Представники ЗМІ Костянтина Яриніча На цьому тижні в Кіровоградському прес-клубі відбулася прес-конференція для представників ЗМІ Костянтина Яриніча – головного лікаря Кіровоградського обласного онкологічного диспансеру – в якості керівника нещодавно створеного обласного штабу кандидата в Президенти України Петра Порошенка.

Передусім К.Яриніч презентував виборчу програму Петра Порошенка, що носить цілком зрозумілу і символічну назву: «Жити по-новому». Складається вона всього з чотирьох пунктів, але містких і ґрунтовних. Перший пункт – «Жити вільно!» - це фактичний, а не декларативний перехід до справжнього народовладдя, що передбачає створення чіткої, неускладненої процедури ротації влади, зокрема, у випадках, коли обраний представник влади не виправдовує очікувань своїх виборців. Ще одна з важливих тез, що лягли в основу зазначеного пункту - це розширення повноважень місцевих громад самостійно розпоряджатися податками, зібраними в регіоні.

Наступний пункт програми носить назву «Жити чесно!». Як наголосив Костянтин Володимирович, сьогодні він стосується головним чином людей, що вже давно й надійно закріпилися у великій політиці і завдяки яким, на жаль, в нашій країні раковою пухлиною стали розповзатися такі поняття, як корупція, «тіньова» економіка, приховування реальних доходів від оподаткування і тому подібне. Петро Порошенко вважає для себе справою честі домогтися, щоб в нашій країні восторжествували принципи правової держави та справедливості. Пріоритетними завданнями на цьому шляху кандидат на найвищу державну посаду вбачає антикорупційну люстрацію судових, правоохоронних, податкових і митних органів; встановлення публічного контролю за призначенням і діяльністю суддів і створення системи їхнього автономного функціонування, незалежного від законодавчої та виконавчої гілок влади.

Третій пункт - «Жити безбідно!» Як вважає П.Порошенко, бідність, в якій зараз перебуває значна частина нашого народу, є найголовнішою і найсуттєвішою перешкодою на шляху інтеграції в Європейський Союз, адже бідній людині дуже важко відчувати себе вільною. Костянтин Яриніч переконаний, що команді П.Порошенка, попри непросту сьогоденну політичну та економічну ситуацію в Україні, цілком до снаги забезпечити умови зростання добробуту українців шляхом створення економіки вільної конкуренції, нових ідей, ділової ініціативи та наполегливої праці. Останній пункт програми – «Жити безпечно!» - набув своєї особливо гострої актуальності саме в останні місяці, коли ми, на жаль, відчули, що жодні міжнародні угоди та зобов’язання, узяті на себе країнами-партнерами, не здатні повною мірою гарантувати безпеку держави та її громадян, якщо вона сама не в змозі захищати себе від зовнішньої агресії. Тож отримані в цей період уроки свідчать: Україна має сама забезпечувати свою оборону, задля чого необхідно істотно (в рази і порядки!) збільшити витрати на відновлення, модернізацію й посилення Збройних Сил та інших структур, від яких залежить захист від зовнішньої агресії. 

Сьогодні за усіма соціологічними опитуваннями саме Петро Порошенко є беззаперечним лідером президентських перегонів. Але, як наголошує К.Яриніч, - дуже важливо, щоб остаточного переможця (тобто кандидата, що набере 50% + 1 голос) було визначено вже в першому турі. І справа не лише в тому, що нинішня економічна ситуація в країні дуже вразливо реагуватиме на додаткову витрату коштів, пов’язану з проведенням другого туру, а передусім, через цілком об’єктивну загрозу повномасштабної агресії щодо нашої країни, в разі, якщо до другого туру не пройде жоден з так званих «проросійських» кандидатів. Водночас, якщо Президента буде обрано в першому турі, такий ризик суттєво знизиться, незважаючи на те – визнає Росія легітимність новообраного Глави держави чи ні.

Володимир КІФЕНКО.