Марія Олексіївна Трубайчук - корінна петрівчанка, народилася 2 квітня 1924 року. На її дитинство та юність випали  важкі часи розрухи після громадянської війни та два голодомори, тому освіта дівчини так і лишилася незакінченою середньою. А вже в 1939 році вона пішла працювати різноробочою в колгосп «Червоний хлібороб». Під час Великої Вітчизняної війни Марія Олексіївна перебувала в окупованому Петровому і відразу після визволення у 1943 році була мобілізована. 

На тяжких воєнних дорогах дівчина зустріла своє кохання - молодого артилериста, старшого лейтенанта Василя Миколайовича Трубайчука, з яким одружилися по закінченні війни. Перемогу ж зустріла в Угорщині.

Спільне життя молоде подружжя розпочало на батьківщині чоловіка в селі Варівці, Городецького району, Хмельницької області. Разом народили і виховали чотирьох дітей. Після смерті чоловіка Марія Олексіївна переїхала до доньки в рідне Петрове, де і мешкає на даний час. Вже давно перебуває на заслуженому відпочинку. Як учасник війни, Марія Олексіївна нагороджена медаллю «За відвагу» та кількома ювілейними медалями, а за сумлінну працю неодноразово нагороджувалася Почесними грамотами та грошовими нагородами. 

Жінка користується заслуженою повагою і авторитетом серед мешканців вулиці Свердлова, є мудрою та розсудливою людиною,  турботливою матусею та бабусею. Має Марія Олексіївна добру та чуйну вдачу, тому її любові вистачає не лише на своїх дітей, але й на вісьмох онуків та тринадцятьох правнуків. 

Сергій АНДРУСЕНКО