У районі пройшов семінар-нарада з питань дотримання вимог безпеки в сільськогосподарському виробництві

інформує заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду в області Віталій ЗаніздраТрадиційно (і небезпідставно!) вважається, що професія сільськогосподарського працівника є однією з найбільш мирних і найпотрібніших людству. Разом з тим, як свідчить статистика, виявляється – вона, водночас, є й однією з найбільш небезпечних для життя та здоров’я працівників. Саме про це йшлося на семінарі-нараді, що відбувся на цьому тижні в сесійній залі районної ради під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації Ігоря Дементьєва. Участь в роботі семінару, присвяченому питанням дотримання вимог безпеки під час весняно-польових та зернозбиральних робіт, узяли керівники та спеціалісти з охорони праці сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств району, а також фахівці з питань охорони праці, які підготували ряд питань, спрямованих на недопущення трагічних випадків у сільгоспвиробництві.

Розпочав теоретичну частину семінару заступник начальника Територіального управління Держгірпромнагляду в Кіровоградській області Віталій Заніздра. Зокрема Віталій Антонович звернув увагу учасників наради, що до питань безпеки та охорони праці слід підходити комплексно, намагаючись охопити якомога більший сегмент і характер робіт, адже сучасне сільськогосподарське виробництво настільки різноманітне і багатогранне, що якимись вузькопрофільними інструкціями, які могли б чітко охопити усі ризики для життя, усі, так би мовити, травмонебезпечні види діяльності - передбачити дуже складно. Однак іншого вибору, аніж намагатися їх усе ж таки передбачити і їм запобігти – просто не повинно бути, адже жоден вид трудової діяльності не може бути важливішим і значимішим, ніж людське здоров’я та життя.

Разом з тим, минулий рік для аграріїв області був позначений кількома сумними і навіть трагічними випадками на виробництві, пов’язаними зі смертю працівників. Про деякі з них і розповів Віталій Антонович. Зокрема одразу два однотипні нещасні випадки сталися в Новоукраїнському районі: в господарстві ФОП «Троянський» під час розбирання старої нежитлової будівлі після зняття балок перекриття одна зі стін обвалилася на працівника. Від отриманих травм, які виявилися несумісними з життям, він невдовзі помер у лікарні. Схожа надзвичайна подія сталася в СТОВ «Степ-Агро» цього ж району: тут зовсім юного працівника, 19-річного вчорашнього випускника училища притисло обваленою стіною після того, як сховище складського приміщення (в якому, до речі, не було проведено паспортизацію будівлі та не відмічено лінію максимального заповнення секції) не витримало тиску заскладованого 6-метрового шару зерна кукурудзи. А в СФГ «Савеленка», що у Бобринецькому районі, нещасний випадок стався під час ремонтних робіт даху зерноскладу: між дошками, на які клався шифер, певне , з метою економії матеріалу було явно завищено відстань (проміжки), тож під вагою працівника на одному з таких проміжків шифер провалився, і людина впала з 4-метрової висоти, смертельно травмувавшись об бетонну підлогу.

І, звичайно ж, особливої пильності та уваги потребує робота з технікою, машинами та механізмами, адже неуважність, необережність чи нехтування правилами безпеки тут також можуть призвести до трагічних наслідків. Як, приміром, це сталося в Кіровоградському ТОВ «Круп’яний дім», де на централізованому механізованому зерноскладі, через необладнаність завальних ям запобіжними решітками (що вже саме по собі є грубим порушенням правил експлуатації об’єкта), слюсаря затягло в потік зерна кукурудзи, що призвело до його загибелі. Інколи передбачувані й, здавалося б, неймовірні речі трапляються з найсучаснішою і нібито найдосконалішою технікою. Як це сталося в ПП «Агромир» Долинського району, де тракторист, заступивши на нічну зміну, розпочав оранку на віддаленому від населених пунктів полі потужним трактором «Case». На ранок, під час перезміни, обгоріле тіло працівника без ознак життя було виявлено на тому ж полі в кабіні згорілого трактора. Остаточні обставини пригоди та причини займання встановлюються. Дякувати Богу, в нашому районі в минулому році таких трагічних речей не сталося, хоча без випадків травмування таки, на жаль, не обійшлося: в СВК «Агрофірма «Маріампольська» під час регулювання навісного пристрою через власну недбалість та незабезпеченість засобами індивідуального захисту тракторист отримав травму ноги. Попередній же, 2012 рік, для працівників галузі в нашому районі позначився значно сумнішою пригодою: під час неправильного укладання демонтованих плит в штабель за допомогою автокрана на території відгодівельного комплексу ПП «Дружба» відбувся їх зсув, внаслідок чого було смертельно травмовано підсобного працівника. Причиною нещасного випадку визначено організаційну недбалість: допуск до роботи без відповідного навчання та перевірки знань з охорони праці. Крім того, в сільському господарстві району за 2011-2012 роки сталося два нещасних випадки, що спричинили травмування працівників: через незадовільний технічний стан агрегата під час ремонту трактора тракторист ТОВ «Чечеліївське» пошкодив руку, а в ПСП «Баштинському» через недотримання вимог інструктажу (або його відсутність) під час спроби доїння корови доярка отримала травму живота від удару худобою копитом.

Наступний доповідач – завідувач сектору організації профілактики нещасних випадків та медичного обслуговування – страховий експерт з охорони праці відділення ВДФСНВ в Олександрійському районі Ігор Губко зупинився на класифікації та обліку так званих страхових випадків та, відповідаючи на запитання І.Дементьєва, пообіцяв, що для спеціалістів з охорони праці району невдовзі буде проведене профільне навчання.

Своїх специфічних аспектів даної теми торкнулися завідуюча сектору державного санітарно-епідеміологічного нагляду в районі Тетяна Здоровенко та заступник начальника управління соціального захисту населення Микола Посвистак, а насамкінець Ігор Дементьєв представив учасникам семінару щойно призначену завідуючу сектором з питань охорони праці райдержадміністрації Вікторію Стусь. Передбачається, що Вікторія Олегівна відтепер координуватиме всю діяльність, пов’язану з цими надзвичайно важливими питаннями.

Володимир КІФЕНКО.

На знімку: інформує заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду в області Віталій Заніздра.