Уряд спростив процедуру призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають со-ціальні послуги, затвердивши зміни до відповідного Порядку (затверджено постановою КМУ N558 від 29.04.2014 р.). Нагадаємо, що право на отримання такого відшкодування мають непрацюючі фізичні особи, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, не здатним до самообслуговування, котрі потребують постійної сторонньої допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами). Розмір компенсації варіюється від 7 до 15% прожиткового мінімуму (для працездатних/непрацездатних осіб) в залежності від групи інвалідності особи, якій надаються соціальні послуги.

Відтепер компенсація може призначатися та виплачуватися також і за місцем перебування особи, якій надаються соціальні послуги (раніше – лише за місцем проживання). Ці нововведення стануть у пригоді мешканцям АР Крим та Сходу України, які були змушені покинути свої домівки.

Уточнено, що компенсація не виплачується тим фізичним особам, які перебувають у трудових відносинах, у тому числі на умовах неповного робочого дня (крім роботи вдома). Також конкретизовано, що виплати від держави не отримуватимуть самозайняті особи та особи, що проходять альтернативну (невійськову) службу.

Крім цього, прописано, що інва-лідам I групи, інвалідність яких встановлена безстроково, не потрібно буде додатково підтверджувати необхідність постійного стороннього догляду висновком ЛКК.

Також уряд передбачив електронний обмін інформацією між Міністерством соціальної політики та Державною фіскальною службою з питань підтвердження відсутності даних про доходи фізичної особи, яка надає соціальні послуги.

У випадку смерті отримувача компенсації, вся нарахована і недоотримана ним сума має бути виплачена членам його сім’ї, а у разі їх відсутності - вона ввійде до складу спадщини.

За детальнішою інформацією з даного питання звертайтесь до уповноважених представників сільських, селищних рад за місцем проживання та до управління соціального захисту населення, що розташоване за адресою: смт. Петрове вул. Ілліча, 32, телефон „гарячої лінії” - 9-63-33

Валентина СИБІРА, начальник управління соціального захисту населення районної державної адміністрації