ДВК № 350617 за роботоюОсь вже і позаду чергова виборча кампанія: українці 26 жовтня зробили свій вибір, обравши новий склад Верховної Ради України.

Цього разу обрання нового українського парламенту проходило у надзвичайно складних умовах, зумовлених, в першу чергу, війною на Донбасі. Через це у ряді виборчих округів вибори не відбулися, а у прифронтовій зоні траплялися досить неприємні інциденти – десь голосування довелося припинити, бо у безпосередній близькості бойовики-терористи розпочали бойові дії, десь озброєні люди вигнали з дільниці спостерігачів, які зафіксували порушення, десь члени виборчих комісій зіпсували бюлетені. Практично скрізь сепаратисти розповсюджували погрози на адресу людей, які наважилися голосувати, і членів виборчих комісій. Та вес ж вибори тут відбулися, хоча кількість виборців, які прийшли голосувати, не зважаючи на вказані перепони, і не перевищила 30%. Втім, з огляду на сказане вище, і це можна вважати досить значним успіхом.

На решті території України голосування пройшло значно спокійніше, хоча і не обійшлося без певних порушень.

Згідно з попередніми даними ЦВК станом на  27 жовтня серед партій, які проходять у Верховну Раду, значаться Народний фронт, Блок П.Порошенка, «Самопоміч», Опозиційний блок, Радикальна партія О.Ляшка та «Батьківщина». Холодним душем стали вибори для «Свободи», яка перебуває на межі проходження і поки що важко сказати, чи потрапить у парламент.

Звичайно, цифри відсотків, отриманих партіями, ще можуть певним чином змінитися, але, швидше за все, мова буде йти про перерозподіл кількості голосів серед названих учасників виборчих перегонів, а не про те, що хтось з аутсайдерів може подолати прохідний бар’єр. Серед тих, кому не пощастило, «Громадянська позиція» А.Гриценка, КПУ і «Сильна Україна» С.Тігіпка. Якщо невдачу А.Гриценка, який послідовно впродовж багатьох років займає чітку державницьку позицію можна пояснити лише тим, що голоси патріотично налаштованого електорату розділилися серед надто великої кількості проукраїнських партій, то те, що облизня впіймали комуністи і Тігіпко, цілком закономірне явище. 

голосування на дільницях району проходило у спокійній атмосферіКомуністи від виборів до виборів втрачали підтримку свого електорату. Проте належних висновків з цього не робили і навіть, практично, ніколи не приховували, що є ворогами Української держави і українського народу, а тепер ще й в багатьох випадках стали на сторону агресора, засвідчивши таким чином, що їм ближчою є ідеологія російського фашизму, ніж українського державотворення. Можна було б брати участь у розбудові своєї держави, сповідуючи й ліву ідеологію, що притаманно для всіх країн Європи. Проте комуністи України чомусь обрали шлях зради власного народу, боротьби зі своєю державою, що і стало завершальним акордом їхньої парламентської діяльності. Слід сподіватися, що судова епопея, яку хтось штучно затягує, таки ж завершиться забороною цієї антинародної організації,  а діяльність її очільників стане предметом належного розслідування і вони, у разі доведення злочинної діяльності, будуть притягнуті до суду.

Цілком логічно завершилася і виборча кампанія С.Тігіпка. Він намагався позиціонувати себе як мудрий і надзвичайно досвідчений політик, здатний врятувати Україну від краху, який нібито на неї чекає. Та ми ж пам’ятаємо, що він упродовж багатьох років займав високі державні посади, зокрема вірою і правдою служив Януковичу, що саме він причетний до багатьох законів, які жодною мірою не поліпшували добробут населення. Саме олігархи з оточення Януковича безпосередньо причетні до розпалювання війни на Донбасі, а тим часом Тігіпко брехливо звинувачував у цьому нинішню українську владу. Виборці «віддячили» йому за нещирість, запаливши червоне світло на шляху до парламенту для «Сильної України», яку добре пам’ятають, як маріонеткового сателіта Партії регіонів. 

Попередні дані про результати голосування говорять і про те, що найменшою у парламенті буде команда ВО «Батьківщина». Це також має логічне пояснення. Юлія Тимошенко щоразу намагалася переконати виборців, що у виборчому списку її партії найвідданіші патріоти України – непохитні і непідкупні. Та саме фракція «Батьківщини» від виборів до виборів ставала «інкубатором» «тушок» - перебіжчиків у лави регіоналів. Тому не буде нічого дивного, якщо і цього разу частина народних депутатів, обраних за списком «Батьківщини», опиняться у стані Опозиційного блоку. Крім того, людей надзвичайно дратує, що Ю.Тимошенко головним методом виборчої кампанії зробила обливання брудом опонентів. Причому, здебільшого, не з табору колишніх регіоналів, а з табору своїх потенційних союзників у майбутньому парламенті. 

Що стосується виборів у нашому, 103-му виборчому окрузі, то вони пройшли спокійно (про якісь суттєві порушення, принаймні, на час написання статті повідомлень не було). Результати передбачувані: більшість голосів віддано загалом за проукраїнські партії, а серед кандидатів-мажоритарників лідером є Анатолій Кузьменко, представник блоку П.Порошенка. 

Що чекаємо від новообраної Верховної Ради? Що вона нарешті  стане генератором реформ, яких так давно чекає суспільство, що народні обранці таки будуть дбати не про своє благополуччя, а про поліпшення добробуту усіх громадян України, що сесійна зала стане ареною плідної роботи, а не бійок і протистояння. Україна має всі можливості для того, щоб надолужити втрачене за багато років і стати на шлях швидкого поступу, відродження і розвитку економіки, підняття добробуту народу. Це найкращий спосіб покласти край протистоянню в державі, і повернути тимчасово втрачений Крим, окуповані території Донбасу. Будемо сподіватися, що долю зрадництва Ющенка не захоче повторити нинішня влада і не дасть нам таких гірких приводів для розчарування.

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімках: ДВК № 350617 за роботою; голосування на дільницях району проходило у спокійній атмосфері.