У Петровому цими днями в дружньому колі зустрілися працівники підприємства, що колись визначало економічну міць району, надаючи петрівчанам кілька десятків робочих місць, а мешканцям області – смачну, поживну і якісну продукцію

давно вже не спілкувалися у такому складі (Лариса Миколаївна Дубченко – завлабораторією, Олена Олександрівна Вербова – працівниця цеху незбираного молока, Валентина Григорівна Романько – майстер маслоцеху та Людмила Олегівна Трушкіна – бухгалтер по заробітній платі)Якось вже не думалося і не гадалося, що ми ще зберемося разом - свого часу дуже дружним і дієздатним колективом підприємства, яке було колись гордістю району і яке так несправедливо й безславно припинило своє існування: чи то з чиєїсь недоброї волі, чи то з управлінської неспроможності й некомпетентності, а, можливо, й з обох цих причин разом узятих

Ми – це працівники колишнього Петрівського молокозаводу, підприємства, чия продукція користувалася попитом не лише серед мешканців району, а й далеко за його межами.

Ініціювали цю нашу зустріч колишні працівниці, а нині працівниці Петрівської дільниці управління газового господарства Валентина Олексіївна Попович та Анжела Володимирівна Мовчан. Певне, до цього їх спонукали рідні стіни, в яких колись був наш молокозавод і в яких вони й до сьогодні працюють, хоча уже за напрямом зовсім іншого профілю. 

День 15 листопада видався, як на замовлення, спокійним, сонячним, ніби сама погода спонукала зануритися в спогади щодо прожитого життя, безповоротно відлетілих, вглиб років юності…

Розпочалася зустріч теплими словами привітання нашого колишнього директора – Катерини Василівни Годун, а потім ми вже усі разом ділилися розповідями про свої родини, про те, як у кого склалася доля, разом згадували минулі спільно прожиті роки, колег, яких уже немає з нами.

Та й серед нині живих, зрозуміло, не всі змогли, на жаль, з різних причин доєднатися до нашого колись дружного колективу. Разом з тим, усі ми були щиро раді знову в максимально можливому складі бачити одне одного, хоча, звичайно, час нас усіх дещо змінив. Отож в зустрічі взяли участь майстер маслозаводу Валентина Григорівна Романько, завідуюча контрольно-виробничою лабораторією Лариса Миколаївна Дубченко (вона ж – автор цих рядків), помічник майстра маслоцеху Анжела Володимирівна Мовчан, приймальники молока Лідія Василівна Андріяненко та Олена Василівна Мовчан, лаборанти лабораторії Неля Миколаївна Мілінчук та Надія Петрівна Булавка, лаборант хімводоочистки котельні заводу Галина Іллівна Абеляшева, працівниці маслоцеху та цеху незбираного молока Катерина Іванівна Кирієнко, Надія Іванівна Скляренко, Лідія Олександрівна Зарєзіна та Ольга Андріївна Чудна, працівниця бухгалтерії Людмила Василівна Кравець (бухгалтер по складу), Людмила Олегівна Трушкіна (бухгалтер по заробітній платі) та бухгалтер Вікторія Володимирівна Бідна, завідуюча складом Лідія Миколаївна Хаджимова та заготувач молока Зоя Степанівна Кобилянська.

Отож ми усі разом – колишні працівники молокозаводу – згадували роки спільної нелегкої, але тоді такої важливої і необхідноїюдям праці, яка була тісно пов’язана з виробництвом основного молочного продукту. Перелік нашої продукції був досить солідним: масло солодковершкове, продукція з незбираного молока в асортименті, молоко пастеризоване (2,5 і 3,2% жирності), сметана (20%), сир (9%) та обезжирений, тобто усі основні види молочної продукції, необхідні для нормального харчування і розвитку кожної людини – від немовляти до людей похилого віку. Якусь доволі незначну частку продукції реалізовували через власну торговельну точку, розташовану безпосередньо на території молокозаводу, основний же її об’єм відправляли на маслосирбазу м. Кіровограда, а масло також на «М’ясорибторг».

