жінкаЦе лихо підступає неочікувано. Живеш собі на світі, радієш життю і раптом, як грім серед ясного неба - невтішний діагноз - рак молочної залози, або по простому кажучи, рак грудей. І страждають цією хворобою різні жінки: як звичайні домогосподарки, так і зірки світової величини.

На жаль, груди, окрім радісних хвилин, можуть доставити і чимало клопоту, про це красномовно свідчать хоча б дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, з яких витікає, що рак молочної залози серед інших онкологічних захворювань по поширеності займає друге місце...

Що ж потрібно робити, щоб до мінімуму знизити вірогідність якого б то не було захворювання грудей? Перш за все – не допускати ударів по грудних залозах і не застуджувати їх.

Друге, що потрібно робити - хоча б раз на місяць оглядати свої груди. Почервоніння, синюшність, схожість шкіри з лимонною шкіркою - все це може свідчити про злоякісні новоутворення. Зверніть увагу і на сосок. Не варто відкладати візит до фахівця, якщо він втягнутий або з нього з’явилися виділення.

Виявити пухлини і ущільнення вам допоможе така річ, як пальпація (промацування пальцями). Для цього станьте перед дзеркалом і підніміть по черзі руки. В такому положенні вам буде зручно промацати верхню частину грудей. Нижню ж  частину досліджуйте лежачи, коли залоза «розпластана» на грудній клітині.

На закінчення оглянете лімфовузли під пахвами і над ключицею. Турбуватися варто лише в тому випадку, якщо їх розміри перевищують 1-1,5 см або створюється враження, що вони як би з’єднані один з одним.

Отже, не забувайте: при будь-якій зміні грудей потрібно звертатися до лікаря. Можливо, нічого серйозного і не виявиться, але зате ви позбудетеся марних хвилювань.

Лариса ОКУЛОВА, лікар-гінеколог ЦРЛ