У вівторок Верховна Рада України та Європейський парламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію. Президент Петро Порошенко та спікер ВР Олександр Турчинов назвали цей день історичним.

За проект закону про ратифікацію проголосували 355 депутатів українського парламенту.

«Євроінтеграція стала національною ідеєю України»

«З часів другої світової війни жодна нація за прагнення бути європейцями не платила такої високої ціни», - наголосив президент України Петро Порошенко у Верховній Раді перед голосуванням.

За словами українського лідера, за це рішення заплатили своїм життям «Небесна сотня» та 882 українських вояків у зоні АТО.

«Євроінтеграція стала національною ідеєю України», - наголосив Петро Порошенко.

Він додав, що Угода про асоціацію має привести українські стандарти у відповідність до стандартів ЄС в галузі прав людини, безпеки та контролю над озброєннями, а також зняти торговельні бар’єри.

Український президент вкотре підтвердив, що жодний параметр Угоди з ЄС не було змінено внаслідок переговорів з Росією.

«Це історичний момент», - сказав голова Європарламенту Мартін Шульц.

Європейські депутати підтримали ратифікацію домовленостей з Україною 535 голосами «за». Проти висловилось 127 членів Європейського парламенту.

Рекомендації профільного комітету

Перед цим парламентський комітет з питань європейської інтеграції рекомендував Верховній Раді у цілому підтримати законопроект про ратифікацію.

Заступник Міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, яка була присутня на засіданні комітету, визнала, що затримка на майже три місяці з поданням президентом Угоди для її ратифікації «пов’язана з тристоронніми консультаціями між Україною, ЄС та Росією для зняття занепокоєння Росії щодо Угоди та недопущення погіршення торговельних відносин між Україною та Росією».

Водночас депутати нагадали, що від початку планувалося одночасно з ратифікацією Угоди проголосувати за національну програму її імплементації. Однак наразі від цього відмовилися через тристоронні домовленості у форматі Україна-Євросоюз-Росія.

Президент Петро Порошенко у своєму виступі в парламенті перед ратифікацією Угоди пообіцяв, що національний план імплементації незабаром презентують.