Одна з найважливіших державних задач – охорона життя та здоров’я працівників у процесі їх трудової діяльності, створення безпечних і нешкідливих умов праці.

Головною метою служби з питань охорони праці у Петрівському районі є створення на кожному робочому місці безпечних умов праці, безпечної експлуатації обладнання, зменшення або нейтралізація дії шкідливих і небезпечних виробничих факторів на організм працівників і як наслідок - недопущення виробничого травматизму та професійних захворювань протягом багатьох років. Для досягнення поставленої мети з працівниками району проводяться навчання та перевірки знань з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності, систематично обстежуються будівлі і споруди установ та організацій, своєчасно вживаються заходи щодо усунення виявлених порушень.

Основною задачею служби охорони праці є: опрацювання ефективної системи управління охороною праці в районі та сприяння удосконаленню діяльності у цьому напрямку кожного структурного підрозділу і кожного працівника; організація проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасних випадків, професійних захворювань та інших випадків загрози життю або здоров’ю працівників. Здійснення контролю щодо дотримання працівниками вимог законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці, положень розділу «Охорона праці» колективного договору та актів з охорони праці, що діють на підприємствах, установах та організаціях. Інформування та надання роз’яснень працівникам підприємств, установ та організацій з питань охорони праці та з метою соціального захисту працюючих, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці, вжиття заходів щодо якісного проведення атестації робочих місць за умовами праці, та у відповідності з нормативно-правовими актами про охорону праці (ст. 7 Закону України «Про охорону праці»). Для створення безпечних і нешкідливих умов праці на підприємствах та в організаціях району необхідно постійно проводити заходи, спрямовані на належні, безпечні і здорові умови праці, забезпечувати працівників спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними засобами (ст. 8 Закону України «Про охорону праці).

Охорона здоров’я і життя працюючих від впливу небезпечних та шкідливих виробничих чинників має важливе соціальне значення, адже здоров’я працівників є національним багатством держави, оскільки безпосередньо впливає на працездатність людини, а відтак - на її добробут і подальший розвиток держави.

Охорона праці є невід’ємною складовою забезпечення гармонійного розвитку суспільства, а збереження здоров’я та життя працівників залежить від кожного, хто бере участь у трудовій діяльності та промисловій безпеці. Тому важливо пам’ятати, що дотримання законодавства у сфері охорони праці, розвиток культури охорони праці у суспільстві стане запорукою збереження здоров’я працівників та найціннішого - людського життя.

Організаційний комітет