Сімейні сварки бувають різними залежно від того етапу, на якому перебуває ваш шлюб.

Етап 1. Перші рік-півтора ви просто розмежовуєте територію, намагаєтеся побудувати гармонійний союз, ґрунтуючись на тому досвіді, який отримали в батьківському домі. В цей час претензії зазвичай будуються на фразі: «А от у нас удома було по-іншому». Але якщо через п’ять років ви все ще наводите у приклад свої сім’ї, це означає, що ваша сім’я до кінця не сформувалася.

Етап 2. З народженням дитини зазвичай ініціатором сварки виступає чоловік, який почувається обділеним увагою. В цей час дружина має проявити такт і витримку, а також навчити чоловіка бути гарним татом. Зазвичай у цей час іде розмежування повноважень і обов’язків у домі. Вони закріплюються потім на все життя.

Етап 3. Діти подорослішали? Тепер подружжя свариться на ґрунті помилок у вихованні. У кожного своя думка, як правильно виховувати дитину.

Етап 4. Діти-підлітки в сім’ї найчастіше стають ініціаторами конфліктів. Саме вони поділяють сім’ю на два протилежні табори. В цей час сварки можуть виникати з приводу будь-яких змін: переїзд, покупка машини, ремонт тощо.

Етап 5. Діти виросли. Батьки залишилися самі. Зайнятість стала меншою, а решту енергії вони витрачають на дрібні сварки й сутички. Жінки швидше знаходять собі заняття, чоловікам змиритися складніше. Чудовий вихід - організувати великий спільний проект або зайнятися онуками.