Із сесії районної ради

доповідає начальник відділу регіонального розвитку містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та з питань цивільного захисту населення райдержадміністрації Світлана Заєць.Серед найбільш помітних подій громадсько-політичного життя у нашому районі на цьому тижні, безперечно, стало проведення 45-ї сесії районної ради шостого скликання.

Передусім, слід зазначити, що керівництву районної ради вдалося таки знайти дієвий алгоритм забезпечення кворуму на сесійних засіданнях: ось уже котрий раз поспіль головні питання, що виносяться на розгляд сесії, у цей же день попередньо розглядаються на спільному засіданні постійних комісій, і, як показує така практика, подібний спосіб організації роботи депутатського корпусу є більш дієвим і ефективним та водночас дозволяє приймати результативні рішення у відповідності до регламенту і визначеної законодавчо процедури. Отож серед переліку питань, що виносилися на розгляд сесії цього дня, значилися наступні: «Про затвердження списку народних засідателів», «Звіт про виконання бюджетної програми районного фонду охорони навколишнього природного середовища за 2014 рік», «Про бюджетну програму районного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2015 рік», «Про програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства району на 2015-2019 роки», «Звіт про виконання програми соціального захисту малозабезпечених верст населення району за 2014 рік», «Про внесення змін та доповнень до рішення районної ради від 27 січня 2015 року № 598, «Про районний бюджет на 2015 рік» та ряд інших.

У ході розгляду зазначених питань найбільше суперечок та дискусій викликав саме звіт про виконання бюджетної програми районного фонду охорони навколишнього природного середовища за 2014 рік, який представляла завідувач сектором охорони навколишнього природного середовища районної державної адміністрації Вікторія Зубова. Знайомлячись з розданими на руки матеріалами, зокрема з таблицею аналізу виконання заходів, передбачених згаданою програмою, депутати звернули увагу, що значна кількість пунктів програми залишилися невиконаними, переважна більшість – виконані лише частково, а повністю  виконаним виявився лише один пункт – «Придбання технологічного обладнання для заміни такого, що використало свої технічні можливості на комунальних каналізаційних системах».

- Чим пояснити таке значне невиконання пунктів програми? – з таким запитанням ряд депутатів звернулися до Вікторії Сергіївни. Натомість отримали відповідь, що програма не виконана через відсутність фактичного фінансування з державного бюджету, хоча це передбачалося за рахунок використання коштів з так званого природоохоронного фонду.

- А чому за допомогою у виконанні програми не звернулися до місцевих сільгосптоваровиробників? – поцікавився депутат О.Поворознюк. – Я переконаний, що переважна більшість з них не відмовили б у наданні такої допомоги, особливо за умови, якби їм потім було гарантоване відшкодування затрачених коштів. Втім зрозумілої відповіді на це питання Вікторія Сергіївна надати не змогла, склалося враження, що такий спосіб виконання програми просто не розглядався. Натомість присутня на засіданні начальник фінуправління райдержадміністрації Галина Овдій погодилась, що  справді можна було б, за потреби, знайти механізм відшкодування коштів, тож, очевидно, практика залучення фінансового ресурсу на місцях могла б стати ефективним засобом виконання окремих положень програми.

Далі слова попросив депутат  В.Субботній, котрий висловив припущення, що програма була провалена через відсутність чіткої координації її виконання з боку районної державної адміністрації. Зокрема, Вадим Євгенійович вважає, що адміністрація блокує виконання багатьох проектів, зокрема й по будівництву доріг. Персонально відповідальним за такий стан речей Вадим Євгенійович назвав першого заступника голови райдержадміністрації І.Дементьєва, котрий, на його думку, не досить ефективно використовує свої повноваження, аби хоча б до певної міри (враховуючи дійсно складне становище з фінансуванням багатьох проектів у державі) підтримувати комунальне та дорожнє господарство району в належному стані.

робоча президія сесіїУ свою чергу, слова для відповіді на цей закид попросив уже Ігор Геннадійович, який надав депутатам пояснення з приводу того, чому і як сталося, що значна частина коштів, які районна влада намагалася акумулювати для здійснення капітального ремонту мосту, так і не бути використані, а невдовзі урядовим рішенням просто вилучені з райбюджету. Натомість, вже Ігор Геннадійович дорікнув Вадиму Євгенійовичу в неспроможності ефективно освоювати кошти, аргументуючи це відсутністю будь-яких зрушень у здійсненні капітальних і поточних ремонтів навіть тоді, коли гроші на такі роботи з’являлися.

