В опозиції проаналізували порушення, котрі використовує влада в ході виборчої кампанії  2014 року. І були налякані її масштабами

Нинішні вибори вже обійшлися державній скарбниці в мільярд гривень. Виділення такої суми з куцого кризового бюджету прем’єр Яценюк пояснив високою місією – «перезавантажити владу».

Але поки що складається враження, що влада збирається за бюджетні гроші легалізувати та «перезавантажити» себе самих в свої ж крісла.

«Опозиційний блок» створив інформаційний центр «Чесні вибори», який буде здійснювати моніторинг виборчого процесу і щоденно інформувати про порушення законодавства. І вже перші дні роботи центру дали широке поле для голосних заяв.

"Вільні" вибори під дулом автомата

Особливий цинізм влади опозиціонери вбачають в ситуації, котра склалась на територіях, які контролюються силами АТО. Тут влада не знайшла нічого кращого, ніж відродження інституту гауляйтерів, «самовисуванців» в депутати заїжджих польових командирів з західних регіонів, які контролюють ці території. І командири ринулися агітувати за себе. Прямо з БТРів з автоматами в руках вести «пояснювальну роботу» з місцевим населенням. Обіцяють польові командири самі ж стежити «за порядком» на дільницях і в ході голосування і підрахунку голосів. 

«В умовах такої агітації ні про які демократичні вибори в Донбасі не може бути мови», - підсумовує ще один представник «Опозиційного блоку» Олександр Шаталов.

В опозиції вже вимагають як мінімум вирішити питання з голосуванням вимушених переселенців, відправити у відставку керівництво правоохоронних органів, які йдуть на вибори від партії влади. А також відновити систему відеоспостереження на дільницях, котра існувала в 2012 році.

Опозиція обіцяє залучити для контролю за виборами спостерігачів, в тому числі – міжнародних, щоб захистити кожен голос. 

Влада-опозиції: На війні, як на війні!

Влада, вже особливо не соромлячись міжнародної реакції, віддає команди закривати газети та телевізійні канали, які надавали опозиціонерам можливість донести свою точку зору. 

Зокрема, в кінці вересня виключили з ефіру радіостанцію «Рабінович ФМ». 

3 жовтня в Кривому Розі було відключено телеканал «Рудана», а 7 жовтня в Дніпропетровську – «34-й канал».

Головний настрій людей, котрий супроводжує ці вибори – страх. Через боязнь стати жертвами влади, опозиції повсюдно відмовляють в елементарному – розміщенні передвиборчої агітації. Вже офіційно відмовлено в розміщенні агітації «Опозиційного блоку» на зовнішніх носіях в Тернополі, Івано-Франківську, Луцьку, Дніпропетровську, Запоріжжі, Хмельницькому та Полтаві.

Звичайним явищем стали напади на кандидатів в депутати. В кінці вересня озброєні люди, підлеглі керівництву АТО, перешкоджали в проведенні зустрічі лідеру списку «Опозиційного блоку» Юрію Бойку з виборцями в Лисичанську Донецької області. В Одесі на одного з лідерів «Опозиційного блоку», народного депутата України Нестора Шуфрича було скоєно напад прямо під час його зустрічі з виборцями. 

«Ці вибори будуть найбільш брудними за всю історію країни. Сьогодні як ніколи необхідна максимальна участь європейських спостерігачів на всіх етапах виборчого процесу», - заявив на зустрічі з представниками європейських моніторингових структур представник «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул. Європейці поки що, традиційно, виказали лише стурбованість.

Кого не залякають - позбавлять права голосу

В опозиції стверджують, що на нинішніх виборах проти влади грає, в першу чергу, економіка. Точніше те, що залишилось від неї після розв’язаної владою війни та експериментів уряду Яценюка. Обвал гривні, зростання тарифів та цін, зупинка підприємств почали сипатися як з «рогу достатку» задовго до того моменту, як виборець підійшов до урн для голосування. А якщо ще і підведуть синоптики, які обіцяли теплий жовтень, і люди підуть голосувати з промерзлих без опалення квартир – влада, яка прийшла на хвилі Майдану може отримати несподіваний для себе результат. 

Розуміє це і влада. Тому і вживають всі можливі кроки, щоб повністю «забити» опозицію, не дати їй можливості донести свою точку зору і деморалізувати виборців. Навіть в бурхливі 90-і роки кандидатів в депутати не били на вулицях. А сьогодні це трапляється масово, по замовленню провладних партій і конкурентів при міліціонерах, які сором’язливо відвертаються – стверджують опозиціонери.

Перше, що турбує опозицію – фактично позбавлення права голосу більш ніж 10% українських виборців. Вже сьогодні зрозуміло, що на виборах не зможе проголосувати жоден з 2 мільйонів жителів Криму. Не збираються відкривати виборчі дільниці в зоні АТО на територіях Донецької та Луганської областей, де проживають ще 3 мільйона виборців. Влада не може дати виразного пояснення, де і як можуть проголосувати сотні тисяч біженців з зони АТО, які зараз проживають в різних регіонах України. 

«Якщо взяв на себе Президент відповідальність і призначив вибори, то владі треба взяти на себе відповідальність і організувати проведення цих виборів. В іншому випадку, складається враження, що хочуть, щоб проголосувала тільки Центральна і Західна Україна та позбавити права голосу Південно–Східну Україну», - заявила представник «Опозиційного блоку» Наталія Королевська.