ДОВІДКА про стан роботи із зверненнями громадян у Петрівській районній державній адміністрації за І квартал 2014 року

Протягом І кварталу 2014 року до районної державної адміністрації надійшло

  2014 2013 +/-
Всього 56 110 -54
письмові 26 45 -19
особистий прийом 11 21 -10
виїзний прийом 0 6 -6
з гарячої лінії голови ОДА 10 31 -21
з урядової гарячої лінії 9 7 +2

Станом на 1 квітня 2014 року до райдержадміністрації надійшло 4 колективних звернення, 2 - анонімних.

Найбільше звернень надійшло з питань соціального захисту (12), аграрної політики і земельних відносин (9), інших питань (4), комунального господарства (14), сім’ї, молоді (2), праці і заробітної плати (2), забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян (1), транспорту і зв’язку (3), житлової політики (4), охорони здоров’я (3), діяльність правоохоронних органів (1).

Від найменш соціальнозахищених громадян, звернення від яких розглядаються невідкладно і в першу чергу, впродовж січня-березня 2014 року надійшло 21 звернення: інвалідів І групи – 1; інвалідів ІІ групи – 1; інвалідів ІІІ групи – 1; одиноких та багатодітних матерів – 4; пенсіонерів – 8; безробітніх – 6.

Найбільше звернень надійшло з території Петрівської (28) та Балахівської (1) селищних, Новостародубської (4), Червонокостянтинівської (4), Іскрівської (2), Зеленської (1), Луганської (3), Петрівської (5), Ганнівська (3) та Йосипівська (1) сільських рад.

Особистий прийом громадян керівництвом райдержадміністрації проводиться відповідно до графіка, затвердженого в новій редакції розпорядженням голови районної державної адміністрації від 19 грудня 2013 року № 493-р. Протягом звітного періоду на особистий прийом звернулося 11 громадян.

Затверджено графік проведення виїзних прийомів громадян керівництвом районної державної адміністрації в сільських та селищних радах, згідно з яким передбачено, відповідно до вимог Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109, здійснення виїзного прийому громадян п’ять разів на місяць. Протягом січня-березня 2014 року на виїзні прийоми до керівництва районної державної адміністрації громадяни не зверталися.

Затверджено графік проведення засідань районної постійно діючої комісії з питань розгляду звернень громадян у 2014 році, яким, відповідно до вищезазначеного Указу, передбачено проведення засідань комісій не рідше одного разу на місяць. За звітний період проведено три засідання.

Відповідно до графіку особистого звітування перед головою районної державної адміністрації сільських і селищних голів та керівників структурних підрозділів райдержадміністрації у січні-березні 2014 року з питань роботи із зверненнями громадян перед головою райдержадміністрації прозвітували Малинівський, Йосипівський та Іскрівський сільські голови, а також начальники відділів культури і туризму та освіти райдержадміністрації.

Відповідно до графіка проведення перевірок та дня контролю на 2014 рік за звітний період перевірено Водянську сільську раду та Петрівську селищну раду. Також проведено день контролю в Новостародубській та Водянській сільських радах.

З метою забезпечення реалізації конституційних прав громадян на звернення, неухильного виконання норм Закону України «Про звернення громадян» та вимог Указу Президента України від 07.02.2008 року № 109 протягом січня-березня  2014 року в районній державній адміністрації працювали:

- для проведення широкої роз’яснювальної роботи з питань реалізації громадянами права на звернення, починаючи з 14 серпня 2013 року, цілодобова гаряча телефонна лінія голови районної державної адміністрації Сакари Т.В., за телефоном 9-63-01 (отримано 2 звернення);

- за визначеними днями з дев’ятої години ранку до одинадцятої години дня за участю керівництва райдержадміністрації – гаряча телефонна лінія (звернень не надходило).

З метою детального, обґрунтованого роз’яснення найбільш проблемних питань впродовж звітного періоду працювала пряма лінія, в роботі якої взяли участь три керівники установ. 

З метою реалізації додаткових заходів, спрямованих на підвищення рівня правової освіти населення, роз’яснення конституційних прав і свобод громадян, щоп’ятниці з 9 до 13 години працює громадська приймальня з надання безоплатної первинної правової допомоги у Петрівському районному управлінні юстиції. Протягом січня-березня 2014 року до правової приймальні за юридичною консультацією звернувся 41 громадянин. 

Також з метою створення належних умов для набуття малозабезпеченими громадянами обсягу правових знань та навичок у їх застосуванні, надання безоплатних консультацій особам, які потребують соціального захисту та підтримки, необхідних для прийняття рішень з питань державного і приватного життя, захисту прав і свобод, відповідно до Закону України від 2 жовтня 1996 року № 393/96-ВР „Про звернення громадян”, Указу Президента України від 7 лютого 2008 року № 109 „Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування” першої та третьої п’ятниці кожного місяця з 9.00 год. до 13.00 год. у Петрівській центральній районній бібліотеці за участю фахівців у відповідній сфері діяльності працює районна громадська правова приймальня з прийому громадян та надання консультацій і роз’яснень з правових питань. У січні-березні 2014 року до приймальні громадяни не зверталися.

У лютому місяці цього року питання щодо роботи із зверненнями громадян розглядалося на засіданні колегії райдержадміністрації, про що прийняте відповідне розпорядження голови райдержадміністрації.

Наталія Костюкова, завідувач сектору контролю та роботи із зверненнями громадян апарату районної державної адміністрації