З 28 країн-членів НАТО лише в трьох країнах – Іспанія, Словенія, Словаччина – відбувся референдум щодо вступу цих країн до Альянсу. 

Всенародне опитування – це лише спосіб сформувати громадську думку в контексті набуття членства в НАТО. Позитивна відповідь на запитання референдуму 26 жовтня надасть додаткових аргументів Україні щодо приєднання до найефективнішої системи в міжнародному безпековому просторі.

Вторгнення Росії в Україну є опосередкованим вторгненням і в ЄС, адже Україна позиціонує себе як частина об’єднаної Європи.

Російська агресія й окупація частини нашої території – виклик глобальному миропорядку у ХХІ столітті, брутальне порушення основоположних принципів міжнародного права, цілей і принципів Статуту ООН і міжнародних зобов’язань Росії.

Сьогодні нам пропонують формулу – отримати від НАТО все, крім самого членства. Проте НАТО не надаватиме захист країні, яка не входить до її структури. Тому, підтримати пропозицію «Батьківщини» і надати народу можливість висловитись – це обов’язок влади, яку привів Майдан. Щобільше, вона повинна не перешкоджати референдуму і провести інформаційну кампанію для отримання позитивної відповіді.

Якщо влада сама не може визначитись, що вона хоче, і коливається під тиском багатьох, справді непростих факторів, зокрема, й нічних дзвінків від Путіна, то суспільство має право сказати своє слово, коли постала реальна загроза суверенітету й територіальній цілісності держави.

Українці сьогодні самі дійшли до висновку про необхідність членства в Альянсі, і з цим необхідно рахуватись. Референдум про вступ до НАТО – це можливість продемонструвати російсько-терористичним бандам наш протест. Це спосіб показати, що ми проти політики Кремля.

Сьогодні, згідно з багатьма соціологічними опитуваннями, підтримка суспільством членства України в НАТО сягає 54% – за вступ України до Альянсу. Уперше переважає кількість прихильників членства над противниками. Ця ситуація склалася й без проведення інформаційної кампанії. Такий результат став наслідком агресії та інформаційної кампанії, яку проводить Кремль проти нас – кампанії цинічної, підлої й підступної, кампанії крові й убивств.

Сьогодні, у час протистояння, я абсолютно переконаний в успішності референдуму. Проте, якщо із цим зволікатимемо, ми дезорієнтуємо власний народ, а внаслідок затягування війни – можливі залаштункові перемовини й домовленості з Путіним щодо нашого невступу до НАТО, на що перелякана й розгублена влада може піти. 

Це – поразка.

Ми повинні бути цілеспрямованими щодо НАТО. Наша відповідь буде й Путіну, і Європі, й українській владі.

Путіну цим результатом ми скажемо – руки геть від України! Путін може закидати владі щодо членства в НАТО – але не народу.

Висловлювання українців за НАТО буде подачею заявки на членство до народів країн – членів Альянсу. Рішення буде постійним нагадуванням і для Меркель, і для Обами, і для всіх західних лідерів, що потрібно на нього давати відповідь.

Наше право бути в системі колективної безпеки НАТО зазначено в установчих документах НАТО. На саміті в Бухаресті у квітні 2008 року Альянс уже заявив, що «Україна… буде членом НАТО».

Позитивна відповідь на референдумі про вступ до НАТО не лише посилить позицію влади в нашій державі, але й змусить її робити все можливе щодо інтеграції в НАТО.

Можливо, набуття членства відбудеться й не відразу, проте думка суспільства неодмінно прискорить цей процес. 

Іноді опоненти закидають відсутність відповідних реформ, необхідних для вступу до НАТО. Проте влада має відповідальність перед виборцями здійснювати ці реформи сьогодні. Ми всі з Майдану, і знаємо, що під тиском народу – це буде зроблено швидше.

Референдум буде успішним, якщо всі прихильники НАТО візьмуть участь у голосуванні. Диванна сотня повинна почати діяти – зокрема, проголосувати «за» на референдумі, а перед цим переконати своїх сусідів, родичів та друзів також зробити це.

Наш голос на референдумі – це геополітичний постріл у бік агресорів та їх імперських планів, яким потрібно покласти край. Референдум – це асиметрична, «гібридна» відповідь на гібридну війну проти нас, це позиція правди, за якою – сила!

Є рішення побудувати стіну на кордоні з Росією. Проте бетонний мур можна обійти, проламати важкою технікою. Натомість, вибудувавши за допомогою референдуму стіну цивілізаційну, стіну цінностей, ми себе оточуємо морально-духовною оболонкою, яку не зможе перейти всіляка імперська нечиста сила. 

Це буде непоборна стіна, що відмежовуватиме наше майбутнє від минулого.

Сергій Джердж, кандидат політичних наук, голова Громадської ліги Україна-НАТО, голова Української республіканської партії.