Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань» ветеранам війни передбачена виплата щорічної разової грошової допомоги до 5 травня. 

Згідно із механізмом виплати зазначеної допомоги Пенсійний фонд України забезпечує подання місцевим органам праці та соціального захисту населення списки осіб, які мають право на її отримання  та перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду.

Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ, Міністерство надзвичайних ситуацій, Міністерство інфраструктури, Адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державна податкова служба, Державна судова адміністрація, Служби безпеки, Управління державної охорони забезпечують подання списків осіб, які не перебувають на обліку в місцевих органах Пенсійного фонду України.

Урядом 16 квітня 2014 року прийнято постанову №102 «Деякі питання виплати у 2014 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань». 

Отже цього року щорічна разова грошова допомога до 5 травня надаватиметься у таких розмірах:

- інвалідам війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин: 

інвалідам I групи – 2575 гривень;

інвалідам II групи – 2250 гривень; 

інвалідам III групи – 2020 гривень; 

- особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, - 2575 гривень; 

- учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, – 795 грн. 

- членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та інших причин, які не одружилися вдруге, – 400 грн. 

- учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога - 145 грн. 

У зв’язку з тим, що у ветеранів війни виникають питання стосовно виплати, отримання разової грошової допомоги, управління  соціального захисту населення Петрівської райдержадміністрації надає відповіді на ці запитання. 

- Який порядок і термін виплати разової грошової допомоги?

- Виплата разової грошової допомоги проводиться управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації щорічно до 5 травня через поштові відділення зв’язку або через установи банків (шляхом перерахування на особовий рахунок отримувача) за місцем отримання пенсії, а особам, які не є пенсіонерами – за місцем їх проживання чи одержання грошового утримання. 

Якщо ветеран війни одночасно належить до кількох категорій, наприклад, є учасником війни і членом сім’ї померлого учасника бойових дій, в якому розмірі виплачується допомога?

Громадянам, які належать до кількох категорій осіб згідно із названими законами, виплачується одна допомога – у більшому розмірі, в даному випадку, як члену сім’ї загиблого в період Великої Вітчизняної війни – 400 гривень. 

Якщо статус ветерана війни буде встановлено після 5 травня 2013 року, чи матиме цей ветеран право на одержання разової грошової допомоги в 2014 році? 

Ні, разова грошова допомога не виплачується в разі набуття громадянином статусу згідно із статтями 6, 7, 9, 10, 11 «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та із статтею 4 «Про жертви нацистських переслідувань» після 5 травня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги. 

Також зазначаємо, якщо у 2014 році особа вперше набуває право на виплату разової грошової допомоги та їй встановлено відповідний статус до 5 травня цього року, їй необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання (якщо пенсіонер – за місцем отримання пенсії) та надати паспорт, ідентифікаційний номер та посвідчення встановленого зразка. Особи, які не отримали разову грошову допомогу до 5 травня, мають право звернутися за нею та отримати її до 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.

Додаткову інформацію з цього приводу можна отримати за телефоном: 9-63-50

Валентина Сибіра, начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації.