виступ вихованців гурка21 березня у світі відзначили Міжнародний день лялькаря. Найкраще висловилася про ляльковий театр відома діячка індійського театру ляльок Капіла Ватсяаян: «Світ лялькового театру – це невинність дитинства, його чистота, особлива безпосередність і мудрість філософа».

Держава включає театр ляльок у систему позашкільної освіти і ставить перед ним важливе завдання – естетично виховувати дітей. Так утворився гурток лялькового театру «Капітошка» від ЦДЮТ, який працює на базі Луганської ЗШ І-ІІІ ступенів. 

Розпочиналося все із Петрушки, простої ляльки, яка імітувала різноманітні рухи. Згодом були виготовлені нові ляльки на тростинах. У цієї ляльки рухи подібні до рухів людини. Вона може робити широкий жест, повертати та нахиляти голову виразніше, ніж Петрушка. Потім з’явилася Мавпа-маріонетка, нею керують зверху за допомогою ниток. І, нарешті, ростова лялька, її ще називають естрадною. Ведуть її відкрито, тобто актор не маскується, його бачить глядач поруч із лялькою. Саме з такими ляльками виступили вихованці гуртка «Капітошка» на районному фестивалі дитячої творчості «Інгулецька росинка». Лялька без виконавця – мертвий матеріал, і лише з його допомогою вона «оживає», здатна творити диво. Лише відчувши образ, можна «оживити» ляльку.

лялькова виставаАктори – ляльковики: Юлія Федотова, Олена Морозова, Яна Петрусенко, Тетяна Ганзіна, Гліб Пархомчук, Олександр Іванов, Нонна Стебакова були максимально спокійними. Тільки внутрішня наснага через руку лялькаря насичує ляльку життям. Естрадний номер «Тортик з сюрпризом» виправдав свою назву. Журі були приємно здивовані, коли на ширмі з’явився шеф-кухар і запропонував відвідати фабрику ляльок. Це була умова тим, хто хотів скуштувати тортик. Мандруючи фабрикою, глядачі побачили різні види ляльок, які втілювали риси людського характеру. Неабияку роль у виставі відіграв реквізит, художнє та музичне оформлення. Музика сприяла розкриттю ідеї, підсилила почуття героїв, створила святковий настрій і ритм вистави.

Вихованці гуртка – особливі діти, для яких лялька – цілком жива істота. Тому, виходячи на сцену, вони завжди дивляться ляльці в очі, адже вони разом виконують важливу місію – дарують людям радість.

Наталія Бовкун, педагог-організатор Луганської ЗШ І-ІІІ ст., керівник гуртка «Капітошка»