Олександр ХрокалоОдин з наших земляків – Олександр Хрокало (про нього ми нещодавно писали на сторінках «Трудової слави») – пішов добровольцем захищати Україну від агресії путінської Росії, обороняє кордон нашої держави. Ми з ним підтримуємо зв’язок, аби знати з перших рук, що діється на східному фронті. Минулої суботи він зателефонував мені і у відповідь на моє вітання з Днем Державного Прапора і з Днем незалежності України відповів, що російські фашисти вже «привітали» їх. Близько 4-ї години ранку з території Росії почався обстріл прикордонного пункту пропуску Новоазовськ та табору прикордонників біля села Холодне з установок «Град». Після цього до обстрілу долучилася крупнокаліберна артилерія, а завершився вогняний шквал третьою хвилею – мінометною. Пункт пропуску Новоазовськ повністю був зруйнований, тож від командування надійшов наказ залишити його і відійти на інші позиції. Під час обстрілу прикордонники трималися мужньо, а тон їм задавав підполковник Вадим Рєзніков. Помітивши, що не всю техніку встигли відігнати у безпечне місце, він під час другої хвилі обстрілу поповз, а потім ще й стрибнув з десятиметрової кручі, щоб до неї добратися.

Цього разу, дякувати Богові, обійшлося без жертв, хоча Олександр відчуває, що, мабуть отримав легку контузію від близького вибуху: паморочилося в голові, відчував нудоту. 

Він зазначив, що підтримує постійний зв’язок з багатьма земляками, зокрема з головою районної ради С.Тилик, громадською активісткою А.Горністовою. Алла Павлівна пообіцяла придбати йому бронежилет, бо він власного не має, користується чужим.

Як повідомив Олександр, цієї ночі з території Росії була обстріляна вся прикордонна смуга, хоча бойових зіткнень не було, вони можливі тільки у разі відкритого перетину кордону російськими військами, або нападу терористів з так званих Донецької і Луганської «республік». Та, як відомо, у ці дні таки ж були спроби прориву на нашу територію регулярних військових підрозділів російської армії. Колону бронетехніки Сквирської повітряно-десантної дивізії наші війська зустріли вогнем, впродовж дня вона майже вся була знищена, 10 російських військовослужбовців потрапили в полон. Вони свідчать, що рядові солдати не хочуть воювати з українцями, навіть не знали, що підрозділ, піднятий по тривозі, перетне кордон України, аби допомагати донецько-луганським терористам, це знали тільки офіцери. Крім того, велика група десантників Псковської дивізії була знищена і, як відомо з соціальних мереж, в Росії вже відбулася церемонія поховання загиблих. Їхнім рідним повідомили, що десантники випадково підірвалися на міні під час навчань. Це твердження є цілковитою маячнею, бо що ж це за міна така, від вибуху якої загинуло відразу 10 чи 15 солдатів, проте немає жодного пораненого, який би залишився живим? Ще один «сюрприз» від загадкового вибуху – всіх загиблих Путін нагородив посмертно орденом, Статут якого передбачає, що нагороджувати ним можна тільки учасників бойових дій. Таким чином фюрер сам підсвідомо викриває свою брехню, що нібито Росія не має стосунку до збройного протистояння на сході України, не здійснює жодних агресивних дій, не підтримує терористів. Втім, для Путіна брехня – звичне явище, в цьому уже не раз мала нагоду переконатся уся світова спільнота. Але народна мудрість каже: «З брехнею світ пройдеш, та назад не повернешся». 

Анатолій РЯБОКОНЬ.

На знімку: О.Хрокало під час короткострокової відпустки на батьківщину, а після перемоги мріє повернутися в рідний трудовий колектив Петрівської газової дільниці.