1. Завжди під час сварки говоріть «я» 

Зазвичай сварку ми починаємо словами «А ти...». Психологи стверджують, що посил «ти»  ваш партнер сприймає як загрозу й прагнення образити його. І підсвідомо відразу починає оборонятися, наводячи доводи з тими ж словами. Як тільки аргументи в цій суперечці закінчуються, починаються взаємні образи.

Що робити? Починайте розмову зі слова «я». Тоді у вас є всі шанси бути почутими своїми опонентами.

Неправильний початок сварки 

Він: «Знову ти прийшла пізно й не приготувала мені поїсти! Ти огидна господиня!»

Вона: «А ти б сам на себе подивився! А ти що зробив удома? Вдома брудно, сміття не винесене. Ти просто ледар!»

Правильний початок сварки 

Він: «Я зрозумів, що мені вечорами так тебе бракує! Я так хотів би, щоб ти погодувала мене вечерею!»

Вона: «Я теж хотіла б приходити раніше, але в мене так багато роботи! Я так втомлююся! Я була б просто щаслива, якби ти прибрав удома й викинув сміття!»

2.Завжди тримайте себе в руках під час сварки 

Якщо під час сварки ви обоє впадаєте в істеричний стан, то у вас немає шансів почути одне одного. У такому разі один із вас обов’язково повинен тримати себе в руках. При цьому мислити логічно, збираючи й структуруючи факти.

Постарайтеся привести до тями істерика. А якщо це неможливо, то просто залиште поле бою. З часом почуття вляжуться, й ваш партнер зможе сперечатися аргументовано.

3.Під час сварки ставте перед собою мету 

Якщо ви сваритеся, значить у вас з’явилися якісь проблеми у стосунках. І їх потрібно виявити, прояснити й забути про них. А тому під час сварки говоріть лише про виниклі проблеми. Не дозволяйте собі та своєму партнеру переходити на особистості або згадувати старі образи.

Під час сварки домагайтеся поставленої мети, а все інше скидайте з рахунків. Так якщо ви сваритеся через перевитрати сімейного бюджету, то не потрібно згадувати й невимитий учора посуд. Досягніть того, щоб бюджет був чітко визначений і розмежований.

4. Миріться першими 

Прагнення помиритися - це зовсім не визнання провини. Зазвичай першим мириться той, хто розумніший і сильніший. Миролюбність - символ мудрості. Найчастіше ті, хто довго зберігає образу, невпевнені в собі й сильно закомплексовані.

5. Закріпіть результат сварки 

Якщо ви вже помирилися, то закріпіть результат сварки. Зробіть партнеру подарунок, зателефонуйте наступного дня й наговоріть ніжностей. А жінці подаруйте букет квітів «просто так».