Коли запитати у досвідченого хлібороба, чи були у його роботі схожі весни, певне, відповість, що ні, адже кожна з них має свої особливості. Ось і нинішня порадувала нас небувало раннім теплом, та чи вплинуло воно на хід польових робіт у господарствах району - ми намагаємося з’ясувати у начальника відділу організації виробництва і маркетингу продукції рослинництва та тваринництва управління АПК Геннадія Білаша.

- Отже Геннадію Вікторовичу, розкажіть, будь ласка, про цьогорічний комплекс весняно-польових робіт, чи не спостерігається тенденція до скорочення площ ярого ячменю та інших ранніх культур?

- Сівачі сільгосппідприємств нашого району в поле вийшли майже одночасно ще на початку березня. Клин ярих, ранніх культур практично мало чим відрізняється від минулорічного, хоч незначне його зменшення все ж таки відбулося. Так посіви гороху в цьому році займають 700 га, тоді як у 2013 році цією культурою було засіяно 815 га, ярого ячменю засіяли 4,5тис. га по району, а торік його було близько 7,0 тис. га. Пов’язано це, перш за все, із зміною клімату, адже останнім часом спостерігається значне підвищення температури саме у весняний період, а разом з тим прискорюються строки розвитку та визрівання ранніх культур, що, в свою чергу, негативно позначається на якості зерна. Так урожайність ярого ячменю у минулому році становила 18,7 ц/га по району, тоді як озимого 42 ц/га.

- Якщо результати так різняться на користь озимого, то чи доцільно взагалі висівати ярий?

Під урожай 2014 року посіяно більше озимого ячменю і якщо в минулому році його площа становила 2970 га, то в цьому – 6199 га. До такого збільшення, більшою мірою спонукав минулорічний високий урожай цієї культури.

- А які минулорічні показники озимого клину? Яким ще культурам надають пріоритет господарники, та чи пристосувалися полеводи Петрівщини до вирощування ріпаку, який вважається досить вибагливою культурою?

 - Нині вже можна впевнено сказати, що повністю. Найкращі показники у ТОВ «Агрофірма «П`ятихатська», СФГ «Роксолана», ТОВ «Агрофірма «Маяк», ТОВ «Чечеліївське», ПСП «Зарічне», ТОВ «Малинівське», ПСП «Райпольське», СВК «Агрофірма «Маріампольська», СПП «Віза-Агро». Площа цьогорічного озимого ріпаку по району становить 4424 га, вона майже незмінна у порівняні з минулорічними показниками. Та, незважаючи на його прибутковість, зменшення площ озимої пшениці у районі не спостерігається. Вона, як і раніше, залишається пріоритетною культурою і висівається в обсязі 13,5 тис. га.

- З ряду об’єктивних для сільгоспвиробників причин цукровий буряк потрапив до списку невигідних культур. Чи сіяли його цієї весни на полях району, які площі займуть інші технічні культури?

 - Цукрового буряку посіяно лише 400 га, всі ці поля належать ТОВ «Чечеліївське». Щодо технічних культур, то площі соняшнику залишаться такими ж, порівняно з 2013 роком, а поля кукурудзи мають трохи збільшитись. Посів соняшнику по району становить 1200 га. Уже розпочали посів соняшнику ТОВ «Агрофірма «Фортуна», ТОВ «Чечеліївське», ПП «Дружба», СВК «Агрофірма «Маріампольська», ТОВ «Агрофірма «П’ятихатська».

- Здавна відомо, що головний чинником високого врожаю є погодні умови нашого регіону. Чи враховують їх агрономічні служби господарств при виборі сільськогосподарських культур та площ їх висіву і чи застосовують новітні технології для досягнення високих результатів у рослинництві?

- Так, хлібороби району намагаються застосовувати у виробничих процесах новітні технології, високоякісний і районований посівний матеріал і при цьому завжди роблять корективи з урахуванням особливостей кожного поля. Останнім часом по району все більше і більше впроваджується безоранкова технологія землеробства (Ноу-Тілл), але все ж кінцевий результат значною мірою залежить від спеціалістів, що втілюють в життя ту чи іншу методику землеробства.

- Що ж, ми щиро вдячні за вичерпні відповіді та бажаємо, щоб цьогорічний колос наших сільських трударів був ще вагомішим.

Сергій АНДРУСЕНКО.