Президент України Петро Порошенко з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і на підтримку ініціативи громадськості 14 жовтня 2014 року підписав Указ № 806/2014, яким в Україні встановлено свято - День захисника України, що відзначатиметься щорічно 14 жовтня. 

У своєму виступі на День незалежності Президент України Петро Порошенко відзначив, що ми більше не будемо святкувати чуже свято чужих збройних сил.

Дійсно, у нас є свої Збройні Сили зі своєю звитяжною історією. Як відомо, 14 жовтня є особливим днем для українців, він поєднав у собі три значущих підстави вважати його святковим: релігійну, державну, ідеологічну.

Цього дня українці відзначають День Покрови Пресвятої Богородиці – старовинне християнське свято, встановлене на честь явлення Пресвятої Богородиці в 910 році в Константинопольському Влахернському храмі. Під час облоги Константинополя ворогами 910 року святий подвижник Андрій Юродивий побачив у небі над містом Матір Божу із сонмом святих. Пресвята Богородиця з’явилася мешканцям міста та опустила додолу омофор (покривало у вигляді широкого шарфа), прийнявши їх під свій захист. Після цього війська противника відступили, а місто було врятоване.

14 жовтня відзначається також День Українського козацтва, адже з давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Богородиця була заступницею козаків у походах, її зображення було вибите на хрестах, які вони носили.НаПокрову козаки проводили загальновійськову Раду, депереобирали кошового отамана і старшину. Першу церкву на честь Покрови запорожці побудували в1659р.на Чортомлицькій Січі. За час існування Січей збудовано 13 церков Покрови Богородиці.

Козацьку традицію вшанування Богородиці перейняли захисники Української Народної Республіки.

У роки Другої світової війни, попри всю радянську атеїстичну пропаганду, багато українців – солдатів Радянської Армії перед боєм з нацистами зверталися до Господа та Діви Марії з молитвою про порятунок та перемогу.

Пресвята Богородиця й нині залишається заступницею усіх українських військових. Сучасна Українська Армія від часу її створення в 1991 році на заміну радянським символам почала активно запроваджувати козацькі. На прапорах українських частин замість червоної зірки з’явилися козацькі хрести і національний герб – тризуб, а іменами козацьких полководців стали називати військові навчальні заклади і частини.

Дата 14 жовтня символізує нерозривний зв’язок усіх поколінь захисників України: воїнів Київської Русі, козаків, українців, які у складі Збройних Сил СРСР і партизанських формувань захищали Батьківщину від фашистів, та нинішніх захисників України. Саме тому День захисника України покликаний стати святом усіх сучасних воїнівта ветеранів, днем вшанування всіх, хто упродовж століть обороняв українську землю.

Українці в умовах нинішньої агресії з боку держави-правонаступниці СРСР зуміли у надзвичайно короткий термін збудувати боєздатну армію, яка з гідністю проявляє себе у боях на Сході. Десятки тисяч українців стали на захист територіальної цілісності України. Їх героїчна звитяга має бути гідно вшанована українським суспільством.

Разом з тим, це жодним чином не означає відмову від ушанування подвигів ветеранів, які захищали Україну під час Другої світової війни, воїнів-афганців та учасників збройних конфліктів на території інших держав, ветеранів Збройних Сил. Ці люди були, є і  надалі мають бути пошанованими державою та суспільством.

Світлана Сапок, директор районного музею історії