іскрівці на святі селаЗолота осінь прийшла  на нашу землю, приємно навіть просто спостерігати за дивами, які творить природа восени. В таку чудову пору 70 років тому, 22 жовтня 1944 року, наші села Іскрівка та Новофедорівка були звільнені від німецько-фашистських загарбників. Цій знаменній даті було приурочено святкування Дня села на території Іскрівської сільської ради. 

Добридень всім, кого сюди
стежина привела.
Ми будемо сьогодні відзначати
чудове свято – день села.
День рідного села -
де ви з’явилися на світ,
де ясні зорі вечорові
і вишень білосніжний цвіт.

троїсті музики у складі: Віктора Должкова, Василя Гончарова та худрука Наталії ДолжковоїЗ нагоди річниці присутніх привітав Іскрівський сільський голова Микола Платошин. Він розповів про історію створення сіл Іскрівка та Новофедорівка, про тяжкі випробування, які випали на долю селян під час війни та у роки відбудови, відмітив також, що земляки-іскрівчани і сьогодні захищають рідну землю, відбуваючи службу в АТО. Це Юрій Миколайович Куницький, Юрій Валерійович Рєзаєв, Віталій Іванович Філенко.

Микола Борисович оголосив, що честь покласти кошик з квітами до пам’ятника загиблим воїнам надається вдові померлого учасника бойових дій у Великій Вітчизняній війні Надії Пантеліївні Дергач та голові фермерського господарства  Юлії Григорівні Тороп.

буду фотографуватиА далі сільський голова повідомив учасникам урочистостей, що кошти, зібрані на святі від проведення безпрограшної лотереї, продажу страв національних кухонь, виставка-продаж яких відбудеться пізніше, а також добровільні пожертви громадян будуть передані близьким родичам військовослужбовців. Подяку висловив сільський голова і батькам Віталія Вікторовича Омельянчука, який на даний час відбуває строкову військову службу в лавах Збройних Сил України. 

Зі святом іскрівчан привітала голова фермерського господарства Юлія Тороп. Вона побажала усім мирного неба над головою, хліба на столі та достатку. А ще - гарних врожаїв та Божої милості для кожного жителя України в цей такий нелегкий для країни час. Насамкінець Юлія Григорівна запропонувала вшанувати пам’ять загиблих воїнів та тих, хто помер від ран, хвилиною мовчання.

 голова села Микола Платошин вітає подружжя КаблучківУчні Іскрівської загальноосвітньої школи Таня Шевченко, Таня Єфімова та Євгенія Кифряк подарували рідним воїнів пісню «Як у нас на Україні».

Село – наш дім, наше коріння і доля, наша кровність і материнська пісня. Наше село – розбуджені досвітки, духмяні пахощі літа. Тут живе наше дитинство, це - частина нашого серця. Воно – наша сповідь і турбота, і безтурботність теж. Рідне село – це ми з вами, це наша Україна –мати. Та дуже славне наше село людьми, людьми-трудівниками, людьми-патріотами, просто добрими людьми. 

Для збереження духовності нашої єдиної держави неприпустимо оминати стороною наші вікові традиції, слід шанувати та поважати людей похилого віку. Найстаршу жительку села Валентину Кирилівну Григорівську, якій в цьому році виповнюється 94 роки, привітав сільський голова та вручив подарунок. А потім їй же свої вітання адресували найменші артисти – вихованці Іскрівського дошкільного навчального закладу Анастасія Заєць, Владислав Корж, Максим Старовий, Валерія Улановська та Олексій Образок з піснею «Україно - краю».

співають Таня Шевченко та Таня ЄфімоваТакож солідний рубіж – 89 років у цьому році відмічають одразу кілька старійшин нашого села: Микола Кирилович Кульшенко, Ольга Митрофанівна Образок, Ганна Пилипівна Анісовець та Надія Пантеліївна Дергач. І їх теж привітав сільський голова та вручив подарунки. «Журавлиним ключем відлітають літа, сивина засріблила вже скроні, тільки в серці у Вашім та ж струна золота, те ж тепло невгасиме в долонях». Учень Іскрівської школи Віталій Баранько прочитав для ювілярів вірш «Любіть Україну!».

