Кожен з нас може навести чимало прикладів того, що люди, які в школі навчалися далеко не блискуче, стали успішними бізнесменами, керівниками підприємств тощо. Виявляється, це явище досить поширене і часом стосується навіть видатних вчених, винахідників та визначних історичних постатей. Пропонуємо познайомитися з деякими з них.

Альберт Ейнштейн

У дитинстві автор теорії відносності, м’яко кажучи, помітно відставав у розвитку від ровесників. Він навчився балакати лише у 4 роки, за шкільну парту сів також значно пізніше однолітків. Навчався погано, отримуючи незадовільні оцінки майже з усіх предметів. Особливо важко йому давалася математика.

У 15 років майбутнього лауреата Нобелівської премії відрахували з гімназії. «З цього юнака нічого путнього не вийде!» - сказав директор, повертаючи документи юного Ейнштейна його батькам. 

Олександр Пушкін

За шкільною партою геніальний російський поет був далеко не найкращим. Йому не давався жоден предмет, ліцей закінчив другим по успішності… ззаду.

Сергій Корольов

Геніальний конструктор ракетної техніки і організатор її виробництва, двічі Герой Соціалістичної Праці, академік, завдяки якому СРСР першим запустив у космос і штучний супутник землі, і людину (не кажучи вже про те, що створив ракетний щит країни) у школі був звичайним середняком-трієчником.

Вінстон Черчілль

Легендарний британський прем’єр, як згадували його вчителі і однокласники, просто ненавидів школу і навчання, був найгіршим учнем, за що регулярно отримував порцію різок від викладачів.

Дмитро Менделєєв

Автор знаменитої періодичної системи елементів, на якій базується вся сучасна хімічна наука, в атестаті зрілості мав трійку саме з хімії.

Людвіг Ван Бетховен

Великий композитор вважався у школі рідкісним нездарою, з усіх предметів мав незадовільні оцінки. До кінця життя так і не навчився грамотно писати, був повним профаном в арифметиці, не навчившись виконувати ні множення, ні ділення. Через це не вмів дати раду власним коштам, постійно не вилазив з боргів. Та все це не заважало йому писати геніальну музику.

Ісаак Ньютон

Вважається, що першовідкривач закону всесвітнього тяжіння «прозрів», коли йому на голову впало яблуко. Насправді все було набагато прозаїчніше. Він був найгіршим учнем Трініті-коледжу, за що постійно піддавався насмішкам і знущанням. А одного разу один з кращих учнів навіть побив його. Зрозумівши, що не зможе віддячити своєму кривднику через те, що був значно слабкішим за нього фізично, він дав собі слово перевершити його у знаннях і вже за кілька місяців став найкращим учнем, маючи відмінні оцінки з усіх дисциплін.

Отто фон Бісмарк

В юності Отто ледве спромігся закінчити гімназію. В університеті навчався погано, бо був завзятим гультіпакою, 27 разів бився на дуелях. На згадку про бурхливу молодість залишився глибокий шрам на його щоці. Працював він ще гірше, ніж навчався. Влаштовувався на роботу виключно завдяки чиїйсь протекції, але надовго ніде не затримувався, бо його невдовзі виганяли за невідповідність посаді, яку займає.

Можливо, так і прожив би, впродовж усього життя перебуваючи на незначних посадах і маючи невтішний авторитет нездари, якби не пішов у депутати… Саме тут проявився його талант політика, і увійшов в історію Отто фон Бісмарк як «залізний канцлер», який об’єднав Німеччину, перетворивши її на одну з найпотужніших країн Європи і світу.

Антон Чехов

Загальновизнаний класик світової літератури, письменник, драматург. Його твори перекладені на мови практично всіх країн світу, п’єси є окрасою репертуару провідних театрів Росії, України, Європи, Америки… Але в юності, під час навчання в гімназії, Чехова двічі залишали на другий рік за незадовільну успішність.

Огюст Роден

Геніальний скульптор в дитинстві та юності навчався дуже погано. Нічим, крім малювання, не цікавився, батько його вважав «цілковитим ідіотом» і навіть мав намір відправити підлітка на лікування у психіатричну клініку.

Підготував Анатолій РЯБОКОНЬ