Аналіз регуляторного впливу проекту регуляторного акта – проекту рішення Петрівської районної ради «Про внесення змін до методики розрахунку орендної плати за майно спільної власності територіальної громади сіл, селищ Петрівського району»

1. Одна проблема, яку передбачається вирішити в результаті прийняття регуляторного акта, полягає у збільшенні надходжень до районного бюджету в результаті запровадження розподілу орендної плати за об’єкти та майно спільної власності територіальної громади сіл, селищ району в розмірі 30 % (інші 70 % будуть спрямовуватись орендодавцю). 

Інша проблема, яку передбачається вирішити в результаті прийняття регуляторного акта, полягає у виключенні з діючої методики пункту 10 (визначення вартості орендованого приміщення, яке є частиною будівлі (споруди)).

2. Цілями державного регулювання є:

здійснення районною державною адміністрацією переданих районною радою повноважень щодо управління майном, яке належить до спільної власності територіальної громади сіл, селищ Петрівського району, організація ефективного використання та контролю за надходженням платежів за оренду майна;

вишукання додаткових джерел надходжень до районного бюджету в результаті запровадження розподілу орендної плати за об’єкти та майно спільної власності територіальної громади сіл, селищ району в розмірі 30%;

уникнення додаткових фінансових витрат потенційних орендарів від проведення незалежної оцінки об’єкта оренди;

визначення реальної вартості об’єкта оренди в результаті проведення незалежної оцінки саме тієї частини нежитлового приміщення, яка є об’єктом конкурсу.

Розрахунок орендної плати за майно спільної власності територіальної громади сіл, селищ Петрівського району не може бути проведений за допомогою ринкових механізмів і потребує державного регулювання.

3. Внаслідок введення в дію даного регуляторного акта очікується:

покращення наповнення районного бюджету;

посилення фінансово-бюджетної дисципліни суб’єктів орендних відносин;

упорядкування процедури розрахунку орендної плати за майно спільної власності територіальної громади сіл, селищ району.

4. Прийняття даного регуляторного акта дозволить оперативно реагувати на стан розрахунків орендарів об’єктів спільної власності територіальної громади сіл, селищ району за надане їм в оренду майно, а також реально і прозоро проводити розрахунок орендної плати.

5. Альтернативи запропонованому регуляторному акту немає, оскільки регуляторна діяльність здійснюється виключно на підставі Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та інших нормативно-правових актів.

6. Обраний спосіб досягнення запропонованим регуляторним актом  встановлених  цілей є єдиним відповідно до вимог чинного законодавства.

7. Прийняття регуляторного акта не потребує додаткових витрат з бюджету та використання матеріальних, фінансових та інших ресурсів Петрівської районної державної адміністрації та Петрівської районної ради. 

8. Ризиком при прийнятті запропонованого регуляторного акта є зміна діючого законодавства.

9. Регуляторний акт пропонується прийняти на необмежений термін.

Дія даного акта передбачається до моменту настання фактів, які можуть вплинути на суттєвий зміст цього акта або на його ціль, що призведе до необхідності внесення в нього змін, його скасування або викладення в новій редакції.

Внесення (за необхідності) до нього змін також можливе на підставі  аналізу звіту про відстеження результативності цього регуляторного акта.

10. Показниками результативності даного регуляторного акта є посилення контролю за ефективним використанням майна, збільшення обсягів надходжень орендної плати до районного бюджету та кількості укладених договорів оренди об’єктів та майна.

11. Відстеження результативності даного регуляторного акта буде здійснюватися відповідно до статті 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Методики відстеження результативності регуляторного акта, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2004 року № 308 зі змінами.

Повний зміст аналізу регуляторного  впливу розміщений на офіційному веб-сайті районної державної адміністрації в розділі «Регуляторна політика»

Геннадій Горбанець, начальник відділу економічного  розвитку, торгівлі та інфраструктури  районної державної адміністрації