Щедрими оплесками привітали сільчани своїх земляків, які в цей святковий день також відмічають день народження: Анастасію Реву, Феодору Митрофанівну Діброву, Івана Васильовича Каражія. «Нехай біда оминає стороною Ваші оселі, а кожен день приносить тільки добрі новини», - промовив сільський голова, вручаючи імениникам подарунки. 

ветерани праці Анатолій Парасенко, Анатолій Куралес, Іван Діброва, Іван Прем’яковПродовжуються традиції нашого села, багате воно не тільки добрими врожаями, а й маленькими новонародженими іскрівчанами. За 2014 рік в Іскрівці зареєстровано 11 немовлят, найменшенький – Назар Поляк, його батькам було вручено «заохочувальний» подарунок. А в ніч безпосередньо перед святом народилася ще найнайменшенька жителька нашого села – Дар’я Дерда. І її батькові висловивли особливі привітання та вручили подаруночок. Побажання батькам здоров’я та сили для того, щоб виростити своїх діточок - квіточок достойними громадянами нашої держави, висловивли всі присутні. А найменші артисти - Максим Старовий, Анастасія Заєць та Валерія Улановська виконали для них композицію «Ой, котився обруч».

Усім відомо: «Міцна сім’я – міцна держава», тож не забули організатори свята і про пари, які не один рік живуть разом у мирі, злагоді та взаєморозумінні. Найбільший стаж спільного життя у пари Каблучків - Миколи Денисовича та Ніни Іванівни. Звичайно, нелегке життя випало на їх долю: і воєнні, і повоєнні роки  відбудови, і голод, і холод - все здолали разом, а сьогодні прийшли на свято, як сиві голуби, знову в парі. Їх привітав сільський голова, вручив подарунок, під веселі вигуки: «Гірко!» 

виступають наймолодші учасники свята«Діамантове» весілля в цьому році відмічає пара Колбів - Георгія Захаровича та Ніни Іванівни. На жаль, Георгій Захарович прихворів, але учасники свят привітали їх пару оплесками, а подарунок буде вручено пізніше.

«Золоте весілля» святкують пари Куралесів Анатолія Васильовича та Лідії Михайлівни і Бачинських Миколи Лукича та Олександри Іванівни. «Вже срібні нитки заплелися в коси, вже діти дорослі й онуки ростуть, а серце таке ж молоде іще й досі, і руки спочинок ніяк не знайдуть». Пари привітав сільський голова та вручив подарунки.

Менший, але також досить тривалий стаж спільного сімейного життя - 40 років разом, у пар: Колбів Віктора Юліановича та Надії Оксентіївни, Дердів Миколи Васильовича та Василини Дмитрівни та Гринішиних Миколи Антоновича та Галини Григорівни. Для них учні школи Тетяна Шевченко та Тетяна Єфімова виконали пісню «Село моє».

Теж поважний стаж у наступних сімейних пар, котрі в цьому році відзначають 35 років відтоді, як поєднали свої руки та серця: Мяленки Володимир Васильович та Ніна Олексіївна, Малишеви Віталій Леонідович та Ніна Георгіївна, Парасенки Анатолій Іванович та Ніна  Олександрівна, Щербанюки Олександр  Іванович та  Наталія Іванівна, Бадички Олександр Порфирович та Світлана Василівна. Тож нехай Господь дає їм ще багато років разом.

спортивні змаганняГарне свято – «Срібне весілля» у цьому році відзначають пари: Петруніних Сергія Дмитровича та Марії Михайлівни, Янишиних Валерія Миколайовича та Наталії Миколаївни, Фресиняків Миколи Георгійовича та Нелі Миколаївни, Коваленків Віктора Анатолійовича та Людмили Петрівни, Овдіїв Валерія Івановича та Тетяни Дмитрівни – їх привітали оплесками та побажали якнайменше ще стільки ж років щасливої сімейної долі.