колективне фото на згадку про теплу зустріч через роки.Ми постійно працювали на підвищенням якості продукції, а паралельно - і над підвищенням якості коров’ячого молока: основної сировини для переробки. Відтак проводилися семінари-наради з заготівельниками молока, профільними спеціалістами з колгоспів району та радгоспу «Маріампольський», відстежували технологію первинної підготовки сировини, виїжджаючи безпосередньо на молочнотоварні ферми господарств, проводили роз’яснювальну роботу, ділилися досвідом передових технологій його збирання та охолодження, влаштовували семінари-навчання для лаборантів МТФ.

Також з метою підвищення якості молочної продукції в профільному управлінні неодноразово проводилися огляди якості окремих її компонентів, зокрема масла солодковершкового, продукції з незбираного молока. І приємно згадати, що саме наша продукція стабільно визнавалася однією з кращих в області, адже це, сподіваємося, було об’єктивною оцінкою нашої наполегливої праці і відповідального ставлення до виконання професійних обов’язків.

Тож наостанок хотілося б згадати добрим словом колег, з якими ми домагалися цих достойних показників, зокрема, тих, хто вже давно перебуває на заслуженому відпочинку, таких як слюсар по устаткуванню Володимир Зіновійович Марченко, лаборанти Галина Пантеліївна Висоцька, Галина Іванівна Красюк, Любов Тимофіївна Удод та Віра Якимівна Манжула, приймальниці молока Валентина Миколаївна Калита, Валентина Миколаївна Щербак та Людмила Василівна Михальчук.

І, безумовно, не можу не згадати тих наших колег – чесних трударів, котрі своєю добросовісною працею зміцнювали авторитет підприємства, які вже, на превеликий жаль, пішли з життя: це директор Андрій Петрович Музика, економіст Ніна Василівна Земзер, головний інженер Леонід Семенович Устенко, механік Юрій Іванович Горбань, компресорники холодильних установок Іван Єлисейович Годун, Олександр Гнатович Ковтун, М.Ф.Дяченко, головний бухгалтер Микола Гаврилович Петренко, бухгалтер по обліку складських приміщень О.А.Педан, робочі маслоцеху Тамара Василівна Нестеренко та Прасковія Іванівна Куріпка, майстер цеху незбираного молока Надія Іванівна Копійка, лаборант лабораторії хімічно-бактеріологічного аналізу А.П.Любимова, робітники по прибиранню території А.А.Антоненко та Олександр Ілліч Висоцький, компресорник Семен Йосипович Удод та кочегар Володимир Йосипович Удод, робітниця цеху незбираного молока Олександра Йосипівна Яновська, компресорники холодильних установок Григорій Олексійович Чисниця, працівниця цеху незбираного молока А.Г. Чисниця, працівниці маслоцеху Ганна Порфирівна Дубина та П.Д. Бистренко.

На інших підприємствах  організаціях зараз працюють і згадувана вже бактеріолог Валентина Олексіївна Попович, економіст Валентина Степанівна Литовченко, лаборант Валентина Олексіївна Тараненко, головний механік Василь Григорович Тараненко та головний бухгалтер Зіна Тихонівна Чирва.

Отож від імені нашого зібрання бажаю усім вам, дорогі наші друзі й колишні колеги, доброго здоров’я, довгих років життя, достатку і родинного благополуччя. А тим, кого вже немає з нами, – світлої пам’яті та вдячності нащадків.

Лариса Дубченко, завідуюча контрольно-виробничою лабораторією заводу.

На знімках: давно вже не спілкувалися у такому складі (Лариса Миколаївна Дубченко – завлабораторією, Олена Олександрівна Вербова – працівниця цеху незбираного молока, Валентина Григорівна Романько – майстер маслоцеху та Людмила Олегівна Трушкіна – бухгалтер по заробітній платі); колективне фото на згадку про теплу зустріч через роки.