Зрештою, оскільки дискусія вийшла за рамки черги денної, голова районної ради Світлана Тилик запропонувала припинити дебати і перейти до розгляду наступного питання, хоча дискутанти, схоже, залишилися кожен упевнений в своїй правоті.

Інші питання вже такою динамікою і емоційністю при розгляді не відзначалися. Зокрема, після затвердження бюджетної програми районного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2015 рік, представлену знову ж таки Вікторією Зубовою, депутати внесли пропозицію визначити конкретну відповідальну особу за її виконання (цю відповідальність було покладено саме на першого заступника голови райдержадміністрації), далі – схвалили програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства району на 2015-2019 роки, представлену начальником відділу регіонального розвитку містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та з питань цивільного захисту райдержадміністрації Світланою Заєць. До звіту про виконання програми соціального захисту малозабезпечених верств населення району за 2014 рік, який представила начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Валентина Сибіра, зауважень і питань не виникло, тож його було прийнято до відома без обговорення. Також депутати підтримали внесення змін та доповнень до рішення районної ради від 27 січня 2015 року № 598 «Про районний бюджет на 2015 рік» (з ними ознайомила начальник фінуправління райдержадміністрації Галина Овдій).

На цьому спільне засідання постійних комісій припинило свою роботу, а депутати без перерви продовжили працювати у форматі пленарного засідання. На його початку голова районної ради Світлана Тилик повідомила про кадрові зміни, які відбулися в районі у міжсесійний період. Зокрема, з посади начальника Петрівського ККП за власним бажанням звільнився Дмитро Ханіс, тож сьогодні виконуючим обов’язки начальника знову призначено Володимира Колісника – керівника, краще за якого навряд чи хтось знає реальний стан водопровідних комунікацій, санкціонованих і несанкціонованих сміттєзвалищ та інших об’єктів, що належать до сфери відповідальності цієї такої непростої і водночас – такої важливої для нормальної життєдіяльності населених пунктів району служби.

Сама ж сесія пройшла вже у більш жвавому темпі, адже повторно детально заслуховувати усі ті питання, які щойно були розглянуті на спільному засіданні постійних комісій, депутати визнали недоцільним. Предметно зупинилися лише на розгляді питання щодо затвердження технічної документації по нормативній грошовій оцінці земельних ділянок, переданих в користування громадянину Савостікову Роману Володимировичу. Це питання стало об’єктом прискіпливої уваги, оскільки воно вже втретє виноситься на розгляд сесії, і знову, як і в попередні рази, ніхто не зміг конкретно пояснити, в який спосіб, ким саме і на підставі чого зазначеному громадянину були передані в користування земельні наділи на території Червонокостянтинівської сільської ради. До того ж, цього разу в сесійній залі були присутні й, так би мовити, зацікавлені особи: жителі Червонокостянтинівської територіальної громади, які, згідно з чинним законодавством, теж мали б реально претендувати на те, аби отримати тут свої, належні за законом, паї. І це як виявилося, навіть було підкріплено відповідним судовим рішенням. Однак їм чомусь таких паїв не вистачило, тоді як, знову ж таки, виявляється, десь якісь запаси земельних ресурсів таки віднаходяться, свідченням чого стало й це уже дещо скандальне питання. Отож депутати вже втретє відмовилися його підтримати. Але справжнім скандалом стало оприлюднення вже в «різному» звернення представників територіальної громади Луганської сільської ради, адресоване голові районної ради Світлани Тилик, яке стосувалося уже досить давньої і неодноразово оприлюднюваної в тому числі й на сторінках районки проблеми: вилучення з оренди СВК «Маріампольського» частини земельних угідь і передачі їх в користування фермеру М.М.Копаню шляхом, говоритимемо відверто, не зовсім зрозумілої і не зовсім прозорої процедури. Власне сам текст звернення звучить наступним чином: «З метою попередження конфронтації між територіальною громадою Луганської сільської ради та фермером Копанем М.М., який незаконно заволодів земельними ділянками на території сільської ради, просимо вплинути на Копаня М.М., щоб він відмовився від цієї землі».