Не забули відмітити, як мовиться, «круглі» дати пар з менш поважним стажем сімейного життя. «Порцелянове» весілля – 20 років у цьому році відмічають Орисики Юрій  Михайлович та Світлана  Іванівна. «Скляне» весілля - 15 років у пар Дердів Віктора Миколайовича та Наталії Іванівни, Шевченків Володимира Миколайовича та Олени Миколаївни, Сивків Олександра Васильовича та Аліни Василівни,Філенків Віталія Івановича та Лариси Миколаївни. «Трояндове» весілля – 10 років у Консевичів Сергія Анатолійовича та Оксани Володимирівни. «Зелені», тобто зареєстровані у цьому році, весілля у пар Мінакових Юрія Валерійовича та Діани Юріївни, Соковців Володимира Валерійовича та Анжели Володимирівни. Звучать побажання щасливої всім долі, берегти та поважати один одного.

 змагаються важкоатлетиСлавиться наше село багатьма історичними пам’ятками, мальовничою природою, але найбільша окраса нашого села – це люди, особливо – трудові династії - сім’ї, які з діда - прадіда плекали землю, адже хліборобська праця, зокрема й за церковними канонами, вважається найбільш поважною на землі. Тож вітаємо трудові династії, нащадки яких до цього часу живуть у нашому селі: це сім’ї Овдіїв, Амброзяків, Пироженків, Гринішиних, Коваленків, Тарасюків, Мяленків, Лисенків, Козловських, Сеніних, Консевичів, Концевичів, Шевченків, Рубанів, Парасенків, Зорянових, Колбів, Зайнуліних, Малишевих, Пермякових, Голубничих, Щербанюків, Сімковичів, Решетніків (Такунових), Костюків (Омельянчуків), Янишиних, Кіфряків, Соковців, Клепікових, Образків, Скринників, Курінних.

Хочеться теплим словом привітати також сім’ї, які щедро дарували тепло, добро батьківського серця своїм дітям, і, передусім, - відзначити сім’ї, які мають трьох і більше дітей та в теперішній нелегкий час виховують їх справжніми патріотами нашої неньки – України. Це сім’ї Путів Володимира Миколайовича та Олени Леонідівни, Приволоцьких Володимира Ігоревича та Юлії Миколаївни, Угорчуків Володимира В’ячеславовича та Тетяни Іванівни, Сеніних Миколи Вікторовича та Галини Василівни, Старових Володимира Анатолійовича та Наталії Борисівни, Раксєєвих Сергія Володимировича та Наталії Олександрівни, Худобів Анатолія Вікторовича та Олени Олександрівни, Образків Юрія Євгенійовича та Світлани Олексіївни, Осипенко Світлани Миколаївни, Хорошевих Валерія Юрійович та Валентини Вікторівни, Рябовол Раїси Валеріївни, Чернецької Олени Анатоліївни, Моргунової Олени Миколаївни, Філенків Лариси Миколаївни та Віталія Івановича, Джусь Світлани Іонівни. Присутні бурхливими оплесками привітали батьків та діточок з багатодітних сімей, а вихованці дитячого садочка подарували їм пісню «І в Вас і в нас хай буде гаразд». Продовжили пісенне вітання місцеві таланти: Василь Миколайович Гончаров, Наталія Миколаївна Должкова та Віталій Васильович Должков.

