Літо – улюблена пора для дітвори. Коли немає уроків, не потрібно рано вставати та іти до школи. Це час, коли діти набираються сил та наснаги на наступний рік. І разом з тим найвідповідальніша пора для дорослих, адже відразу постає питання: як в цей час оздоровити своє чадо? 

Розпорядженням голови районної державної адміністрації від 22 квітня 2014 року №132-р «Про проведення оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2014 року» затверджено порядок підбору та направлення дітей до закладів оздоровлення. Як реалізується цей документ – про це говоримо із начальником управління соціального захисту населення Петрівської районної державної адміністрації Валентиною Сибірою.

- Як саме відбувається відбір дітей на оздоровлення?

- Відбір, направлення дітей пільгових категорій на оздоровлення та відпочинок за рахунок коштів обласного та районного бюджетів здійснюється на підставі заяв, поданих батьками або особами, які їх замінюють, медичних карток з обов’язковою довідкою про стан санітарно-епідеміологічного нагляду та документів, що підтверджують категорію дитини.

- Хто має право на безкоштовне оздоровлення?

- До закладів оздоровлення, відпочинку області та України направляються діти віком від 7 до 16 років наступних пільгових категорій: діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; діти-інваліди (направляються в разі відсутності медичних протипоказань та здатності до самообслуговування); діти, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф; діти з багатодітних сімей; діти з малозабезпечених сімей (сім’ї, які, відповідно до чинного законодавства, одержують державну соціальну допомогу як малозабезпечені); талановиті та обдаровані діти, якщо вони є переможцями міжнародних, всеукраїнських олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад; відмінники навчання, діти, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків.

- В які дитячі табори направляються школярі району?

- Діти району направляються на оздоровлення та відпочинок в ДОЗ «Жовтень», ДОЗ «Бригантина», ДОЗ «Дружба», ДОЗ «Лісова пісня», УДЦ «Молода гвардія».

- Хто здійснює відбір дітей пільгових категорій на оздоровлення та відпочинок?

- Відбір здійснюється управлінням соціального захисту населення районної державної адміністрації на підставі поданих заяв, медичних карток з обов’язковою довідкою про стан санітарно-епідеміологічного нагляду та документів, що підтверджують категорію дитини. До речі: дитина має право лише один раз на рік на забезпечення путівкою до закладів оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів державного, обласного та місцевого бюджетів (не враховуючи пришкільні, профільні табори, табори праці та відпочинку).

- Скільки планується оздоровити дітей шкільного віку в цьому році?

- Літнім оздоровленням та відпочинком планується забезпечити не менше 70% дітей шкільного віку і зокрема: не менше 30% дітей - у стаціонарних оздоровчих закладах, не менше 40% - в закладах відпочинку, в тому числі:

100% - дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

не менше 45% — дітей-інвалідів;

не менше 75% — дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей;

не менше 12% — талановитих та обдарованих дітей.

Усі ми прагнемо, аби відпочинок та оздоровлення дітей завжди мали змістовний та організований характер, були цікавими й безпечними, а найголовніше – приносили малечі радість, наснагу та добре здоров’я.

За більш детальнішою інформацією звертайтесь до уповноважених представників сільських, селищних рад за місцем проживання та до управління соціального захисту населення, що знаходиться за адресою: смт. Петрове вул. Ілліча, 32, телефон „гарячої лінії” - 9-63-33.