Перш ніж рухатись по льоду, необхідно намітити маршрут та переконатись у міцності льоду. Категорично забороняється перевіряти міцність льоду ударами ніг; при переході по льоду необхідно йти один за одним на відстані 5-6 метрів та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду. Якщо лід недостатньо міцний, то потрібно припинити рух і повертатись своїми слідами, роблячи перші кроки, не відриваючи ноги від поверхні льоду. Під час підлідного лову риби, рибалки повинні пробивати ополонки одну від одної на відстані не ближче 5-6 метрів.

Дії при рятуванні та наданні першої медичної допомоги потерпілим на льоду і на воді

Потрібно протягнути потерпілому довгу жердину, дошку, палицю від лиж, лижу, хокейну клюшку або киньте мотузку, зв’язані паски тощо. Якщо вам усе-таки необхідно вийти на лід, то ляжте на лід і повзіть по поверхні, штовхаючи рятувальний засіб перед собою або кидаючи поперед себе мотузку чи пасок. Витягши потерпілого з води, необхідно швидко визначити наявність дихання протягом 5 секунд; якщо воно відсутнє, почати робити штучну вентиляцію легень потерпілого способом «з рота в рот»; визначити наявність пульсу на сонній артерії протягом 10 секунд; за його відсутності водночас із штучним диханням виконувати непрямий масаж серця (на одне вдування робиться від п’яти до п’ятнадцяти масажних поштовхів на грудну клітину), і цей цикл повторювати до появи ознак дихання і серцебиття.

Перша допомога при переохолодженні

Поступово відігрійте постраждалого, загорнувши його в ковдри або сухий теплий одяг; не намагайтесь зігріти тіло потерпілого дуже швидко, не занурюйте його в теплу воду, швидке обігрівання може викликати серцеві проблеми; по можливості прикладіть до тіла теплий предмет (гарячу грілку, пляшки з теплою водою); дайте тепле пиття.

Вікторія Стусь, завідувач сектору з питань охорони праці райдержадміністрації