Анатолій КузьменкоЦе говорить керівник потужного аграрного підприємства, який народився і виріс у селі, який усе своє життя працює на землі

Так поступають лише справжні патріоти. Завітайте у Головківку – зразок сучасного українського села, яке нерідко називають куточком Європи. Тут бере початок його життєвий шлях, тут знаходиться центральний офіс групи компаній «УкрАгроКом», тут приймають українських і зарубіжних гостей, котрі приїздять налагоджувати співробітництво та переймати досвід. 

І не лише Головківка, одне за одним облагороджуються села, де працюють господарства групи компаній, бо сенс цієї величезної роботи Анатолій Іванович бачить саме у розвитку села, щоб робота у полі й на фермі була престижною, а молодь навчалася, адже без застосування найновіших технологій не нагосподарюєш, і поверталася працювати додому.

А. Кузьменко за спеціальністю вчений агроном. Він переконаний, що кіровоградські чорноземи не можна витрачати необдумано, вони призначені для високих врожаїв.

- У нас є родючі чорноземи, які ми повинні оптимально використовувати для забезпечення виробництва галузей рослинництва і тваринництва. Тільки через розвиток сільського господарства у найкоротший час можна прийти до розвитку нашої держави, – зазначає він.

Анатолій Іванович Кузьменко - успішний  керівник і меценат, бо розвиток соціальної сфери села розглядає невід’ємною часткою виробництва, як і праце-влаштування сільського населення. Він чи не єдиний у нашому регіоні, хто зумів з радянських часів зберегти аграрне господарство рідного села, не допустивши руйнації матеріального комплексу, – у силу обставин називалося воно по-різному, та беззмінним лідером селян був і є Анатолій Іванович. А згодом об’єднав навколо нього господарства, створивши потужну аграрну компанію, що вже чотири роки поспіль входить у сотню найкращих – «Аграрну еліту України».

Мабуть, немає на Олександрійщині людини, котра б не знала про Кузьменка, добре відомий він і в інших районах. Для одних, кому пощастило найбільше, він – безпосередній керівник і наставник у роботі, для інших – людина великої сили духу, яка у нинішніх економічних умовах не лише досягає успіхів в аграрному бізнесі, а й щедро вкладає зароблене у розбудову територій на благо громади. 

Запитайте у людей і ви почуєте, що якби таких керівників, як Анатолій Кузьменко, було більше, то Україна вже б давно стала однією з найкращих у світі, і люди б жили набагато заможніше… бо він з діда-прадіда хлібороб, знає ціну хліба і знає, що тільки земля, тільки розвиток села здатні покращити добробут українців. 

Земля обробляється, і на сучасній техніці працюють місцеві жителі. Вони не їдуть у пошуках заробітку, працюють вдома і отримують гідну заробітну плату. З розширенням земель для обробітку необхідне й розширення виробництва, розширення тваринницької галузі, створення інфраструктури, а це також додаткові робочі місця. 

Сплачуючи податки до місцевих бюджетів, господарства, що обробляють селянські паї, часто стають єдиними бюджетоутворюючими підприємствами для сільської казни. Здавалося б, компанія вже цим сповна робить внесок у розвиток села. Але ж… Група компаній «УкрАгроКом» яскраво вирізняється серед інших високою соціальною відповідальністю. Генеральний директор товариства Анатолій Кузьменко завжди перший у списку меценатів, за рахунок коштів групи компаній виконується значна частина соціальних програм і розвиток соціальної сфери.

Тож люди більш старшого покоління звернуть вашу увагу на інші добрі справи Анатолія Кузьменка. Вони розкажуть про асфальтовані дороги, відбудовані і побудовані ФАПи і храми, велику допомогу школам і дитсадкам усіх сільських громад, де працюють господарства, про газопровід, якого роками чекали мешканці Нової Праги, Головківки, Шарівки. Наразі завершується ремонт Олександрійської центральної районної лікарні, за активної участі Анатолія Івановича реалізується проект по енергозбереженню Чечеліївського ДНЗ «Сонечко» – громада села стала переможцем обласного конкурсу «Тепло долонь, розуму і серця – душі дитячій віддамо».

Зароблені тяжкою працею кошти щорічно вкладаються у розвиток регіону та поліпшення добробуту його мешканців. Постійна турбота про людей і є найпереконливішим аргументом високого патріотизму Анатолія Івановича Кузьменка і всієї команди «УкрАгроКому». Оце і є особистим внеском у зближення нашої держави із Європою: створення і застосування за європейськими стандартами робочих місць і оплати праці, технологій виробництва і виробленої продукції.

З огляду на сказане, цілком закономірно, що у складі нинішньої Кіровоградської обласної ради Анатолій Іванович очолює постійну комісію з питань соціального розвитку села, аграрної політики, харчової та переробної промисловості, раціонального використання земель. Підтримувати людей, дати їм можливість працювати в хороших умовах і достойно заробляти – це принцип роботи генерального директора групи компаній «УкрАгроКом» і депутата обласної ради.

Він твердо переконаний, що найкоротший шлях до розквіту нашої держави пролягає через розвиток сільського господарства і, обов’язково, переробної промисловості, адже світова практика показує, що реалізація не сировини, а готової продукції – це не лише прибуток, а розвиток економіки, робочі місця у селах і містах, впевненість у завтрашньому дні.  І тільки все це у комплексі забезпечить гідне життя українців, і вони будуть жити по-новому, і пишатися тим, що вони – українці. 

Олена СВЯТЕЦЬ, член НСЖУ