Наталія КоролевськаОдин з лідерів «Опозиційного блоку» Наталія Королевська закликала уряд негайно погасити заборгованість з виплати заробітних плат. 

Ситуація на ринку праці в нашій країні стрімко погіршується. Все більше ознак того, що в Україні знову наступив 2009 рік, коли в розпал світової фінансової кризи реальний ВВП України впав на 15%. 

Згідно з офіційними даними Держкомстату, тільки в серпні заборгованість зросла на 31,3%, а з початку року - на 89,2%. 

Влада пояснює зростання заборгованості «проблемами з війною». 

До вересня заборгованість з виплати зарплат в країні виросла на 54%. Сьогодні українцям уже «заборгували» 1,5 млрд гривень. При цьому, в Донецькій області заборгованість зросла на 100,5%, в Луганській - на 287,5%. 

Але звідки взялася заборгованість у Чернівецькій (зростання на 46%), Запорізькій (на 20,7%) та Волинській (на 17,6%) областях? Війни там немає, вся відповідальність за накопичення боргів повністю лежить на уряді. 

У катастрофічному становищі опинилися, перш за все, бюджетники. Та й приватний сектор, який не залежить від бюджету безпосередньо, несе втрати. 

Багатьох, фактично, змушують трудитися даром, відправляють в примусові відпустки, а потім викликають на безкоштовну роботу. Але ж у цих людей теж є сім’ї, їх треба годувати! 

Королевська, від імені «Опозиційного блоку», зажадала від уряду негайного проведення індексації зарплат і пенсій на 40%. Це не популізм чи примха опозиції. Це питання фізичного виживання багатьох наших співвітчизників. 

Гривня цього року вже знецінилася на 68%. Тобто, невиплати зарплати бюджетникам посилилися ще й тим, що все подорожчало. 

Ще гірша ситуація у звичайного пенсіонера. Пенсія якою була, такою і залишилася. Уряд Яценюка виконав обіцянку МВФ її не піднімати. Але ціни то виросли! 

Допомогти громадянам України можна тільки одним способом. По-перше, припинити війну і почати відроджувати промисловість, економіку. Ті сфери, які дійсно наповнюють бюджет. Це те, чим дуже не любить займатися нинішній уряд! 

А, по-друге, оживити економіку фінансами через збільшення купівельної спроможності громадян. Для цього доходи громадян повинні не скорочуватися, а зростати. 

Так хіба було б несправедливим, якби держава запустила механізм компенсації «схудлих» зарплат і пенсій, як це пропонує Наталія Королевська?

Анна ФЕЩУК.