Професії, набуття яких розширює можливості щодо працевлаштування або відкриття підприємницької діяльності

1. Професія: швачка

З давніх-давен і до наших днів одяг є невід’ємним атрибутом життя людини. Індивідуальний пошив та ремонт одягу - одне з найдавніших ремесел. Головне призначення швачки – задоволення індивідуальних запитів споживачів, продовження строку служби одягу шляхом його оновлення, реставрації. Професія швачки потребує від робітника розвинених художнього смаку і творчих здібностей, розуміння художніх ефектів, наочно – образної уяви. Для оволодіння даною професією потрібно мати ґрунтовні знання із загальноосвітніх предметів, зокрема креслення, малювання, хімії, фізики та ін.

Професію швачки можна здобути в Олександрійському професійно-технічному училищі №33, а також на базі навчального центру ВАТ «КШФ «Зорянка».

2. Професія: перукар

Як жінки, так і чоловіки завжди надавали великого значення зачісці. За словами Дідро, зачіска робить жінку більш привабливою, а у чоловіка підкреслює риси його характеру. Професія перукаря належить до сфери побутових послуг. Успіх професійної діяльності багато у чому залежить від наявності у фахівця відповідних знань у галузі хімії, біології, медицини, його естетичного смаку, розвиненого уявлення та фантазії. Перукареві треба бути добре обізнаним у напрямах та тенденціях сучасної зарубіжної та вітчизняної моди. Важливо також враховувати стиль, вік, настрій клієнта тощо. Професію перукаря можна здобути в Кіровоградському професійному ліцеї сфери послуг, Олександрійському професійному аграрному ліцеї.

3. Професія: взуттьовик

Будь-яка людина – чим би вона не займалася, де б вона не жила – майже увесь день проводить у взутті. Гарні туфлі чи чобітки вигідно доповнюють ваш костюм. Відремонтувати або пошити сучасне, вишукане, зручне взуття, яке б приносило радість людям, – таке основне покликання взуттьовика в широкому розумінні цього слова.

Професію взуттьовика можна здобути в Кіровоградському професійному ліцеї сфери послуг.

4. Професія: столяр

Вам доводилося спостерігати за роботою столяра? Це справжнє диво. Адже на ваших очах дерево оживає, набирає потрібної форми, готове служити людям довго і надійно. Столярне ремесло серед інших занять завжди було надзвичайно важливим, оскільки дерево споконвіку вірою і правдою служило людям. Майже весь матеріальний світ, що оточує людину, - будинки і церкви, комори і млини, кораблі і міські укріплення, вози і сани – виготовлялись з використанням дерева. Озирніться навколо – нас і сьогодні оточує чимало речей, виготовлених із дерева. 

Професію столяра можна здобути в Кіровоградському професійному ліцеї, Олександрійському ПТУ №7.

5. Професія: кондитер

Ласощі полюбляють і діти, і дорослі. Без них не обходиться жодне свято, жодна сімейна урочистість. Від того, наскільки смачними будуть торти та тістечка, залежить настрій людей. Тому професія кондитера важлива і цікава. Працюючи за нею, можна фантазувати та творити справжні шедеври.

Професію кондитера можна здобути в Кіровоградському професійному ліцеї сфери послуг, Олександрійському професійному ліцеї, Олександрійському ПТУ №33

Підготувала Тетяна Біденко, головний спеціаліст відділу надання соціальних послуг Петрівського районного центру зайнятості.