Освоєнням родовищ залізної руди на території нашого району займається колектив ПАТ «ЦГЗК» Петрівський кар’єр №3Геолог - це фахівець, що займається виявленням і оцінкою родовищ корисних копалин, а також вивченням інших особливостей земних надр.

Досить часто професія геолога асоціюється у молоді з далекими романтичними подорожами.

Та у більшості випадків ця романтика передбачає часті і тривалі відрядження, відбувається в польових, необлаштованих в плані комфорту умовах («кабінетні» геологи, що займаються переважно аналізом інформації в стаціонарних умовах, теж зустрічаються, але рідше).

Нерідко робота здійснюється так званим вахтовим методом: геологи на декілька тижнів виїжджають в експедицію, де працюють в дуже інтенсивному режимі і практично без вихідних.

Місця застосування праці цих фахівців - геологорозвідувальні експедиції, геофізичні та бурові партії, науково-дослідні та проектні організації. Основна сфера застосування їхньої праці - це розвідка й освоєння родовищ корисних копалин.

Освоєнням родовищ залізної руди на території нашого району займається колектив ПАТ «ЦГЗК» (Петрівський кар’єр №3,начальник - О.Тилик).

Ще далекого 1978 року спеціалісти комбінату розпочали знімати перші пласти ґрунту на базі розвіданих Петрівських родовищ залізистих кварцитів, проектна потужність розвіданих родовищ двох кар’єрів,які знаходяться на території району, становить 10,0 млн. тонн магнетитових кварцитів на рік.

Саме над освоєнням залізорудних родовищ району працює колектив геологів ПАТ «ЦГЗК» (кар’єр №3): геолог Петрівського кар’єру – С.П.Вовченко, дільничні геологи – Н.В.Оксюта та Д.Д.Колісник, гірники на геологічних роботах – Н.М.Бурдикіна та С.В.Сиєчур (на фото).

Завдячуючи щоденній праці трудового колективу, щомісяця видобувається певна кількість залізної руди та щороку кар’єр збільшує її видобуток.

Працівниками комбінату багато зроблено для зміцнення і розширення мінерально-сировинної бази району, отже і в цілому держави. 

Професійне свято День геолога для колективу дуже значиме, адже це свято як сивочолих ветеранів геології, так і початківців, котрі тільки роблять перші кроки до освоєння тонкощів професії. Тож щиро вітаємо геологів, геодезистів району – всіх працівників, які його відзначають. Ви відкрили багатства родовищ Петрівщини,які слугують економічному зміцненню України.

Олександр ШЕВЧЕНКО