Ірина ЛуговаВсі ми родом із дитинства… У кожного існують перші спогади про тепло маминих рук, про бабусині казки на ніч, про татові жарти та сімейні свята. Ці спогади супроводжують нас протягом усього життя і залишаються своєрідною реліквією. Психологи стверджують, що характер людини формується в перші 5-7 років життя, і від того, якими вони були, багато в чому залежить її подальша доля.

Нам, цілком благополучним людям, важко уявити, що відчуває маленька дитина, від якої відмовляються батьки, або ж якщо їх позбавляють батьківських прав. І майже безпорадна дитина залишається наодинці з навколишнім світом. Любов, турботу та безпеку повинна уособлювати родина, якої у крихітки тепер немає… 

Про долю таких дітей ми розмовляємо з начальником служби у справах дітей райдержадміністрації Іриною ЛУГОВОЮ.

- Ірино Іванівно, що можете сказати в якості вступного слова до означеної теми?

- У всьому світі є діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, і наша країна, звичайно, тут не виняток. У Петрівському районі зареєстровано 22 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають в інтернатних закладах та потребують родинного тепла і батьківської турботи. Всі вони  мріють вимовляти: «Мамо, я тебе люблю».

Для дитини, позбавленої сім’ї, держава є і батьком, і матір’ю. Тож державою визначене важливе завдання: забезпечити належні умови для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 В районі створені та функціонують 5 прийомних сімей, де виховуються 12 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

- Яке визначення прийомної сім’ї дає законодавство України?

- Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання.

- Хто може стати прийомними батьками?

- Прийомними батьками можуть стати як подружжя, так і особа, що не перебуває в шлюбі, працездатного віку. До 2006 року дозвіл на утворення прийомної сім’ї мали лише подружні пари.

Потенційні кандидати в прийомні батьки повинні мати не менший, ніж встановлений законодавством, рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) на кожного члена сім’ї, якщо обчислювати його сукупно середньомісячно. Він обчислюється за останні шість календарних місяців, що передували місяцю звернення із заявою про утворення прийомної сім’ї.

- Чи регламентується ще якимись вимогами, крім рівня матеріального забезпечення, бажання громадян стати прийомними батьками?

- Особи, які виявили бажання стати прийомними батьками, в обов’язковому порядку мають пройти навчання, організоване обласними центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді із залученням спеціалістів з питань психології, педагогіки, медицини тощо за спеціальною програмою.

- Яку підтримку від держави мають прийомні сім’ї в плані фінансово-матеріального забезпечення?

- Починаючи з 1 січня 2006 року, фінансування прийомних сімей здійснюється за рахунок державного бюджету. Раніше прийомні батьки не отримували додаткових коштів від держави. Запровадження єдиного механізму за принципом «гроші ходять за дитиною», дозволило всім дітям з відповідним статусом в прийомних сім’ях отримувати соціальну допомогу, а прийомним батькам - грошове забезпечення.

Розмір щомісячної державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку (тобто на дітей віком від 0 до 6-ти років державна соціальна допомога становить 2064 грн., з жовтня поточного року – 2118 грн., на дітей віком від 6-ти до 18 років - 2572 грн., з жовтня поточного року – 2746 грн.; від 18-ти до 23-х років – 2436 грн., з жовтня – 2602 грн.)

Одному з прийомних батьків виплачується грошове забезпечення. Розмір грошового забезпечення становить 35% від розміру соціальної допомоги на дитину. (тобто, на дитину від 0 до 6-ти років розмір грошового забезпечення батькам становить 722 грн., на дитину від 6-ти до 18-років – 900 грн., від 18-ти до 23-х років – 852 грн.) Грошове забезпечення батькам виплачується за кожну прийомну дитину. У разі затвердження нового рівня прожиткового мінімуму розмір соціальної допомоги та грошового забезпечення перераховується без додаткового звернення прийомних батьків.

- Дякуємо за розмову, Ірино Іванівно, і наостанок скажіть, куди звертатися бажаючим створити прийомну сім’ю за більш детальною інформацією?

- Бажаючі створити прийомну сім’ю повинні звернутися безпосередньо до служби у справах  дітей Петрівської рай-держадміністрації або ж за тел.: 9-62-63.

Інтерв’ю Анатолія РЯБОКОНЯ.