Шановні мешканці Петрівщини!

25 травня 2014 року в нашій державі відбудуться позачергові вибори Президента України.

З урахуванням соціально-політичної важливості виборів, за умов утвердження України як демократичної, соціальної, правової держави, зміцнення довіри населення до інститутів державної влади, зростає відповідальність усіх правоохоронних органів, у тому числі й міліції, за створення умов та сприяння проведенню вільних і прозорих виборів.

Міліція має запобігати порушенням законодавства, охороняти виборчі права громадян України і громадський порядок. Разом з тим - у разі вчинення порушень – органи внутрішніх справ мусять вчасно їх виявляти, розслідувати і розкривати, усувати їх наслідки в межах своєї компетенції.

Протягом виборчого процесу, особливо напередодні та в день голосування, не виключено виникнення ситуацій, що перешкоджатимуть нормальній діяльності виборчих комісій чи реалізації виборчих прав громадян України, створюватимуть небезпеку життю і здоров’ю їх або інших осіб. 

З метою інформування населення та додержання чинного законодавства, нижче наводимо перелік адміністративних та кримінальних правопорушень, а також інформуємо про можливу відповідальність за них:

1. Перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, члена виборчої комісії або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з підкупом, обманом або примушуванням (ст. 157 Кримінального кодексу України), караються штрафом 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років, залежно від кваліфікуючих обставин.

2. Незаконне виготовлення або зберігання чи використання незаконно виготовлених виборчих бюлетенів, бланків відкріпних посвідчень (ч. 1 ст.158 КК України), караються штрафом від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

3. Підробка виборчих документів, використання завідомо підроблених виборчих документів, вчинені членом виборчої комісії, кандидатом, його уповноваженим представником, уповноваженою особою політичної партії (блоку) (ч.2 ст. 158 КК України), карається штрафом від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від 1 до 4 років, або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

4. Підробка виборчих документів, використання завідомо підроблених виборчих документів, вчинені членом виборчої комісії, кандидатом, його уповноваженим представникоми, уповноваженою особою політичної партії (блоку), що вплинуло на результати голосування виборців на виборчій дільниці (ч.3 ст. 158 КК України), караються обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1  до 3 років.

5. Незаконна передача іншій особі виборчого бюлетеня виборцем(ч.4 ст. 158 КК України), карається обмеженням волі на строк від 1 до 3 років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

6. Викрадення чи приховування виборчого бюлетеня, виборчого протоколу або скриньки з бюлетенями або незаконного знищення чи псування скриньки з бюлетенями (ч. 5 ч.6 ст. 158 КК України) караються штрафом від 200 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років, залежно від кваліфікуючих обставин.

7. Наявне звернення громадян до працівника міліції про надання членом виборчої комісії громадянину можливості проголосувати за іншу особу чи проголосувати більше ніж один раз у ході голосування, або надання виборчого бюлетеня особі, яка не включена до списку виборців на відповідній виборчій дільниці, або надання виборцю заповненого виборчого бюлетеня (ч. 8 ст. 158 КК України) караються обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 2 до 3 років.

8. Незаконне знищення виборчої документації. (ст. 158-1 КК України) карається обмеженням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі від 2 до 4 років.

9. Умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина, який взяв участь у виборах, вчинене членом виборчої комісії чи іншою службовою особою з використанням свого службового становища (ст. 159 КК України), карається штрафом від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 3 років, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років залежно від кваліфікуючих обставин.

10. Порушення порядку ведення Державного реєстру виборців, порядку подання відомостей про виборців до органів Державного реєстру виборців, виборчих комісій, порядку складання та подання списків виборців, списків громадян України, які мають право брати участь у референдумі, та використання таких списків (ст 212-7 КУпроАП), тягнуть за собою накладення штрафу від 10 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, залежно від кваліфікуючих обставин.

11. Порушення права громадянина на ознайомлення з відомостями Державного реєстру виборців, зі списком виборців, списком громадян, які мають право брати участь у референдумі (ст. 212-8)), тягнуть за собою накладення штрафу від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

12. Замовлення або виготовлення виборчих бюлетенів понад встановлену кількість(ст.212-16 КУпроАП) тягне за собою накладення штрафу від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

13. Ненадання копії виборчого протоколу (ст. 212-17 КУпроАП) тягне за собою накладення штрафу від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

14. Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами, або розміщення їх у заборонених законом місцях (ст.212-14 КУпроАП), тягне за собою накладення штрафу від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або накладення штрафу на посадових осіб від 100 до 200 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Зважаючи на це, пам’ятайте про відповідальність, яка настає в разі порушення норм чинного законодавства та зокрема норм виборчого права. Крім того, не слід забувати про людські цінності: ввічливість, доброзичливість, повагу до ближнього.