставки як району, так і області. Багато своїх робіт вона подарувала дітям, онукам і просто іншим людям. Наразі в будинку, який будувала разом з дітьми, вирує атмосфера краси, бо такі роботи не можуть не радувати око. Вишитий одяг, картини, ікони, подушки, рушники, серветки і ще багато чого. Рука майстрині і сьогодні невпинно працює над новими роботами, сама Надія Андріївна зізнається, що бажання вишивати в неї не відберуть навіть роки, адже цей талант береже у серці.

Вікторія Махнюк

На знімках: талановита майстриня Надія Сторожук з онукою, сином та любов’ю до вишивання; майстриня та роботи, які чарівно прикрашають її домівку; син Віктор та його колекція ложок власної роботи.