Зрозуміло, що арсенал засобів у районної ради для того, щоб «вплинути» в даній ситуації на конкретну особу – досить обмежений. Разом з тим і пустити на самоплив ситуацію в територіальній громаді, де обстановка вже й справді серйозно «наелектризована» (зменшення площ землі, що була в обробітку, тепер спонукає правління господарства до скорочення кількості працюючих) – теж неприпустимо. Разом з тим, намагання «стукати в усі двері», тобто, в даному разі, спроба звертатися практично в усі інстанції з проханням відновити законну справедливість поки що нічого не дала. Зокрема, Луганський сільський голова Олексій Соботюк, повідомивши про результати особистого спілкування з першим заступником начальника Головного управління Держземагентства в області Ігорем Збаржевецьким, висловив припущення про його особисту зацікавленість у збереженні саме цієї «мутної» схеми, проти якої виступають луганчани. Принаймні чиновник пальцем об палець не вдарив, аби хоча б спробувати допомогти селянам, скоріше навпаки - намагався усіляко стримувати їх активність шляхом різного роду бюрократичних зачіпок та тяганини.

І все ж, слід віддати належне луганській громаді: люди не збираються опускати руки, а налаштовані відстоювати своє право до кінця. Тож єдине, що непокоїть у даному випадку сільського голову, аби в цьому протистоянні не сталося непоправного, адже, зневірившись у можливості домогтися справедливості законним шляхом, люди можуть відновити її на власний розсуд, цим самим ризикуючи уже самим опинитися своїми діями поза законом. Як бути в цьому випадку? – з таким питанням Олексій Іванович звернувся до депутатів.

Слід визнати, що у цій конфліктній справі переважна частина депутатського корпусу з самого початку виявляла солідарність з лугачанами. І хоча поки що ця солідарність також ще не позначилася суттєвим чином на тому, щоб ситуація змінилася в бажаному для маріампольців напрямку, районна рада також налаштована допомагати селянам у їх боротьбі, так би мовити, до остаточної перемоги. Зокрема, депутати ухвалили рішення підготувати звернення від імені депутатського корпусу до органів прокуратури з проханням дати правову оцінку факту укладання договорів без погодження з територіальною громадою. Крім того, порадили сільчанам заново «пройти по інстанціях» вже по новому колу. Зрештою, сьогодні як в органах Держземагенства, так і в органах прокуратури відбуваються докорінні зміни. Принциповою ознакою цих змін начебто є намір змусити їх працювати на користь суспільству. А відтак навіть ті кроки, що не дали результату ще рік тому, цього разу цілком можуть стати вже значно ефективнішими.

Власне, на цьому усі нервові і емоційно напружені питання черги денної мали б бути вирішеними, однак, як з’ясувалося, найемоційніше і найгостріше було прибережене наостанок. До депутатів районної ради звернулася голова районного волонтерського руху Алла Горністова (вона разом з ініціативною групою колегволонтерів та представників деяких громадських організацій також взяла участь в роботі сесії) з проханням передати демонтований рік тому пам’ятник В.І.Леніна волонтерській організації, аби, реалізувавши його в якості металевого лому, на виручені кошти придбати вантажний міні-бус, яким можна було б перевозити зібрану допомогу безпосередньо в зону АТО. Чому виникла потреба в придбанні такого транспорту – зрозуміло. Приватні перевізники, які раніше готові були надавати такий вид послуг ледь не безкоштовно, сьогодні уже утримуються від цих поїздок. І зрозуміти їх неважко: сьогодні уже відомі непоодинокі випадки, коли волонтерський транспорт був обстріляний чи знищений підривними пристроями. Однак, в даному разі, реалізація такого наміру саме в такий спосіб багатьма жителями району могла б бути сприйнята не в контексті суто практичної допомоги, а як політичний крок, що поглибив би і без того досить відчутний розкол в суспільстві. Саме в такому контексті, певне, і слід було б повести розмову. Говоритимемо відверто: питання, пов’язані як з релігійними настроями, так і з ідеологічними переконаннями, є доволі чутливими і делікатними. Тож, як мовиться, «ламати через коліно» в даному разі, певне, й справді було не варто, відтак сесія, яка цього дня вже не була готова прийняти жодного рішення, була оголошена закритою.

Володимир КІФЕНКО.

На знімках: робоча президія сесії; доповідає начальник відділу регіонального розвитку містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства та з питань цивільного захисту населення райдержадміністрації Світлана Заєць.