чиї хлопці сильніші?Після закінчення офіційної частини свята розпочалося найцікавіше: стенд та фотоальбоми зі старими фотографіями жителів села, створений працівниками сільської ради, зацікавили всіх присутніх. Різномаїттям фарб та візерунків сяяли виставки народних майстринь: майстринь з шиття одягу Оксани Олександрівни Баранько та Анни Олегівни Мирної, майстринь вишивки Наталії Петрівни Різніченко, Тамари Корнилівни Пантєлєєвої, Тетяни Михайлівни Загребін, Людмили Анатоліївни Скринник, Світлани Анатоліївни Сімкович, поробки майстринь Світлани  Олегівни Красноштан та Анастасії Олександрівни Пономарьової майстринь з вибивки та вишивки Наталії Миколаївни Моргунової, майстрині з в’язання Любові Іванівни Каблучко та Галини Володимирівни Сапегіної. Квітами прикрасила свято місцева квітникарка Алла Олександрівна Ляшенко.

Небувалі емоції в присутніх викликали спортивні змагання, особливо, коли діти наввипередки стрибали в мішках, то емоції переповнювали край, а переможцем виявився Олександр Сенін. Вдосталь було й бажаючих позмагатися в гирьовому спорті, адже у нас в селі живуть мужні та сильні чоловіки. Тут переможцем став Арташес Едікович Багдасарян. Продовженням свята стали змагання з армрестлінгу серед жінок та чоловіків, де найсильнішими виявилися Юлія Григорівна Тороп та Олександр Пислару. Найбільшу кількість учасників, звичайно, захопили змагання з перетягування канату, галасу глядачів не могли заглушити навіть крики птахів у небі. Преможцями стала команда в складі Володимира Павловського, Сергія Раксєєва, Володимира Образка, Володимира Приволоцького, Олександра Дерди та Олександра Пислару.

На протязі всього свята своїми пахощами вабили гостей страви національних кухонь жителів нашого багатонаціонального села. В конкурсі взяли участь: Любов та Катерина Каблучко, Олена Шевченко, Тетяна Платошина, Оксана Консевич, Людмила Кім, Наталія Різніченко, Юлія Тороп, Тетяна Овдій, Ольга Омельянчук, Наталія Раксєєва, Олена Загородня, Олександр Манько, Наталія Янишина, Валентина Абияка, Аліна Сивків, Олена Чустрак, Вікторія Улібегян, Солінка Багдасарян, Арміне Саргсян, Наіра Григорян, Роза Мантинян, Гаяне Каспарян, Каріна Мачкалян, Анжела Аветісян. 

У цьому конкурсі переможців не було, а всі кошти, отримані за продаж страв, були  також передані рідним воїнів, які в теперішній час проходять службу в зоні АТО.

Не дивлячись на прохолодну погоду, присутні не розходилися, адже попереду ще дуже цікаве дійство: безпрограшна лотерея, кошти за яку також були віддані рідним воїнів. Які тільки призи тут не розігрувалися! Навіть суперприз - автомобіль, щоправда іграшковий, але це вже дрібниці, на які ніхто не звертав уваги, адже свято є свято.

Хліб пухкий в світлиці на столі,
А де хліб, там і у будні свято,
Силу беремо ми від землі,
Землю бережемо, наче матір.

Від територіальної громади села Іскрівки хочемо винести подяку спонсорам, без яких неможливо було б провести це чудове свято: це ТОВ «Валентина», СПП «Віза – Агро», ФГ Катрич, одноосібники та жителі села Володимир Шевченко, Віктор Колб, Віктор Скринник, Василь Мельник, Микола Абиякий, Микола Яремчук, підприємці Олена Стоян, Олег Ясковець.

Тетяна Платошина,завідуюча Іскрівською сільською бібліотекою.

На знімках: іскрівці на святі села; троїсті музики у складі: Віктора Должкова, Василя Гончарова та худрука Наталії Должкової; буду фотографувати; голова села Микола Платошин вітає подружжя Каблучків; співають Таня Шевченко та Таня Єфімова; ветерани праці Анатолій Парасенко, Анатолій Куралес, Іван Діброва, Іван Прем’яков; виступають наймолодші учасники свята; спортивні змагання; змагаються важкоатлети; чиї хлопці сильніші?

Фото Сергія Андрусенка.