З часу появи першої книги пройшло багато століть. Зараз, завдяки науково-технічному прогресу, можливості пізнання світу безмежно розширилися, та все ж книга залишається лідером у сфері поповнення скарбниці людських знань.

Бібліотеки є у кожному населеному пункті, та роль сільських бібліотек особлива, адже, на відміну від міст, де є багато різних культосвітніх, мистецьких і навчальних закладів, вони, разом з клубними закладами, є єдиними осередками культури, носіями духовної та історичної спадщини нашого народу. Тож хочу розповісти про бібліотеку нашого села.

У 1961 році за ініціативи тодішнього голови колгоспу Миколи Петровича Чабана в Малинівці було побудовано новий Будинок культури. Як на той час, він був дуже хорошим, відповідав всім вимогам сільського клубного закладу. Мав глядацьку залу на 320 місць, гарно облаштовану сцену з гримерною, кабінети для роботи гуртків художньої самодіяльності та дві кімнати для бібліотеки. Одна кімната слугувала читацькою залою, була умебльована столами і стільцями, тут же розміщувалася дитяча література. У другій кімнаті розміщувалося книгосховище. В бібліотечному фонді налічувалося більше п’яти тисяч книг, значну частину фонду становили твори класиків вітчизняної та світової літератури. Цими книжками, до речі, ще й досі користуються читачі, в першу чергу - студенти вищих навчальних закладів.

Першим завідувачем сільської бібліотеки стала Галина Іванівна Перлата, завідуючим Будинком культури тоді трудився Володимир Данилович Кущ. Після того, як Г.Перлата за сімейними обставинами виїхала з села, бібліотекарем призначили  Надію Андріївну Іщенко, яка перебувала на цій посаді майже 30 років. Вона була також активною учасницею художньої самодіяльності.

В період перебудови через брак коштів в місцевому бюджеті культпрацівників перевели на 0,5 ставки, клубне приміщення не опалювалося і не ремонтувалося, поступово руйнувалося. У 1997 році Надія Андріївна пішла на заслужений відпочинок, її замінила випускниця училища культури С.В.Петренко.

Приміщення тим часом продовжувало занепадати. Почала протікати покрівля, яку потроху ремонтувало місцеве господарство, але такого ремонту вже було недостатньо. Зважаючи на аварійний стан приміщення, у 2005 році голова села В.В.Чернашов та директор ТОВ «Малинівське» В.О.Рябець вирішили задля збереження бібліотеки та книжкового фонду перевести її в інше приміщення. В.О.Рябець запропонував для бібліотеки свій кабінет. «Новосілля» бібліотеки провели під час свята села, на яке зібралося багато сільчан, а П.Г. Стеценко, Л.В. Малиця, Т.В. Рябець та М.Я. Узлов ще й подарували бібліотеці власні книжки.

Протягом 2007 – 2010 років бібліотекою завідувала Ю.М. Яротник. 

У 2012 році за кошти місцевого бюджету було проведено ремонт приміщення, в якому перебуває бібліотека. В ньому нині затишно, світло, тепло, крім книг є багато цікавих періодичних видань. Є у бібліотеки і давні друзі. Один з них – В.О. Рябець, котрий, довідавшись про акцію «Подаруй бібліотеці книгу», презентував 16 книг сучасних письменників, картину та гардини для вікна. Він вважає, що книга – це безцінне джерело знань, яким необхідно ділитись з іншими.

Хочеться висловити вдячність сільському голові Едуарду Анатолійовичу Яротнику, який розуміє проблеми бібліотеки і допомагає їх вирішувати та Миколі Вікторовичу Бернацькому за безпосередню участь в ремонті приміщення бібліотеки. А односельців запрошую ще й частіше навідуватись в бібліотеку, тут ви знайдете для себе чимало цікавого.

Галина РУСУ, бібліотекар Малинівської сільської бібліотеки.